NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 69
Za kraj, Davidov, za spomen, da me spase Gospod
 
Sadržaj
 
Prorok je ovaj psalam ispevao u ime čovečanstva, koje se moli Bogu da mu pomogne, jer će time biti postiđene protivničke sile, tj. neprijateljski demoni, dok će se oni, koji se raduju zbog njegovog spasenja, razveseliti.
(2) Bože, na pomoć moju pazi, itd. Neka se postide i posrame. Neka se, kaže, prevare u svojim očekivanjima oni, koji žele moju smrt, i neka plod njihovog očekivanja bude stid.
Neka se vrate natrag, itd. Ovim stihovima ponovo izgovara prokletstvo za one, koji mu smišljaju i žele zlo, govoreći im: neka se oni, koji se naslađuju mojom nesrećom, sa stidom vrate natrag, videvši promenu mog položaja.
(4) Da se povrate odmah postiđeni oni, koji su se radovali mom pređašnjem padu i usled smrtne kletve koja je bačena na mene.
(6) A ja sam ništ i ubog, tj. lišen sam pravednosti gorepomenutih ljudi, i živim u siromaštvu jer nemam pravednosti. Zato Te molim da me ne lišiš Svoje pomoći. Pomoćnik moj i Izbavip1elj jesi Ti, Gospode, ne zakasni. Udostojio sam se Tvog promišljanja o meni i, što je moguće pre, usliši me, ne oklevaj sa ispunjenjem moje prozbe.
 
Iz Tumačenja Jefimija Zigabena:
 
Ovaj psalam ima natpis: za spomen, jer ga je David sastavio uzimajući stihove iz 39. psalma, da bi mu svagda bio pri ruci i spreman, kao i da bi se na taj način uvek sećao greha preljube koji je počinio s Virsavejom i Urijinog ubistva. Prema Jevsevijevim rečima, cilj ovog psalma bio je da posluži kao neka vrsta pesme zaklinjanja i protivotrova za demone koji su ga gurnuli u ovaj greh, i njime (psalmom) moli Boga da ne preovladaju nad njim i drugi put. Drugi, naprotiv, kažu da je David ovaj psalam ispevao sećajući se zla koje je pretrpeo od svojih neprijatelja i da je njegov cilj da ne zaboravi blagodatnu pomoć koju je dobio od Boga. Psalam takođe ima i natpis: za kraj, budući da se molitva koja je sadržana njemu, približavala kraju i ispunjenju.
Teodorit i drugi kažu da je David ovaj psalam sastavio u vidu molitve, u vreme kad ga je progonio Avesalom. Teodorit natpisu ovog psalma dodaje i sledeće reči: da me spase Gospod, ali kaže da te reči nije pronašao kod Jevreja.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *