NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 78
Psalam Asafov
 
Sadržaj
 
Prorok je ovaj psalam ispevao nad onima koji su u Antiohovo vreme pogubljeni strašnom smrću. U svojoj molitvi preklinje Boga da se osveti za ubijanje naroda i da nesreće okrene na one, koji su ih pričinili Izrailjcima.
(1) Bože, dođoše neznabošci u nasleđe Tvoje, jer je Antioh sa mnoštvom naroda ušao u Jerusalim i spalio božanstveni hram. Oskvrniše hram sveti Tvoj. Sada, kaže, drugi poseduju Tvoje nasleđe, a ono, što Tebi pripada, nalazi se u vlasti inoplemenika. (2)Postaviše Jerusalim kao košaru od povrća,“ tj. kao mesta načinjena od kamena, na koja se stavlja ubrano povrće.
Postaviše trupove slugu Tvojih za hranu pticama nebeskim. Zbog svoje prekomerne nečovečnosti, neprijatelji nisu dopuštali rođacima da sahrane svoje mrtve. Meso prepodobnih Tvojih zverima zemaljskim. Zar prepodobni, kao što su bili Makaveji, nisu prolivali svoju krv za očuvanje Zakona?
(5) Raspaljuješ se kao oganj revnosti Tvoje. Uzrevnuj, kaže, o Svom Imenu, na koje hule neprijatelji.
(8) Ne spomeni naša stara bezakonja. Pod tim podrazumeva drevne grehove u Egiptu.
(10) Da ne kažu narodi neznabožački: gde je Bog njihov? Iako mnoštvo grehova sprečava naše spasenje, učini to radi Svog Imena, radi poruge (12) kojom su Te ružili, radi (10) krvi slugu Tvojih koju proliše, radi (11) uzdisanja sužanja.
(11) Po veličanstvu mišice Tvoje sačuvaj sinove ubijenih. Silom mišice Tvoje spasi one, koji su izbegli pokolj.
 
Iz Tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(2) Postaviše trupove slugu Tvojih, prepodobne Tvoje za hranu pticama nebeskim. Trupovima se nazivaju mrtva tela, a slugama i prepodobnim Božijim ubijeni Jevreji. Prepodobnima i slugama naziva Jevreje, jer su oni pre svih ostalih naroda bili posvećeni Bogu. I mada se već odavno behu udaljili od svetih dela, još uvek je bilo sačuvano ime svetih (prepodobnih). Tako se u Pismu ponekad i lažni proroci nazivaju prorocima, kao što i apostol Pavle, odbačene grane naziva svetima, jer im je koren svet (Rim. 11; 16-17). Osim toga, prepodobnima se mogu nazvati i Makaveji i ostali pobožni ljudi koji su ubijeni zajedno s njima, kao što se često dešava pri osvajanju gradova.(…)
Ovaj psalam se može protumačiti istorijski, ali se isto tako može primeniti i na hrišćane, koje progone narodne starešine. Pri takvom tumačenju, pod neznabošcima se mogu podrazumevati i narodne starešine, i progonitelji i, uopšte, svi neprijatelji hrišćana. Naslednici Hristovi su hrišćani, prema onome što je rečeno u Psalmu: Daću Ti narode u nasledstvo Tvoje (Ps. 2; 8). Hram Hristov je svaka pomesna crkva, a Jerusalim je svaki hrišćanski grad. Trupovi su tela mučenika, a saglasno ovome trebalo bi razumeti i ostalo: Jakov su hrišćani, a susedi hrišćana su Jevreji, jer i Jevreji i hrišćani imaju jedan pašnjak – Stari Zavet; osim toga, Jevreji su po veri bliži hrišćanima nego idolopokloničkim narodima.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *