TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 66
(1) Za kpaj, u himnama, psalam pesme (Davidov)
 
Sadržaj
 
I ovde govori u ime apostola koji predaju učenje neznabošcima i mole se za izbavljenje od onih, koji protivureče njihovom učenju. Zbog toga je ovaj psalam sličan prethodnom, jer upravo govori o blagoslovu onoga koji se posvećuje Bogu, i gotovo da se celokupna ova molitva nalazi u Knjizi o sudijama. Posle proroštva o povratku propoveda o ovaploćenju i dolasku Božijem, a takođe i o spasenju neznabožaca. U natpisu se kaže: psalam pesme, jer proslavljanje pesmopojanjem pripada Bogu, dok je ljudima svojstveno da se ukrašavaju pohvalama.
(2) Bože, smiluj se na nas i blagoslovi nas. Preklinjem za milosrđe Tvoje, Vladiko, i za javljanje (της επιφανειας) lica Tvoga, da bismo svim narodima jasno mogli da propovedamo put Tvog svetog evanđelja. Njegov dolazak svagda naziva spasenjem.
(4) Neka Te ispovedaju i hvale narodi, Bože. Prorokuje da će svi narodi ispovedati Hrista.
(5) Neka se uzvesele i obraduju narodi. Radujući se spasenju vaseljene, prorokujući Duh više puta ponavlja jedno isto, crpeći radost iz tog ponavljanja.
(6) Neka Te ispovedaju i hvale narodi, Bože, neka Te ispovedaju i hvale narodi svi. Ovde nije reč o jednostavnom slavoslovlju. Naprotiv, slušalac se time podstiče na veću usrdnost. Kao što dva puta podstiče narod na psalmopojanje, tako dva puta moli i za blagoslov za njih, očigledno nakon što je blagoslov već primio. Ili, budući da im usled blagoslova nije nepoznat Bog Koji je iznad svih, oni Mu već prinose najslađi plod blagočešća (pobožnosti). Prema tome, ako i mi prinosimo taj plod, odnosno podvizavanje u vrlini, otuda biva očigledno da si Ti i nas blagoslovio.
(7) Zemlja dade svoj plod, tj. duhovna zemlja, a njen plod je napredovanje u blagočešću.
(8) Blagoslovi nas, Bože. Mora se znati da ljudi, kada blagosiljaju Boga, prinose samo reči, ali ne mogu da Mu i na delu učine dobročinstvo. Bog, međutim, kada blagoslovi, potvrđuje reči i samim delom a onima, koje blagoslovi, daje obilje svih dobara. Nakon toga (David) poučava kako se to dešava.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena
 
(1) Bože, smiluj se na nas i blagoslovi nas. Budući da mu je kroz Duha bilo otkriveno tajinstvo ovaploćenja Hristovog, David ovim rečima moli za njegovo ispunjenje i, kao prvo, moli se za pomilovanje ljudske prirode, koju je surovo mučio zli đavo, a kao drugo, moli se za njeno osveštavanje.
(3) Da bude poznat na zemlji put Tvoj, u svima narodima spasenje Tvoje. Ako bi se nad nama ispunilo ono što je prethodno rečeno i ako bi Ti prosvetlio Svoje lice na nas, onda bi svi ljudi, koji žive na zemlji, poznali put svog života kojim ćeš najpre proći Ti, pokazujući i drugima kako njime da prolaze. Osim toga, svi neznabožački narodi bi znali da si se Ti nas radi ovaplotio. Upravo to se i naziva spasenjem, kao što je i Simeon rekao: Videše oči moje Spasenje Tvoje (Lk. 2; 30).
(4) Neka Te ispovedaju i hvale narodi, Bože, neka Te ispovedaju i hvale narodi ceu. Ovde je jednostavno narodima nazvao obrezane Jevreje, a narodima svim neznabošce, s obzirom da ih je mnogo više od Jevreja i da su sastavljeni od svih plemena. Kaže: neka Te ispovedaju, odnosno, neka Ti blagodare i Jevreji i neznabošci, jer si zbog njihovog spasenja postao čovek.
(5) Neka se uzvesele i obraduju narodi, jer ćeš suditi narode u pravdi. Neka se, kaže, raduju svi narodi. Zašto? Zato što ćeš pravedno osuditi Jevreje, koji su nekad bili Tvoj narod, ali nisu prihvatili Tvoj domostroj po telu; zato ćeš svim narodima, koji su na zemlji, ukazati na put bogopoznanja.
(7) Zemlja dade plod cvoj. Usled blagoslova ljudi, i zemlja će umnožiti svoje plodove. Ili se možda plodovima zemlje nazivaju ljudi, koji su od zemlje sazdani, a koji su usled vrlinskog života, dobrovoljnog podvižništva ili dobrovoljnog stradanja prineti Bogu kao plodovi. Možda pod plodom zemlje podrazumeva i Samog Hrista, budući da se javio u zemaljskom telu.
Blagoslovi nas, Bože, Bože naš, blagoslovi nas Bože. Zapazi, čitaoče, kako se ovim utrostručenjem odmah otkriva tajinstvo Presvete Trojice!
(8) Neka se boje Njega cvu krajevi zemaljski. Tri puta izgovarajući Ime Božije otkriva tajinstvo Trojice, a sada, rekavši u jednini: Njega, ukazuje na jedinstvo Božanstva, jer iako je svako Lice Presvete Trojice Bog, ta Tri Lica su – jedan Bog.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.