TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 6
(1) Za kraj, u himnama, za osmi (dan? ili oktavu?). Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
Osmi ne znači ništa drugo nego dan Vaskrsenja Hristovog, u kojem ćemo primiti plodove svoga truda, i kada će se naši neprijatelji sa strahom i pometnjom okrenuti nazad. David je ovaj psalam ispevao pošto je dugo vremena živeo u pokajanju, koje je prinosio zbog svog greha.
 
Gospode, nemoj me jarošću Svojom pokarati. On Ga ne moli da ga izbavi od karanja, nego od karanja u jarosti, i ne moli da ga izbavi od kažnjavanja, nego od kažnjavanja u gnevu.
(3) Pomiluj me, Gospode, jer sam nemoćan. Nijedna duša ne pada u greh pre nego što zanemoća njena snaga. Podrazumeva se ona nemoć, koja potiče od klonulosti duha i tugovanja.
(4) I duša se moja smuti veoma, pod čim podrazumeva duševne sile. A Ti, Gospode, dokle ćeš? Izraz koji ukazuje na dugotrajnost pokajanja.
(5) Obrati se, Gospode, izbavi dušu moju. Znači da se Gospod odvratio od njega, očigledno zbog greha. Spasi me radi milosti Tvoje, jer se sve naše spasenje mora pripisati milosti Božijoj.
(6) Jer nema ko bi Te u smrti spominjao. Budući da je vreme mog pokajanja dugotrajno, strahujem da Tvoje milosrđe ne spreči smrt, u kojoj više nema mesta ispovedanju. Zato i molim da požuriš sa milošću.
(7) Umorih se u uzdisanju mojem. Poslušajmo kakvo je pokajanje pokazao car. On se nije jednostavno trudio, nego se umorio uzdisajima, nije jednostavno plakao, nego je suzama prao svoju postelju, i to svake noći. Osim toga, on ne govori samo o prošlom vremenu, nego obećava da će to činiti i ubuduće, tokom čitavog života; vreme, koje mnogi koriste za počinak, on posvećuje ispovedanju. Svaku noć kvasim odar svoj. Zbog jedne noći, u kojoj sam sagrešio, mnoge noći sam proveo kvaseći suzama svoju postelju.
(8) Smuti se od žalosti oko moje. On okom naziva um, jer je um oko duše. Ostarih od svih neprijatelja mojih. Ovde označava vreme patnje, koje se obratilo u njegovu zaslugu, jer je bilo dugotrajno.
Usliši Gospod moljenje moje. Budući već uslišan, upućuje snažnu reč svojim neprijateljima. Izvršiti veliki put ka vrlini znači bežati i spasti se od zajednice lukavih. To je plod pokajanja i zadobijanje suza. Ili je to rečeno u skraćenom obliku i znači: podari, da bih neprijateljima koji me napadaju mogao da kažem da odstupe, jer sam uslišen i prihvaćen ja, koji sam zbog greha bio odbačen.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *