NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 82
(1) Pesma psalma. Asafov
 
Sadržaj
 
Uznoseći molitvu Bogu, moli Ga da kazni asirski narod zbog njihove gordosti u ratu protiv Jerusalima. Na te narode se i misli u produžetku psalma.
(2) Bože, ko će se upodobipš Tebi? Ne prećuti, niti ukroti, Bože. Niko Ti se, kaže, ne može upodobiti po nezlopamćenju i dugotrpljenju u nepravdama. Međutim, ja Te molim da ne prećutiš u ovim nepravednim napadima naših neprijatelja na nas.
(3) Jer evo, neprijatelji Tvoju povikaše. Svima je poznata njihova nepravednost prema nama.
(9) Biše u zaštitu sinovima Lotovim. Pomagali su i borili se zajedno sa sinovima Lotovim kad su ovi ratovali sa nama. Lotovi sinovi su Moavci i Amonci. Otuda doznajemo i to da demoni pozivaju jedan drugog radi propasti duše, da bi nas predali sveopštoj pogibelji i znameniti Izrailj bacili u zaborav. Zbog toga Psalmopojac nabraja te susedne narode, na čiji su se poziv okupljali i drugi narodi.
(10) Učini im kao Madijamu i Sisari. Kao što su nekad bili istrebljeni Madijamci, Sisara i Javin koji su ustali protiv Izrailja – jedni kod potoka Kisona a drugi u Aendoru, neka slično budu kažnjeni i oni, koji nas napadaju s Asirijcima. Sisara je bio hanaanejski vojvoda, a Javin hanaanejski car. Obojicu je kod potoka Kisona naterala u bekstvo ruka Varaka i Devore, žene – Izrailjke, kako je to opisano u Knjizi o sudijama (v. gl. 4).
(11) Propadoše u Aendoru, postaše kao đubre zemlji, tj. u neslavnom mestu, pošto Aendor znači „nedoličnost“.
(12) Stavi kneževe njihove kao Opuva. Učini da Idumejci, Ismamlćani, Moavci, Agarjani i svi gorepomenuti narodi pretrpe isto što i Oriv i ostali koji su bili s njim. Budući da su bili zli, zlo su i postradali.
(14) Bože moj, stavi ih kao kolo, tj. da ne ostanu u tom položaju, nego da pretrpe ono, što je tome protivno. Kao trsku pred lice vetra, Neka se pokolebaju isto onako, kao što se koleba stabljika klasja. (15) Kao oganj spali dubravu. Neka upoznaju onaj oganj koji su sami rasplamsali. Taj oganj će ih proždreti, kao što veštastveni oganj proždire dubravu. Ovo je slično rečenome: Cvu koji ložite oganj i opasujete se plamenom, idite u svetlost ognja svojega i u plamen koji raspaliste (Isa. 50; 11 prema Septuaginti). Ovde se slikovito izražava: kao što oganj proždire goru na koju padne, tako neka i oni budu spaljeni kaznom koju ćeš im Ti nisposlati i koju je Psalmopojac, usled njene težine i silovitosti, uporedio sa (16) burom.
(17) Ispuni lica njihova sramote, jer će oni, obmanuvši se u svojim željama i ispunivši se stidom, poznati Tvoju silu. I potražiće Ime Tvoje, Gospode. To govori u smislu da će se kazna preobratiti u korist. Rečeno je potražiće umesto „poznaće“.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *