TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 74
(1) Za kraj, da ne pogubiš, psalam pesme, Asafov
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu pominju se apostoli, koji ljudima savetuju da se odreknu bezbožništva i predočavaju im strašni i božanstveni sud.
(2) Ispovedaćemo se Tebi, Bože… kazivaću sva čudesa Tvoja. Apostolski zbor daje obećanje da će, oslobodivši se progonitelja, kazivati o čudesima Božijim.
(3) Pravde ću presuđivati (govori Gospod). To govori Spasitelj, saslušavši obećanje apostola.
(4) Rastopi se zemlja i svi koji žive na njoj. Po Svom pravednom sudu, Ti si učinio da se rastopi sva zemlja, tj. Jerusalim, i svi koji na njoj žive. To se, međutim, može dvojako razumeti: sa dobre strane, rastopi se znači da je prestala da bude snažna u zlu, dok sa loše ima smisao kazne koja ih je sustigla. Ja utvrdih stubove njene. Stubovi Jerusalima su sveti apostoli, prema onome što je rečeno: Stub i tvrđava Istine (1. Tim. 3; 15). I apostol o tome kaže: Jakov u Kifa i Jovan koji su smatrani da su stubovi (Gal. 2; 9).
(5) Rekoh zakonoprestupnicima: Ne bezakonujte. Od ovih reči, apostoli počinju da savetuju ljude da okončaju bezbožništvo. Jevrejski narod razobličuju zbog gordosti dok, naprotiv, neznabošce veličaju zbog njihovog smirenoumlja.
(6) Ne uzdižite u visinu rog svoj, jer životinje, koje ih imaju, prekomerno uzdižu svoje rogove. Psalam pak zapoveda: ne uvećavajte svoje bezakonje nadmenošću, i ne pokrećite svoje jezike protiv Gospoda.
(7) Jer (nema spasa) ni sa ishoda (istoka), ni sa zapada, niti sa pustinjskih gora. Ishodom se naziva istok na kojem izlazi sunce, zapadom mesto sunčevog zalaska, a pustinjskim gorama sever i jug, jer su te zemlje nenastanjene zbog prekomerne hladnoće i žege. Ne bezakonujte, dakle, jer niko na celoj vaseljeni, ko govori nešto hulno o Bogu, neće moći da se sakrije od Njega.
(8) Ovoga ponižuje a onoga uzvišava. Kao dobri Sudija, On bezbožnike smiruje (unižava), a smirene (skrušene) srcem uzdiže. To se mora razumeti u veZi sa dva naroda, pri čemu mislim na Jevreje i na neznabošce koji su poverovali. Prvi su smireni (uniženi) zbog svoje nadmenosti, a ovi drugi uzdignuti zbog svog smirenoumlja. On postavlja i smenjuje careve (Dan. 2; 21), koji podiže sa zemlje siromaha i sa đubrišta uzdiže ubogoga (Ps. 112; 7). Smirivši (unizivši) one koji su od obrezanja, uzvisio je one, koji su od neznabožaca.
(9) Jer je čaša u ruci Gospodnjoj, ispunjena pićem vina nerastvorenog. U ruci Gospodnjoj je čaša, i On u nju kao da cedi i dobre i rđave plodove svakog čoveka. Kada izmeša dobro sa zlim, time ispunjava čašu. Nakon toga, oni kod kojih se komina ne izliva, tj. kojima ostaju gresi, ispijaju tu čašu i napijaju se sopstvenim rđavim delima. Isto tako, i sveti u Carstvu nebeskom ispijaju čašu života, zajedno sa Gospodom Isusom, prema rečima Samog Gospoda: Kada ću piti s vama novoga vina u Carstvu Oca Mojega (Mt. 26; 29).
(10) A ja ću se obradovati do veka, psalmopevaću Bogu Jakovljevom. Kad postanem pričasnik čaše života, razveseliću se.
(11) I sve rogove grešnika skršiću. Ako se prilikom ponižavanja svetih rogovi grešnika podižu u visinu, onda će se i prilikom uzdizanja svetih skršiti rogovi grešnika. Ko su ti grešnici, ako ne lukavi demoni, koji se protive ljudima Božijim? I uzvisiće se rogovi pravednika. Rogom se naziva carstvo ili gospodarstvo. Zbog toga će, kaže, upravo onda, kad demoni budu zbačeni i kad se pravednici ukrepe, biti otkrivena čudesna dela Božija. Zbog toga je prorok i na početku psalma rekao: Kazivaću sva čudesa Tvoja kada uzimadnem vremena (st. 23).

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.