NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 5
(1) Za kraj, o naslednici. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
Naslednica je bogoljubiva duša ili Crkva. Šta ona nasleđuje? Što oko ne vide i uho ne ču, i u srce čoveku ne dođe (1. Kor. 2; 9). Ona se moli, i da bi bila uslišana, pokazuje svoju pravednost i razobličuje lukavstvo protivnika.
(2) Reči moje čuj, Gospode, (3) jer ću se Tebi pomoliti. U naslađivanju duhovnom svetlošću moliću se Tebi; zato se i nadam da ćeš me uslišiti.
(4) Ujutro ću stati preda Te. Velika je pohvala usrdnosti kad se sa same postelje stane pred Boga i kad se sunce preduhitri blagodarenjem. Tako ću, kaže, gledati na Tvoje božanstvene i svete tajne, koje si ugotovio onima što Te ljube.
(5) Jer Ti nisi Bog koji hoće bezakonja. Nadam se da ćeš me Ti uslišiti, jer nisam činio ništa od onoga, što Ti nenavidiš. A Ti nenavidiš bezakonje, lukavstvo, nepravdu, laž, zavist, podmuklost.
(6) Omrzao si cve koji čine bezakonje.
(7) Pogubićeš cve koji Govore laž. Onima, koji čine bezakonje, nazvao je one koji greše u načinu života; i njih nenavidi Bog. One pak koji su otpali od istine i koji misle drugačije nazvao je onima, koji govore laž; Bog će i njih pogubiti. Zapazi razliku koja postoji među izrekama: omrzao si i pogubićeš, kao prvo, u tome što se u izreci „pogubićeš“ izražava ono što je lošije nego u izreci „omrzao si“; kao drugo, u tome što je jedan glagol dat u prošlom, a jedan u budućem vremenu. Pod onima koji govore laž podrazumeva i one koji idole i same demone nazivaju bogovima i koji u idolima daju lažne i nejasne odgovore i proroštva. Čoveka krvnika i lukavog Gnuša se Gospod, jer Bog nenavidi takvoga i odvraća se od njega.
(8) A ja ću po mnoštvu milosti Tvoje ući u dom Tvoj u nebeski Jerusalim i majku prvorođenih. Pokloniću se hramu svetome Tvome u strahu Tvome. Hram Božiji je odvažno i sveto duševno stanje, i oni koji su ga dostigli hrabro govore: Hristos kao Sin otpočiva u domu Njegovom, a Njegov dom smo mi (Jevr. 3; 6). Naslađujući se Tvojim čovekoljubljem, govori sveta i čista duša, i budući zaštićena Tvojom desnicom, neprestano ću Ti prinositi poklonjenje u osveštanom hramu slave Tvoje jer, svagda čuvajući u sebi strah Tvoj, nikad se neću odlučiti da ga odbacim, uzdajući se u Tvoje čovekoljublje.
(9) Radi neprijatelja mojih, tj. neprijatelja duhovnih, ispravi
pred Tobom put moj.
(10) Srce im je sujetno, tj. srce mudraca ovoga veka ili jeretika, jer oni ne poznaju reči istine. Grlo im je grob otvoren, jezicima svojim dvoličahu. Omekšavaju svoj jezik a bljuju smrtonosna učenja.
(11) Da odstupe od zamisli svojih, jer su sve te predomišljaje upravili protiv mene, protiveći se mom napredovanju po Bogu. Po mnoštvu bezbožnosti njihove izbaci ih, učini ih pobožnima. Oni što progone dušu koja tvori što je Bogu ugodno ogorčuju Boga, postavši otvoreni bogoborci.
(12) Da se uzvesele svi koji se u Tebe uzdaju, jer će doći i On Sam i Otac Njegov, i u njemu će se nastaniti (Jn. 14; 23).
I hvaliće se Tobom (svi) koji ljube Ime Tvoje (13), jer ćeš Tu blagosloviti pravednika, Gospode. Budući da sluge Svoje daruješ Svojim blagoslovom i Svojim promišljanjem, oni koji su se posvetili poštovanju Imena Tvoga, pod Tvojom brižnošću uznose se duhom, kazujući silu Tvoju. Tako govori i blaženi Pavle: Koji se hvali, Gospodom neka se hvali (2. Kor. 10; 17).
Blagovoljenjem kao oružjem venčao si nas, tj. na kraju nam za naš trud daruješ venac, ograđujući nas njime kao nekim oružjem.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *