NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 6
(1) Za kraj, u himnama, za osmi (dan? ili oktavu?). Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
Osmi ne znači ništa drugo nego dan Vaskrsenja Hristovog, u kojem ćemo primiti plodove svoga truda, i kada će se naši neprijatelji sa strahom i pometnjom okrenuti nazad. David je ovaj psalam ispevao pošto je dugo vremena živeo u pokajanju, koje je prinosio zbog svog greha.
 
Gospode, nemoj me jarošću Svojom pokarati. On Ga ne moli da ga izbavi od karanja, nego od karanja u jarosti, i ne moli da ga izbavi od kažnjavanja, nego od kažnjavanja u gnevu.
(3) Pomiluj me, Gospode, jer sam nemoćan. Nijedna duša ne pada u greh pre nego što zanemoća njena snaga. Podrazumeva se ona nemoć, koja potiče od klonulosti duha i tugovanja.
(4) I duša se moja smuti veoma, pod čim podrazumeva duševne sile. A Ti, Gospode, dokle ćeš? Izraz koji ukazuje na dugotrajnost pokajanja.
(5) Obrati se, Gospode, izbavi dušu moju. Znači da se Gospod odvratio od njega, očigledno zbog greha. Spasi me radi milosti Tvoje, jer se sve naše spasenje mora pripisati milosti Božijoj.
(6) Jer nema ko bi Te u smrti spominjao. Budući da je vreme mog pokajanja dugotrajno, strahujem da Tvoje milosrđe ne spreči smrt, u kojoj više nema mesta ispovedanju. Zato i molim da požuriš sa milošću.
(7) Umorih se u uzdisanju mojem. Poslušajmo kakvo je pokajanje pokazao car. On se nije jednostavno trudio, nego se umorio uzdisajima, nije jednostavno plakao, nego je suzama prao svoju postelju, i to svake noći. Osim toga, on ne govori samo o prošlom vremenu, nego obećava da će to činiti i ubuduće, tokom čitavog života; vreme, koje mnogi koriste za počinak, on posvećuje ispovedanju. Svaku noć kvasim odar svoj. Zbog jedne noći, u kojoj sam sagrešio, mnoge noći sam proveo kvaseći suzama svoju postelju.
(8) Smuti se od žalosti oko moje. On okom naziva um, jer je um oko duše. Ostarih od svih neprijatelja mojih. Ovde označava vreme patnje, koje se obratilo u njegovu zaslugu, jer je bilo dugotrajno.
Usliši Gospod moljenje moje. Budući već uslišan, upućuje snažnu reč svojim neprijateljima. Izvršiti veliki put ka vrlini znači bežati i spasti se od zajednice lukavih. To je plod pokajanja i zadobijanje suza. Ili je to rečeno u skraćenom obliku i znači: podari, da bih neprijateljima koji me napadaju mogao da kažem da odstupe, jer sam uslišen i prihvaćen ja, koji sam zbog greha bio odbačen.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *