TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 71
Za Solomona. Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu predskazuje se dolazak Hristov i prizivanje neznabožaca. Psalam ima natpis: za Solomona, jer je Hristos istinski Solomon, tj. Mirotvorac, kao Onaj Koji i jedne i druge sastavi u jedno i razruši pregradu koja je rastavljala (Ef. 2; 14).
(1). Bože, sud Tvoj caru daj. Od Tebe je, Oče, određeno da Tvoj Jedinorodni Sin zablista onima koji su na zemlji. I zato neka bude izvršeno ono, što je od davnina određeno Tvojom odlukom (Tvojim sudom).
I pravdu Tvoju sinu carevom. Sin, Koji je pravda Očeva, imenuje se kao onaj, koji po čovečijoj prirodi prima pravdu, jer je Hristos i Car i Carev Sin.
(2) Da sudi narodu Tvome u pravdi, jer je to razlog Njegovog ovaploćenja – da sudi za sataninu prevlast nad nama. Zbog toga je Hristos, polazeći na raspeće, rekao: Sad je sud ovome svetu: sad će knez ovoga sveta biti izbačen napolje (Jn. 12; 31).
(3) Neka uzmu na se planine mir narodu (Tvome), i humovi pravdu (Tvoju). Planinama i humovima naziva ovde evanđelske sile, kakve ranije, usled bezbožništva koje se svuda razlilo, nisu postojale na zemlji, a kojima je sada zapoveđeno da prihvate mir sa svim ljudima.
(4) Sudiće siromahe naroda. Siromasima naroda naziva one, koji potiču od otaca – idoloslužitelja i koji su osiromašili u svakom dobru ili, uopšte, vasceli ljudski rod jer, prema rečima psalma, svi zastraniše (Ps. 13; 3). I poniziće klevetnika – pod tim podrazumeva satanu.
(5) I saprebivaće sa suncem. U vekove će, kaže, trajati Njegovo carstvo. I pre meseca iz naraštaja u naraštaj. Onaj, Koji će se u vreme Svog dolaska zacariti nad onima što su na zemlji, jeste i prevečni Svestvoritelj.
(6) Sići će kao rosa na runo, tj. nečujno. Rekao je to usled skrivenosti (tajnosti) Njegovog dolaska.
(7) Zasijaće u dane njegove pravda, jer će se u vreme Njegovog dolaska prekinuti sve bitke među narodima. I mnoštvo mira, dokle se ne ukloni mesec. Prilikom Njegovog dolaska, postojaće takvo mnoštvo mira da će se produžiti do budućeg vremena, kada će se sunce pomračiti, i mesec svoju svetlost izgubiti (Mt. 24; 29).
(8) I gospodariće od mora do mora. Kaže to stoga, što su svi narodi prihvatili veru u Njega, izražavajući na taj način da će vladati vaseljenom do samih njenih krajeva. Budući da su granice zemlje velika i neizmerna mora koja neki nazivaju Atlantikom, zapadnim i istočnim okeanom, pravedno je što za vlast nad vaseljenom kaže da se rasprostire od mora do mora, a što su još više razjasnili stihovi koji zatim slede.
(9) I neprijatelji Njegovi prah će lizati. Neprijatelji će Mu se u toj meri pokoriti, da neće ni pomišljati da vojuju s Njim. Zbog toga su u prenesenom smislu izobraženi kako padaju na zemlju i time iskazuju svoju pokornost.
(12) Jer je izbavio siromaha od (ruke) moćnika. Od krajnjih, kaže, do krajnjih granica vaseljene poklanjaće Mu se narodi i carevi, zato što ih je izbavio od satanine vlasti.
(14) Od lihve i nepravde izbaviće duše njihove, izbrisavši ono što su protiv sebe potpisali, opraštajući i dug od pet stotina, i dug od pet desetina. I dragoceno je Ime Njegovo pred njima, tj. svi će Ga poštovati i slaviti.
(15) I živeće, i daće mu se od zlata Arabijskog. To je rečeno u vezi sa Irodom, koji je poslao vojnike da pobiju (vitlejemske) mladence. Zbog toga i kaže da se On neće naći meću pobijenim mladencima. Reči: Daće mu se og zlata Arabijskog jasno označavaju darove koje su Mu doneli mudraci. I moliće se za njega svagda, pominjući Ga u molitvama i proseći da se kroz Njega udostoje dobijanja blaga.
(16) Biće utvrđenje na zemlji, tj. crkve i vaseljena. Na vrhovima gora – to su apostoli i proroci. Preuzneće se iznad Livana plod njegov. Livan je Jerusalim, a njegov plod je evanđelska propoved. Zbog toga kaže da će evanđelska propoved biti iznad služenja pod Zakonom. I iscvetaće iz grada kao trava iz zemlje. I ovim označava Crkvu, o kojoj je napisano: Preslavne stvari govorahu se o tebi, grade Božiji (Ps. 86; 3).
(17) Pre sunca prebivaće ime Njegovo. Pokazuje da Onaj, Koji nije ubijen zajedno sa mladencima, zajedno sa Ocem postoji pre stvaranja sveta.
(18) Blagosloven Gospod Bog Izrailjev, koji jedini čini čudesa. Opisavši sve što je On domostrojiteljski (ikonomijski) savršio za one, koji žive na zemlji, uznosi Mu pesmu govoreći da je On Bog Izrailjev, Koji je jedini mogao da satvori čudesa. Kakva su to čudesa? Zar nisu ona, kojima je uništio sataninu vlast i od demonskog mučenja izbavio one, koji su bili u njihovim zamkama? Zapazi da ništa od onoga što je rečeno u psalmu ne priliči Solomonu, rođenom od Urijine žene. Ne priliče mu niti reči (17) pre sunca prebivaće ime Njegovo, niti reči (11) svi narodi Njemu će služiti, niti pak reči (5) pre meseca kroz naraštaj i naraštaje. Iz svega toga je očigledno da ovaj psalam govori o našem Gospodu, Isusu Hristu.
(19) I blagosloveno ime slave Njegove. Zbog toga su svi dužni da Mu psalmopoju jer, iako ne znamo Njegovu prirodu, budući da je nedostupna (grč. ανεφικτον), poznali smo spasonosno Ime Njegovo.
(20) Svršiše se pesme Davida, sina Jesejevog.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.