NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 75
(1) Za kraj, u himnama, psalam Asafov, pesma Asirijcu
 
Sadržaj
 
I ovaj psalam ima isti sadržaj kao i prethodni, budući da i on opisuje božanstveni sud.
(2) Poznat je u Judeji Bog, u Izrailju je veliko Ime Njegovo. Judejom i Izrailjem ovde naziva dušu koja je poznala Boga, zato što je ona istinska Judeja i istinski Izrailj.
(3) I bu u miru mesto Njegovo, tj. u duši svetih. U jevrejskom tekstu piše: U Salimu, pa su i drugi prevodioci protumačili: u miru. Zbog toga se u miru, tj. u duši ili u Crkvi, razbijaju rasplamsane strele lukavoga. Ako je pak ovo napisano o višnjoj Judeji i o višnjem Jerusalimu, odakle pobeže žalost, jadikovka i uzdisanje (Isa. 35; 10), onda je očigledno da će tamo biti mesto mira. I obitalište Njegovo na Sionu; misli se na duhovni, odnosno višnji (Sion) ili (na obitalište) u dušama svetih.
(4) Tamo skrši moći strela. Pod tim podrazumeva protivničke sile koje će se skršiti onda, kad se sveti nastane u tamošnje obitelji.
(5) Ti svetliš čudesno sa gora večnih. Gorama večnim nazivaju se nebesa. Bog nas prosvetljuje odozgo, poslavši nam sa nebesa Duha Svetoga.
(6) Smutiše se svi nerazumni srcem. Oni, koji ne prime prosvetljenje od Duha, biće u pometnji i uznemirenosti kad se otkrije sud Božiji. Usnuše snom svojim, i ne nađoše ništa. Oni, koji se u ovom životu predaju neradu i bezbrižnosti, u vreme božanstvenog suda pokazaće da nemaju ništa u svojim rukama, čak i ako su ranije, u smrtnom životu, bili bogati. Naime, kako da zadobiju ono, oko čega se nisu trudili? U rukama svojim svi bogati ljudi. Simah prevodi ovako: „Svi ljudi, snažni rukama svojim.“ Ničemu im nisu koristile snažne ruke, iako su se nadali da će pomoću njih svakome ugrabiti bogatstvo. Naučivši da time ništa nisu dobili, dodaje:
(7) Od pretnje Tvoje, Bože Jakovljev, zadremaše jahači na konjima. Nakon što je nad njima izrečena pravedna presuda, oni kao da su se predali snu i obamrlosti, tj. nisu imali snage da pokrenu glavu. Ko bi to bio, ako ne jahači na konjima? Sveto Pismo konjima obično naziva one, koji su prekomerno skloni nasladama, prema rečenome: Jutrom su kad ustaju kao tovni konji, i svaki rže na ženu bližnjeg svoga (Jer. 5; 8).
(8) Ti si strašan, i ko će Ti se usprotiviti, jer, prema Isaijinim rečima, kad On zatvori čoveka, ko će otvoriti (Isa. 22; 22)?
(9) S neba učiniš da se čuje sud Tvoj. Oni koji su kažnjeni neće imati nikakvog opravdanja, jer im je unapred bilo rečeno za božanstveni sud. Zemlja se uplaši i umiri. Zemljom ce ovde naziva vascela čovečija priroda, koja će se tada uplašiti, jer u to vreme, kad nastane onaj dan, neće biti nikoga ko se ne bi uplašio, pošto si Ti, Bože nebeski, izrekao i objavio Svoj sud, predavši kazni sve neprijatelje Jerusalima.
(10) Kada ustane na sud Bog, da spase sve krotke na zemlji. Božanstveni sud će krotke nagraditi spasenjem, isto kao što će grešnicima uzvratiti kaznama.
(11) Jer misao čovekova ispovediće se Tebi. Pred tim strašnim prestolom nećemo odgovarati samo za ono što smo činili nego i za ono što smo nameravali. Svaku reč, svaku pomisao i svako sećanje (razmišljanje, rasuđivanje, misao, grč. ενθυμημα) ispovedićemo pred Gospodom u vreme suda, kada će se otkriti i ono skriveno. I ostatak pomisli praznovaće Tebe. Ostatak pomisli jeste pomisao koja je dovedena do čistote, saobrazno sa ostatkom blagodatnog izabranja (tj. u njoj ostaje ono, što je blagodat izabrala). Prema tome, ako se u to vreme pokaže da je pomisao čista, postaće pričasnica Tvog praznovanja.
(12) Pomolite se, i podajte Gospodu Bogu našem.[1] Kazivanje prelazi na savetovanje. Pošto će se na božanstvenom sudu govoriti ono, o čemu smo prethodno govorili, dok ste u ovom životu pomolite se Bogu da postanete revnitelji na dobrim delima, i ne oklevajte da to učinite zbog onakve nagrade. Oni, koji se uplaše satvorenih čudesa, doneće darove.
(13) Njemu Strašnome, koji oduzima duhove kneževa. Obećajte, kaže, da ćete činiti dobro, znajući da ćete tamo morati da prinesete svoja dela kao neki dar Bogu. Bog je toliko strašan da će se i onima, koji su ranije bili kneževi a zatim postali zli, oduzeti duh koji im je dat na krštenju. Naime, na tom strašnom sudu od svakog grešnika će se oduzeti duh koji mu je dat na krštenju. U tom smislu je i Gospod rekao: raseći će zlog slugu njegov gospodar kad se vrati, i njegov udeo staviće s nevernima (Lk. 12; 46).
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: Zavetujše se i ispunite zavete Gospodu Bogu našem, prim.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *