TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 85
Molitva Davidova, psalam
 
Sadržaj
 
Budući prosvetljen Duhom u vezi s budućim dolaskom Jedinorodnog i otpuštanjem grehova svakom čoveku koji Mu pritekne, blaženi David osnovano uznosi molitvu i traži da i on bude jedan od onih, koji će se spasti blagodaću.
(1) Prikloni, Gospode, uho Tvoje i usliši me, jer će onome koji se moli smirenoumlje u velikoj meri pomoći da bude uslišan. Jer sam ja siromah i ubog. To je početak molitve smirenoumlja. Stekavši bogatstvo pravednosti, ni David ni Jezekija nisu se obazirali na njega, nego su na umu imali siromaštvo svoje prirode i preklinjali Boga da bude milostiv prema njihovoj ubogosti. Rečeno je: Prikloni, Gospode, uho Tvoje, što je u prenesenom smislu preuzeto od bolesnika, koji usled slabosti ne može glasno da govori i moli lekara da prikloni uho ka njegovim ustima.
(2) Sačuvaj dušu moju, jer sam prepodoban. Moli da ga usliši : zbog napredovanja u dobrim delima. Spasi slugu Tvoga, Bože moj, koš se uzda u Tebe. Pošto je sebe nazvao prepodobnim, opet se vraća ka smirenoj (skrušenoj) reči, pridružujući se slugama Božijim i svedočeći da se jedino u Bogu nada spasenju.
(3) Pomiluj me, Gospode, jer Tebi vapim sav dan. Ove reči nas uče da onaj, koji želi da od Boga dobije neko dobro, neprestano mora prebivati u molitvi.
(5) Jer si Ti, Gospode, dobar i snishodljiv (krotak). One, koji pritiču Bogu, uči da ne očajavaju ako Gospod neko vreme bude oklevao da ispuni njihovu prozbu, jer će ih kao dobar i prebogat milošću neminovno uslišati.
(8) Nema sličnog Tebi među bogovima, Gospode. Bogovima naziva svete proroke, u kojima je obitavala reč Božija. Kaže da nijedan od proroka nije mogao da izbavi ljude od greha i da je to mogao da učini jedino Gospod, prema onom što je rečeno na drugom mestu: Zastupnik, ali ne angeo nego Sam Gospod spase nas (Isa. 63; 9 – prema Septuaginti).
(11) Da se obraduje srce moje da se boji Imena Tvoga. Ko je zadobio strahopoštovanje pred Bogom, taj ljubi život koji je saglasan sa Zakonom. Takav život je majka radosti. Zbog toga je prorok pravilno pretpostavio da će strah razveseliti njegovo srce. On tako govori i na drugom mestu: Neka se raduje cpce onih koji traže Gospoda (Ps. 104; 3) i Setih se Boga i obradovah se (Ps. 76; 4).
(12) Ispovedaću Te i hvaliti, Gospode Bože moj, svim srcem svojim. Molitvu odjednom preobraća u ispovedanje toga da je izbavljen (13) od pakla, objašnjavajući razlog zbog kojeg je grešio, odnosno da su to zamke mnogih, i pri tom (14) silnika, koji ne postaviše Boga pred sebe. Međutim, Ti si mi, Gospode, učinio milost kakvu oni nisu očekivali i Svojim čovekoljubljem izbavio si moju dušu iz najdubljeg pakla. To kaže Hristos, kad se carevi zemaljski i kneževi okupiše zajedno na Njega (v. Ps. 2; 2).
(13) Jer je milost, Tvoja velika na meni. Kao da je molitva već došla do kraja, govori da će u vekove hvaliti veliku milost Božiju, jer je njihove duše izbavila iz adskih ruku.
(14) Bože, bezakonici ustaše na mene. Pokazuje da je zbog njih pao u taj greh. Zbog čega bi inače pao, ako na njega ne bi ustalo mnoštvo lukavih demona i spotaklo ga na putu vrline?
(15) A Ti, Gospode Bože moj, milosrdan si i milostiv. Iako su me lukavi demoni, koji su ustali protiv mene, bacili u greh, a kroz greh i u najdublji pakao, Ti, Gospode, i na mene rasprostireš Svoje milosrđe i Sam si izbavio moju dušu. Stoga Te opet molim da me pomiluješ. Za mene će biti milost, ako pogledaš na mene.
(17) Učini sa mnom znamenje na dobro. Kao što je nekada Bog u Egiptu dao znamenja sinovima Izrailjevim kako ne bi pretrpeli nikakvo zlo od pogubitelja, tako moli da i njemu da znamenje, kako bi se time sačuvao i postideo neprijatelje.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *