НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 85
Молитва Давидова, псалам
 
Садржај
 
Будући просветљен Духом у вези с будућим доласком Јединородног и отпуштањем грехова сваком човеку који Му притекне, блажени Давид основано узноси молитву и тражи да и он буде један од оних, који ће се спасти благодаћу.
(1) Приклони, Господе, ухо Твоје и услиши ме, јер ће ономе који се моли смиреноумље у великој мери помоћи да буде услишан. Јер сам ја сиромах и убог. То је почетак молитве смиреноумља. Стекавши богатство праведности, ни Давид ни Језекија нису се обазирали на њега, него су на уму имали сиромаштво своје природе и преклињали Бога да буде милостив према њиховој убогости. Речено је: Приклони, Господе, ухо Твоје, што је у пренесеном смислу преузето од болесника, који услед слабости не може гласно да говори и моли лекара да приклони ухо ка његовим устима.
(2) Сачувај душу моју, јер сам преподобан. Моли да га услиши : због напредовања у добрим делима. Спаси слугу Твога, Боже мој, кош се узда у Тебе. Пошто је себе назвао преподобним, опет се враћа ка смиреној (скрушеној) речи, придружујући се слугама Божијим и сведочећи да се једино у Богу нада спасењу.
(3) Помилуј ме, Господе, јер Теби вапим сав дан. Ове речи нас уче да онај, који жели да од Бога добије неко добро, непрестано мора пребивати у молитви.
(5) Јер си Ти, Господе, добар и снисходљив (кротак). Оне, који притичу Богу, учи да не очајавају ако Господ неко време буде оклевао да испуни њихову прозбу, јер ће их као добар и пребогат милошћу неминовно услишати.
(8) Нема сличног Теби међу боговима, Господе. Боговима назива свете пророке, у којима је обитавала реч Божија. Каже да ниједан од пророка није могао да избави људе од греха и да је то могао да учини једино Господ, према оном што је речено на другом месту: Заступник, али не ангео него Сам Господ спасе нас (Иса. 63; 9 – према Септуагинти).
(11) Да се обрадује срце моје да се боји Имена Твога. Ко је задобио страхопоштовање пред Богом, тај љуби живот који је сагласан са Законом. Такав живот је мајка радости. Због тога је пророк правилно претпоставио да ће страх развеселити његово срце. Он тако говори и на другом месту: Нека се радује cpцe оних који траже Господа (Пс. 104; 3) и Сетих се Бога и обрадовах се (Пс. 76; 4).
(12) Исповедаћу Те и хвалити, Господе Боже мој, свим срцем својим. Молитву одједном преобраћа у исповедање тога да је избављен (13) од пакла, објашњавајући разлог због којег је грешио, односно да су то замке многих, и при том (14) силника, који не поставише Бога пред себе. Међутим, Ти си ми, Господе, учинио милост какву они нису очекивали и Својим човекољубљем избавио си моју душу из најдубљег пакла. То каже Христос, кад се цареви земаљски и кнежеви окупише заједно на Њега (в. Пс. 2; 2).
(13) Јер је милост, Твоја велика на мени. Као да је молитва већ дошла до краја, говори да ће у векове хвалити велику милост Божију, јер је њихове душе избавила из адских руку.
(14) Боже, безаконици усташе на мене. Показује да је због њих пао у тај грех. Због чега би иначе пао, ако на њега не би устало мноштво лукавих демона и спотакло га на путу врлине?
(15) А Ти, Господе Боже мој, милосрдан си и милостив. Иако су ме лукави демони, који су устали против мене, бацили у грех, а кроз грех и у најдубљи пакао, Ти, Господе, и на мене распростиреш Своје милосрђе и Сам си избавио моју душу. Стога Те опет молим да ме помилујеш. За мене ће бити милост, ако погледаш на мене.
(17) Учини са мном знамење на добро. Као што је некада Бог у Египту дао знамења синовима Израиљевим како не би претрпели никакво зло од погубитеља, тако моли да и њему да знамење, како би се тиме сачувао и постидео непријатеље.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *