TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 83
(1) Za kraj, za točila, psalam sinova Korejevih
 
Sadržaj
 
I u ovom psalmu se ponovo govori o crkvama. Otuda se i vidi zašto on ima natpis: za točila.
(2) Kako su mila naselja Tvoja, Gospode nad vojskama! Naseljima naziva ona mesta gde su osnovane svete Božije crkve, kojima stremi svaka bogoljubiva duša.
(3) Srce moje i telo moje obradovaše se Bogu živome. Psalmopojac kao da kaže sledeće: I telom i dušom posvetio sam se na služenje Bogu istinitom. Rečeno je: Bogu živom, za razliku od idola, koji su mrtvi i načinjeni od neoživotvorenog veštastva.
(4) Jer i ptica nađe dom sebi, i grlica gnezdo sebi, gde će položiti ptiće svoje; žrtvenici Tvoji, Gospode. Pod pticom podrazumeva ljudsku dušu koju lovi duhovni lovac, prema onome što je rečeno: Duša naša kao ptica izbavi se od zamke lovačke (Ps. 123; 7), dok pod grlicom podrazumeva dušu koja živi u čistoti i celomudrenosti. Zbog toga kaže da će svaka duša naći sebi utočište, tj. pristup ka oltarima.
(5) Blaženi koji obitavaju u domu Tvome, tj. u domu nebeskom.
(6) Blažen je čovek kome je zaštita u Tebe, Gospode; ushođenja je zaveštao (položio) u srcu svome. Izabravši Boga za svog zaštitnika, on svakodnevno u sebi naziđuje dobre pomisli koje je u ovom psalmu nazvao i ushođenjima, budući da duša, idući po njima, sa zemlje ushodi na nebo.
(7) U dolini plača. Dolinom plača naziva smrtni život. Zbog toga i kaže: svakodnevno ih poučavajući tokom smrtnog života, ispunjavaš ih dobrim pomislima i oni mogu da osete Tvoju zaštitu.
Jer će blagoslove dati Zakonodavac, (8) hodiće iz sile u silu. Nagradu za dobre pomisli daće im Zakonodavac, tj. Onaj, Koji im je dao zakon Novog Zaveta. Kakvi su to blagoslovi? Zar to nisu oni, koji će hoditi iz sile u silu? Pod tim podrazumeva ushođenje iz ovdašnjeg života po Bogu u višnji Jerusalim, a kada odu u njega, videće Boga kao što jeste (1. Jn. 3; 2).
(10) Pogledaj na lice Pomazanika Tvoga. Pomazanikom ovde naziva narod, koji je prizvan na carsko sveštenstvo (1. Petr. 2; 9).
(11) Jer je bolji dan jedan u dvorovima Tvojim nego hiljade drugih. Pod jednim danom u dvorovima Božijim, tj. u crkvama, podrazumeva dan Spasiteljevog vaskrsenja. Hiljadama (ili hiljadom, kako piše u jevrejskom tekstu) naziva služenje pod Zakonom, kakvo je bilo na snazi tokom hiljadu godina, počev od vremena Solomona koji je podigao božanstveni hram pa do dolaska Spasiteljevog. Zbog toga ukazuje na veliko prevashodstvo evanđelskog služenja u odnosu na služenje pod Zakonom. Izabrao sam (rađe) da se premećem u domu Boga mojega. Ovim kao da kaže sledeće: više želim da budem mali i beznačajan među onima koji pripadaju Crkvi, nego da budem veliki u grešnom narodu. To se može primeniti na Jevreje, koji su odvedeni u vavilonsko ropstvo, ali se može primeniti i na nas. Kao što je njih blagodat Duha naučila da ne zanemaruju to, što su lišeni doma Božijeg, tako se i mi time urazumljujemo da svagda ljubimo hramove posvećene Bogu i da želimo da obitavamo u njima.
(12) Gospod neće lišiti dobara one koji hode u bezazlenosti, jer će se oni, koji su tome (tj. bezazlenosti) naklonjeni, svagda naslađivati svim tim dobrima. Iz Božijih hramova izvire milost i tamo se u izobilju prenosi (predaje) istina. Tamo dobijamo učenje o dobrim dogmama, tamo na istočnicima Svesvetog Duha crpemo božanstvenu blagodat. Tamo postajemo slavni i znameniti po prevashodstvu. Sažetije rečeno, tamo primamo obilje svih darova, oslobađamo se od zla i lukavstva i prihvatamo da živimo u prostoti i istini.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.