NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 69
Za kraj, Davidov, za spomen, da me spase Gospod
 
Sadržaj
 
Prorok je ovaj psalam ispevao u ime čovečanstva, koje se moli Bogu da mu pomogne, jer će time biti postiđene protivničke sile, tj. neprijateljski demoni, dok će se oni, koji se raduju zbog njegovog spasenja, razveseliti.
(2) Bože, na pomoć moju pazi, itd. Neka se postide i posrame. Neka se, kaže, prevare u svojim očekivanjima oni, koji žele moju smrt, i neka plod njihovog očekivanja bude stid.
Neka se vrate natrag, itd. Ovim stihovima ponovo izgovara prokletstvo za one, koji mu smišljaju i žele zlo, govoreći im: neka se oni, koji se naslađuju mojom nesrećom, sa stidom vrate natrag, videvši promenu mog položaja.
(4) Da se povrate odmah postiđeni oni, koji su se radovali mom pređašnjem padu i usled smrtne kletve koja je bačena na mene.
(6) A ja sam ništ i ubog, tj. lišen sam pravednosti gorepomenutih ljudi, i živim u siromaštvu jer nemam pravednosti. Zato Te molim da me ne lišiš Svoje pomoći. Pomoćnik moj i Izbavip1elj jesi Ti, Gospode, ne zakasni. Udostojio sam se Tvog promišljanja o meni i, što je moguće pre, usliši me, ne oklevaj sa ispunjenjem moje prozbe.
 
Iz Tumačenja Jefimija Zigabena:
 
Ovaj psalam ima natpis: za spomen, jer ga je David sastavio uzimajući stihove iz 39. psalma, da bi mu svagda bio pri ruci i spreman, kao i da bi se na taj način uvek sećao greha preljube koji je počinio s Virsavejom i Urijinog ubistva. Prema Jevsevijevim rečima, cilj ovog psalma bio je da posluži kao neka vrsta pesme zaklinjanja i protivotrova za demone koji su ga gurnuli u ovaj greh, i njime (psalmom) moli Boga da ne preovladaju nad njim i drugi put. Drugi, naprotiv, kažu da je David ovaj psalam ispevao sećajući se zla koje je pretrpeo od svojih neprijatelja i da je njegov cilj da ne zaboravi blagodatnu pomoć koju je dobio od Boga. Psalam takođe ima i natpis: za kraj, budući da se molitva koja je sadržana njemu, približavala kraju i ispunjenju.
Teodorit i drugi kažu da je David ovaj psalam sastavio u vidu molitve, u vreme kad ga je progonio Avesalom. Teodorit natpisu ovog psalma dodaje i sledeće reči: da me spase Gospod, ali kaže da te reči nije pronašao kod Jevreja.

Ključne reči:

9 komentar(a)

 1. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

 2. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 3. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 4. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 5. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 6. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 7. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 8. Pingback: Kakvim to neprijateljima želimo uništenje kada se molimo Bogu pomoću Psalama? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *