TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 5
(1) Za kraj, o naslednici. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
Naslednica je bogoljubiva duša ili Crkva. Šta ona nasleđuje? Što oko ne vide i uho ne ču, i u srce čoveku ne dođe (1. Kor. 2; 9). Ona se moli, i da bi bila uslišana, pokazuje svoju pravednost i razobličuje lukavstvo protivnika.
(2) Reči moje čuj, Gospode, (3) jer ću se Tebi pomoliti. U naslađivanju duhovnom svetlošću moliću se Tebi; zato se i nadam da ćeš me uslišiti.
(4) Ujutro ću stati preda Te. Velika je pohvala usrdnosti kad se sa same postelje stane pred Boga i kad se sunce preduhitri blagodarenjem. Tako ću, kaže, gledati na Tvoje božanstvene i svete tajne, koje si ugotovio onima što Te ljube.
(5) Jer Ti nisi Bog koji hoće bezakonja. Nadam se da ćeš me Ti uslišiti, jer nisam činio ništa od onoga, što Ti nenavidiš. A Ti nenavidiš bezakonje, lukavstvo, nepravdu, laž, zavist, podmuklost.
(6) Omrzao si cve koji čine bezakonje.
(7) Pogubićeš cve koji Govore laž. Onima, koji čine bezakonje, nazvao je one koji greše u načinu života; i njih nenavidi Bog. One pak koji su otpali od istine i koji misle drugačije nazvao je onima, koji govore laž; Bog će i njih pogubiti. Zapazi razliku koja postoji među izrekama: omrzao si i pogubićeš, kao prvo, u tome što se u izreci „pogubićeš“ izražava ono što je lošije nego u izreci „omrzao si“; kao drugo, u tome što je jedan glagol dat u prošlom, a jedan u budućem vremenu. Pod onima koji govore laž podrazumeva i one koji idole i same demone nazivaju bogovima i koji u idolima daju lažne i nejasne odgovore i proroštva. Čoveka krvnika i lukavog Gnuša se Gospod, jer Bog nenavidi takvoga i odvraća se od njega.
(8) A ja ću po mnoštvu milosti Tvoje ući u dom Tvoj u nebeski Jerusalim i majku prvorođenih. Pokloniću se hramu svetome Tvome u strahu Tvome. Hram Božiji je odvažno i sveto duševno stanje, i oni koji su ga dostigli hrabro govore: Hristos kao Sin otpočiva u domu Njegovom, a Njegov dom smo mi (Jevr. 3; 6). Naslađujući se Tvojim čovekoljubljem, govori sveta i čista duša, i budući zaštićena Tvojom desnicom, neprestano ću Ti prinositi poklonjenje u osveštanom hramu slave Tvoje jer, svagda čuvajući u sebi strah Tvoj, nikad se neću odlučiti da ga odbacim, uzdajući se u Tvoje čovekoljublje.
(9) Radi neprijatelja mojih, tj. neprijatelja duhovnih, ispravi
pred Tobom put moj.
(10) Srce im je sujetno, tj. srce mudraca ovoga veka ili jeretika, jer oni ne poznaju reči istine. Grlo im je grob otvoren, jezicima svojim dvoličahu. Omekšavaju svoj jezik a bljuju smrtonosna učenja.
(11) Da odstupe od zamisli svojih, jer su sve te predomišljaje upravili protiv mene, protiveći se mom napredovanju po Bogu. Po mnoštvu bezbožnosti njihove izbaci ih, učini ih pobožnima. Oni što progone dušu koja tvori što je Bogu ugodno ogorčuju Boga, postavši otvoreni bogoborci.
(12) Da se uzvesele svi koji se u Tebe uzdaju, jer će doći i On Sam i Otac Njegov, i u njemu će se nastaniti (Jn. 14; 23).
I hvaliće se Tobom (svi) koji ljube Ime Tvoje (13), jer ćeš Tu blagosloviti pravednika, Gospode. Budući da sluge Svoje daruješ Svojim blagoslovom i Svojim promišljanjem, oni koji su se posvetili poštovanju Imena Tvoga, pod Tvojom brižnošću uznose se duhom, kazujući silu Tvoju. Tako govori i blaženi Pavle: Koji se hvali, Gospodom neka se hvali (2. Kor. 10; 17).
Blagovoljenjem kao oružjem venčao si nas, tj. na kraju nam za naš trud daruješ venac, ograđujući nas njime kao nekim oružjem.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *