TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 78
Psalam Asafov
 
Sadržaj
 
Prorok je ovaj psalam ispevao nad onima koji su u Antiohovo vreme pogubljeni strašnom smrću. U svojoj molitvi preklinje Boga da se osveti za ubijanje naroda i da nesreće okrene na one, koji su ih pričinili Izrailjcima.
(1) Bože, dođoše neznabošci u nasleđe Tvoje, jer je Antioh sa mnoštvom naroda ušao u Jerusalim i spalio božanstveni hram. Oskvrniše hram sveti Tvoj. Sada, kaže, drugi poseduju Tvoje nasleđe, a ono, što Tebi pripada, nalazi se u vlasti inoplemenika. (2)Postaviše Jerusalim kao košaru od povrća,“ tj. kao mesta načinjena od kamena, na koja se stavlja ubrano povrće.
Postaviše trupove slugu Tvojih za hranu pticama nebeskim. Zbog svoje prekomerne nečovečnosti, neprijatelji nisu dopuštali rođacima da sahrane svoje mrtve. Meso prepodobnih Tvojih zverima zemaljskim. Zar prepodobni, kao što su bili Makaveji, nisu prolivali svoju krv za očuvanje Zakona?
(5) Raspaljuješ se kao oganj revnosti Tvoje. Uzrevnuj, kaže, o Svom Imenu, na koje hule neprijatelji.
(8) Ne spomeni naša stara bezakonja. Pod tim podrazumeva drevne grehove u Egiptu.
(10) Da ne kažu narodi neznabožački: gde je Bog njihov? Iako mnoštvo grehova sprečava naše spasenje, učini to radi Svog Imena, radi poruge (12) kojom su Te ružili, radi (10) krvi slugu Tvojih koju proliše, radi (11) uzdisanja sužanja.
(11) Po veličanstvu mišice Tvoje sačuvaj sinove ubijenih. Silom mišice Tvoje spasi one, koji su izbegli pokolj.
 
Iz Tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(2) Postaviše trupove slugu Tvojih, prepodobne Tvoje za hranu pticama nebeskim. Trupovima se nazivaju mrtva tela, a slugama i prepodobnim Božijim ubijeni Jevreji. Prepodobnima i slugama naziva Jevreje, jer su oni pre svih ostalih naroda bili posvećeni Bogu. I mada se već odavno behu udaljili od svetih dela, još uvek je bilo sačuvano ime svetih (prepodobnih). Tako se u Pismu ponekad i lažni proroci nazivaju prorocima, kao što i apostol Pavle, odbačene grane naziva svetima, jer im je koren svet (Rim. 11; 16-17). Osim toga, prepodobnima se mogu nazvati i Makaveji i ostali pobožni ljudi koji su ubijeni zajedno s njima, kao što se često dešava pri osvajanju gradova.(…)
Ovaj psalam se može protumačiti istorijski, ali se isto tako može primeniti i na hrišćane, koje progone narodne starešine. Pri takvom tumačenju, pod neznabošcima se mogu podrazumevati i narodne starešine, i progonitelji i, uopšte, svi neprijatelji hrišćana. Naslednici Hristovi su hrišćani, prema onome što je rečeno u Psalmu: Daću Ti narode u nasledstvo Tvoje (Ps. 2; 8). Hram Hristov je svaka pomesna crkva, a Jerusalim je svaki hrišćanski grad. Trupovi su tela mučenika, a saglasno ovome trebalo bi razumeti i ostalo: Jakov su hrišćani, a susedi hrišćana su Jevreji, jer i Jevreji i hrišćani imaju jedan pašnjak – Stari Zavet; osim toga, Jevreji su po veri bliži hrišćanima nego idolopokloničkim narodima.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.