NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 66
(1) Za kpaj, u himnama, psalam pesme (Davidov)
 
Sadržaj
 
I ovde govori u ime apostola koji predaju učenje neznabošcima i mole se za izbavljenje od onih, koji protivureče njihovom učenju. Zbog toga je ovaj psalam sličan prethodnom, jer upravo govori o blagoslovu onoga koji se posvećuje Bogu, i gotovo da se celokupna ova molitva nalazi u Knjizi o sudijama. Posle proroštva o povratku propoveda o ovaploćenju i dolasku Božijem, a takođe i o spasenju neznabožaca. U natpisu se kaže: psalam pesme, jer proslavljanje pesmopojanjem pripada Bogu, dok je ljudima svojstveno da se ukrašavaju pohvalama.
(2) Bože, smiluj se na nas i blagoslovi nas. Preklinjem za milosrđe Tvoje, Vladiko, i za javljanje (της επιφανειας) lica Tvoga, da bismo svim narodima jasno mogli da propovedamo put Tvog svetog evanđelja. Njegov dolazak svagda naziva spasenjem.
(4) Neka Te ispovedaju i hvale narodi, Bože. Prorokuje da će svi narodi ispovedati Hrista.
(5) Neka se uzvesele i obraduju narodi. Radujući se spasenju vaseljene, prorokujući Duh više puta ponavlja jedno isto, crpeći radost iz tog ponavljanja.
(6) Neka Te ispovedaju i hvale narodi, Bože, neka Te ispovedaju i hvale narodi svi. Ovde nije reč o jednostavnom slavoslovlju. Naprotiv, slušalac se time podstiče na veću usrdnost. Kao što dva puta podstiče narod na psalmopojanje, tako dva puta moli i za blagoslov za njih, očigledno nakon što je blagoslov već primio. Ili, budući da im usled blagoslova nije nepoznat Bog Koji je iznad svih, oni Mu već prinose najslađi plod blagočešća (pobožnosti). Prema tome, ako i mi prinosimo taj plod, odnosno podvizavanje u vrlini, otuda biva očigledno da si Ti i nas blagoslovio.
(7) Zemlja dade svoj plod, tj. duhovna zemlja, a njen plod je napredovanje u blagočešću.
(8) Blagoslovi nas, Bože. Mora se znati da ljudi, kada blagosiljaju Boga, prinose samo reči, ali ne mogu da Mu i na delu učine dobročinstvo. Bog, međutim, kada blagoslovi, potvrđuje reči i samim delom a onima, koje blagoslovi, daje obilje svih dobara. Nakon toga (David) poučava kako se to dešava.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena
 
(1) Bože, smiluj se na nas i blagoslovi nas. Budući da mu je kroz Duha bilo otkriveno tajinstvo ovaploćenja Hristovog, David ovim rečima moli za njegovo ispunjenje i, kao prvo, moli se za pomilovanje ljudske prirode, koju je surovo mučio zli đavo, a kao drugo, moli se za njeno osveštavanje.
(3) Da bude poznat na zemlji put Tvoj, u svima narodima spasenje Tvoje. Ako bi se nad nama ispunilo ono što je prethodno rečeno i ako bi Ti prosvetlio Svoje lice na nas, onda bi svi ljudi, koji žive na zemlji, poznali put svog života kojim ćeš najpre proći Ti, pokazujući i drugima kako njime da prolaze. Osim toga, svi neznabožački narodi bi znali da si se Ti nas radi ovaplotio. Upravo to se i naziva spasenjem, kao što je i Simeon rekao: Videše oči moje Spasenje Tvoje (Lk. 2; 30).
(4) Neka Te ispovedaju i hvale narodi, Bože, neka Te ispovedaju i hvale narodi ceu. Ovde je jednostavno narodima nazvao obrezane Jevreje, a narodima svim neznabošce, s obzirom da ih je mnogo više od Jevreja i da su sastavljeni od svih plemena. Kaže: neka Te ispovedaju, odnosno, neka Ti blagodare i Jevreji i neznabošci, jer si zbog njihovog spasenja postao čovek.
(5) Neka se uzvesele i obraduju narodi, jer ćeš suditi narode u pravdi. Neka se, kaže, raduju svi narodi. Zašto? Zato što ćeš pravedno osuditi Jevreje, koji su nekad bili Tvoj narod, ali nisu prihvatili Tvoj domostroj po telu; zato ćeš svim narodima, koji su na zemlji, ukazati na put bogopoznanja.
(7) Zemlja dade plod cvoj. Usled blagoslova ljudi, i zemlja će umnožiti svoje plodove. Ili se možda plodovima zemlje nazivaju ljudi, koji su od zemlje sazdani, a koji su usled vrlinskog života, dobrovoljnog podvižništva ili dobrovoljnog stradanja prineti Bogu kao plodovi. Možda pod plodom zemlje podrazumeva i Samog Hrista, budući da se javio u zemaljskom telu.
Blagoslovi nas, Bože, Bože naš, blagoslovi nas Bože. Zapazi, čitaoče, kako se ovim utrostručenjem odmah otkriva tajinstvo Presvete Trojice!
(8) Neka se boje Njega cvu krajevi zemaljski. Tri puta izgovarajući Ime Božije otkriva tajinstvo Trojice, a sada, rekavši u jednini: Njega, ukazuje na jedinstvo Božanstva, jer iako je svako Lice Presvete Trojice Bog, ta Tri Lica su – jedan Bog.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *