NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 74
(1) Za kraj, da ne pogubiš, psalam pesme, Asafov
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu pominju se apostoli, koji ljudima savetuju da se odreknu bezbožništva i predočavaju im strašni i božanstveni sud.
(2) Ispovedaćemo se Tebi, Bože… kazivaću sva čudesa Tvoja. Apostolski zbor daje obećanje da će, oslobodivši se progonitelja, kazivati o čudesima Božijim.
(3) Pravde ću presuđivati (govori Gospod). To govori Spasitelj, saslušavši obećanje apostola.
(4) Rastopi se zemlja i svi koji žive na njoj. Po Svom pravednom sudu, Ti si učinio da se rastopi sva zemlja, tj. Jerusalim, i svi koji na njoj žive. To se, međutim, može dvojako razumeti: sa dobre strane, rastopi se znači da je prestala da bude snažna u zlu, dok sa loše ima smisao kazne koja ih je sustigla. Ja utvrdih stubove njene. Stubovi Jerusalima su sveti apostoli, prema onome što je rečeno: Stub i tvrđava Istine (1. Tim. 3; 15). I apostol o tome kaže: Jakov u Kifa i Jovan koji su smatrani da su stubovi (Gal. 2; 9).
(5) Rekoh zakonoprestupnicima: Ne bezakonujte. Od ovih reči, apostoli počinju da savetuju ljude da okončaju bezbožništvo. Jevrejski narod razobličuju zbog gordosti dok, naprotiv, neznabošce veličaju zbog njihovog smirenoumlja.
(6) Ne uzdižite u visinu rog svoj, jer životinje, koje ih imaju, prekomerno uzdižu svoje rogove. Psalam pak zapoveda: ne uvećavajte svoje bezakonje nadmenošću, i ne pokrećite svoje jezike protiv Gospoda.
(7) Jer (nema spasa) ni sa ishoda (istoka), ni sa zapada, niti sa pustinjskih gora. Ishodom se naziva istok na kojem izlazi sunce, zapadom mesto sunčevog zalaska, a pustinjskim gorama sever i jug, jer su te zemlje nenastanjene zbog prekomerne hladnoće i žege. Ne bezakonujte, dakle, jer niko na celoj vaseljeni, ko govori nešto hulno o Bogu, neće moći da se sakrije od Njega.
(8) Ovoga ponižuje a onoga uzvišava. Kao dobri Sudija, On bezbožnike smiruje (unižava), a smirene (skrušene) srcem uzdiže. To se mora razumeti u veZi sa dva naroda, pri čemu mislim na Jevreje i na neznabošce koji su poverovali. Prvi su smireni (uniženi) zbog svoje nadmenosti, a ovi drugi uzdignuti zbog svog smirenoumlja. On postavlja i smenjuje careve (Dan. 2; 21), koji podiže sa zemlje siromaha i sa đubrišta uzdiže ubogoga (Ps. 112; 7). Smirivši (unizivši) one koji su od obrezanja, uzvisio je one, koji su od neznabožaca.
(9) Jer je čaša u ruci Gospodnjoj, ispunjena pićem vina nerastvorenog. U ruci Gospodnjoj je čaša, i On u nju kao da cedi i dobre i rđave plodove svakog čoveka. Kada izmeša dobro sa zlim, time ispunjava čašu. Nakon toga, oni kod kojih se komina ne izliva, tj. kojima ostaju gresi, ispijaju tu čašu i napijaju se sopstvenim rđavim delima. Isto tako, i sveti u Carstvu nebeskom ispijaju čašu života, zajedno sa Gospodom Isusom, prema rečima Samog Gospoda: Kada ću piti s vama novoga vina u Carstvu Oca Mojega (Mt. 26; 29).
(10) A ja ću se obradovati do veka, psalmopevaću Bogu Jakovljevom. Kad postanem pričasnik čaše života, razveseliću se.
(11) I sve rogove grešnika skršiću. Ako se prilikom ponižavanja svetih rogovi grešnika podižu u visinu, onda će se i prilikom uzdizanja svetih skršiti rogovi grešnika. Ko su ti grešnici, ako ne lukavi demoni, koji se protive ljudima Božijim? I uzvisiće se rogovi pravednika. Rogom se naziva carstvo ili gospodarstvo. Zbog toga će, kaže, upravo onda, kad demoni budu zbačeni i kad se pravednici ukrepe, biti otkrivena čudesna dela Božija. Zbog toga je prorok i na početku psalma rekao: Kazivaću sva čudesa Tvoja kada uzimadnem vremena (st. 23).

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *