НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 7
(1) Псалам Давидов, који певаше Господу за речи Хусије, сина Јемејенија (Венијаминиа)
 
Садржај
 
Давид је свог првог пријатеља, Хусију, послао код Авесалома, како би се супротставио Ахитофелу, који га је саветовао против Давида. Он је напустио Давида и претварао се да је издајник. Када је Авесалом затражио савет од њега и Ахитофела, и када је Ахитофел предложио да гоне Давида, он (Хусија) је рекао: не, јер се не сме без довољно снага прогонити онај, који је вичан ратовању. Тим речима је спасао Давида. Давид је, као да га није спасла људска помоћ, тим поводом испевао благодарну песму Богу, све приписујући Његовој благодати а не некоме од људи.
(2) Господе, Боже мој, на Тебе се поуздах. Будући да не очекујем спасење од човека, иако су прекрасне речи Хусијине, Ти ме онда спаси, како од правих непријатеља, тако особито и од духовног лава који лови моју душу.
(5) Еда ли узвратих онима који ми наношаху зла. Показује своје незлопамћење, и због тога проси милост од Бога. Нека зато отпаднем од непријатеља мојих празан. Као што праведник који је победио одлази од непријатеља с пуним рукама, тако побеђени грешник од њих одлази празан, немајући ништа код себе.
(6) Нека зато Гони непријатељ душу моју. Ове речи имају следећи смисао: нека паднем у руке ђаволу, ако сам учинио нешто од горе реченог! Ако сам учинио то или нешто друго, нека пре смрти не будем ослобођен од греха.
(7) Уздигни се у крајевима непријатеља мојих, тј. међу најјачим од мојих непријатеља, јер крајеви означавају тврђаве. Подигни се, Господе Боже мој, заповешћу коју си заповедио. Тим речима јасно благовести о богојављењу Спаситеља.
(8) И сабор народа окружиће Те. Тиме пак јасно показује веру у Његовој Цркви. Иза њега се на висину врати – за њега, тј. за сабор. Под речима: на висину подразумева или часни Крст на који је Христос узнео наше грехе или усхођење на небо, јер уђе… да се појави пред лицем Божијим ради нас (Јевр. 9; 24).
(9) Суди ми, Господе, по правди мојој. Поново моли да га спасе од непријатеља, молећи за милосрђе оним, што је учинио.
(11) Који спасава праве срцем. Будући да Ти познајеш помисли нашег срца, зато и тражим помоћ.
(12) Бог је судија праведан и моћан и дуготрпељив. Тиме се изражава дуготрпљење Бога Који, иако и не опрашта сасвим, одлаже наше кажњавање.
(14) Стреле Своје учини палећима. Под стрелама подразумева кажњавање, а под палећима оне који су достојни огња.
(15) Гле, (непријатељ) заче неправду – то је непријатељ нашег живота. Затрудне бол, и роди безакоње, тј. замислио је и своју мисао спровео у дело.
(16) Ров отвори, и ископа Га. Припремивши смрт Спаситељу Христу, сам се предаје смрти.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *