НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 83
(1) За крај, за точила, псалам синова Корејевих
 
Садржај
 
И у овом псалму се поново говори о црквама. Отуда се и види зашто он има натпис: за точила.
(2) Како су мила насеља Твоја, Господе над војскама! Насељима назива она места где су основане свете Божије цркве, којима стреми свака богољубива душа.
(3) Срце моје и тело моје обрадоваше се Богу живоме. Псалмопојац као да каже следеће: И телом и душом посветио сам се на служење Богу истинитом. Речено је: Богу живом, за разлику од идола, који су мртви и начињени од неоживотвореног вештаства.
(4) Јер и птица нађе дом себи, и грлица гнездо себи, где ће положити птиће своје; жртвеници Твоји, Господе. Под птицом подразумева људску душу коју лови духовни ловац, према ономе што је речено: Душа наша као птица избави се oд замке ловачке (Пс. 123; 7), док под грлицом подразумева душу која живи у чистоти и целомудрености. Због тога каже да ће свака душа наћи себи уточиште, тј. приступ ка олтарима.
(5) Блажени који обитавају у дому Твоме, тј. у дому небеском.
(6) Блажен је човек коме је заштита у Тебе, Господе; усхођења је завештао (положио) у срцу своме. Изабравши Бога за свог заштитника, он свакодневно у себи назиђује добре помисли које је у овом псалму назвао и усхођењима, будући да душа, идући по њима, са земље усходи на небо.
(7) У долини плача. Долином плача назива смртни живот. Због тога и каже: свакодневно их поучавајући током смртног живота, испуњаваш их добрим помислима и они могу да осете Твоју заштиту.
Јер ће благослове дати Законодавац, (8) ходиће из силе у силу. Награду за добре помисли даће им Законодавац, тј. Онај, Који им је дао закон Новог Завета. Какви су то благослови? Зар то нису они, који ће ходити из силе у силу? Под тим подразумева усхођење из овдашњег живота по Богу у вишњи Јерусалим, а када оду у њега, видеће Бога као што јесте (1. Јн. 3; 2).
(10) Погледај на лице Помазаника Твога. Помазаником овде назива народ, који је призван на царско свештенство (1. Петр. 2; 9).
(11) Јер је бољи дан један у дворовима Твојим него хиљаде других. Под једним даном у дворовима Божијим, тј. у црквама, подразумева дан Спаситељевог васкрсења. Хиљадама (или хиљадом, како пише у јеврејском тексту) назива служење под Законом, какво је било на снази током хиљаду година, почев од времена Соломона који је подигао божанствени храм па до доласка Спаситељевог. Због тога указује на велико превасходство еванђелског служења у односу на служење под Законом. Изабрао сам (рађе) да се премећем у дому Бога мојега. Овим као да каже следеће: више желим да будем мали и безначајан међу онима који припадају Цркви, него да будем велики у грешном народу. То се може применити на Јевреје, који су одведени у вавилонско ропство, али се може применити и на нас. Као што је њих благодат Духа научила да не занемарују то, што су лишени дома Божијег, тако се и ми тиме уразумљујемо да свагда љубимо храмове посвећене Богу и да желимо да обитавамо у њима.
(12) Господ неће лишити добара оне који ходе у безазлености, јер ће се они, који су томе (тј. безазлености) наклоњени, свагда наслађивати свим тим добрима. Из Божијих храмова извире милост и тамо се у изобиљу преноси (предаје) истина. Тамо добијамо учење о добрим догмама, тамо на источницима Свесветог Духа црпемо божанствену благодат. Тамо постајемо славни и знаменити по превасходству. Сажетије речено, тамо примамо обиље свих дарова, ослобађамо се од зла и лукавства и прихватамо да живимо у простоти и истини.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *