НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 74
(1) За крај, да не погубиш, псалам песме, Асафов
 
Садржај
 
У овом псалму помињу се апостоли, који људима саветују да се одрекну безбожништва и предочавају им страшни и божанствени суд.
(2) Исповедаћемо се Теби, Боже… казиваћу сва чудеса Твоја. Апостолски збор даје обећање да ће, ослободивши се прогонитеља, казивати о чудесима Божијим.
(3) Правде ћу пресуђивати (говори Господ). То говори Спаситељ, саслушавши обећање апостола.
(4) Растопи се земља и сви који живе на њој. По Свом праведном суду, Ти си учинио да се растопи сва земља, тј. Јерусалим, и сви који на њој живе. То се, међутим, може двојако разумети: са добре стране, растопи се значи да је престала да буде снажна у злу, док са лоше има смисао казне која их је сустигла. Ја утврдих стубове њене. Стубови Јерусалима су свети апостоли, према ономе што је речено: Стуб и тврђава Истине (1. Тим. 3; 15). И апостол о томе каже: Јаков u Кифа и Јован који су сматрани да су стубови (Гал. 2; 9).
(5) Рекох законопреступницима: Не безаконујте. Од ових речи, апостоли почињу да саветују људе да окончају безбожништво. Јеврејски народ разобличују због гордости док, напротив, незнабошце величају због њиховог смиреноумља.
(6) Не уздижите у висину рог свој, јер животиње, које их имају, прекомерно уздижу своје рогове. Псалам пак заповеда: не увећавајте своје безакоње надменошћу, и не покрећите своје језике против Господа.
(7) Јер (нема спаса) ни са исхода (истока), ни са запада, нити са пустињских гора. Исходом се назива исток на којем излази сунце, западом место сунчевог заласка, а пустињским горама север и југ, јер су те земље ненастањене због прекомерне хладноће и жеге. Не безаконујте, дакле, јер нико на целој васељени, ко говори нешто хулно о Богу, неће моћи да се сакрије од Њега.
(8) Овога понижује а онога узвишава. Као добри Судија, Он безбожнике смирује (унижава), а смирене (скрушене) срцем уздиже. То се мора разумети у веЗи са два народа, при чему мислим на Јевреје и на незнабошце који су поверовали. Први су смирени (унижени) због своје надмености, а ови други уздигнути због свог смиреноумља. Он поставља и смењује цареве (Дан. 2; 21), који подиже са земље сиромаха и са ђубришта уздиже убогога (Пс. 112; 7). Смиривши (унизивши) оне који су од обрезања, узвисио је оне, који су од незнабожаца.
(9) Јер је чаша у руци Господњој, испуњена пићем вина нераствореног. У руци Господњој је чаша, и Он у њу као да цеди и добре и рђаве плодове сваког човека. Када измеша добро са злим, тиме испуњава чашу. Након тога, они код којих се комина не излива, тј. којима остају греси, испијају ту чашу и напијају се сопственим рђавим делима. Исто тако, и свети у Царству небеском испијају чашу живота, заједно са Господом Исусом, према речима Самог Господа: Када ћу пити с вама новога вина у Царству Оца Мојега (Мт. 26; 29).
(10) А ја ћу се обрадовати до века, псалмопеваћу Богу Јаковљевом. Кад постанем причасник чаше живота, развеселићу се.
(11) И све рогове грешника скршићу. Ако се приликом понижавања светих рогови грешника подижу у висину, онда ће се и приликом уздизања светих скршити рогови грешника. Ко су ти грешници, ако не лукави демони, који се противе људима Божијим? И узвисиће се рогови праведника. Рогом се назива царство или господарство. Због тога ће, каже, управо онда, кад демони буду збачени и кад се праведници укрепе, бити откривена чудесна дела Божија. Због тога је пророк и на почетку псалма рекао: Казиваћу сва чудеса Твоја када узимаднем времена (ст. 23).

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *