NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 65
(1) Za kraj, pesma Psalma, vaskrsenja
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu prorok ukazuje na prizivanje neznabožaca i blagovesti o budućem vaskrsenju njihovih duša, kao što je rečeno: Podiže sa zemlje siromaha (Ps. 112; 7). Osim toga, uvodi i apostole koji objavljuju šta su pretrpeli zbog evanđelske propovedi i kakve su ih patnje uvele u večnu radost. Psalam govori i o odbacivanju jevrejskog naroda.
(2) Uskliknite Gospodu, sva zemljo! Psalmopojte Imenu Njegovom! Klicanje je pobednička pesma, koja se peva prilikom pada neprijatelja. Tako je i posle dolaska Hristovog i svrgavanja kneževa ovoga veka svim neznabošcima zapoveđeno da pevaju pobedničke pesme.
(3) Recite Bogu: Kako su strašna dela Tvoja! Na kakva dela misli? Zar to nisu božanstvena znamenja i izgon mnoštva nečistih demona? U mnoštvu sile Tvoje laskaće Ti neprijatelji Tvoji. Optužuje Jevreje za bezosećajnost, jer ih ni veličina čuda nije privela pokornosti.
(4) Sva zemlja neka se pokloni Tebi, i psalmopeva Tebi. Budući da su Te Jevreji oklevetali iako su videli svu veličinu znamenja koja si satvorio, umesto njih poklanja Ti se sve mnoštvo neznabožaca.
(5) Hodite i vidite sva dela Božija. Ovde se uvode apostoli, koji obznanjuju neznabošcima da Onaj, Koji u vreme Svog dolaska u telu tvori božanska znamenja, jeste Onaj isti, Koji je u drevna vremena isušio Crveno more i presekao tok Jordana, kako bi sinovi Izrailjevi mogli da pređu po suvom (po kopnu).
(6) On, koji preobraća more u sušu (kopno). Kao dokaz ovome služi to, što je već bilo izvršeno, kada je more pretvorio u kopno. Simah se izražava na ovaj način: „Pretvorio je more u kopno, nogama su prešli reku.“ Taj Bog, Koji je podario povratak i spasenje, jeste Onaj isti, Koji je u davnini razdelio more i reku i našim precima zapovedio da bezbedno pređu preko njih. Tamo ćemo se obradovati Njemu. Rečcom „tamo“ označava vreme. Zbog toga kaže da ćemo se od onog vremena, kad se On zacari u novom veku, i mi tamo zacariti s Njim i da ćemo se radovati neizrecivom radošću.
(7) Oči Njegove nadgledaju narode. Na sve obraća pažnju i sve ispituje, ma šta da se dela. Oni koji Ga ogorčuju neka se u sebi ne veličaju. Ko Njega ogorčuje? Zar to nisu oni, o kojima je rečeno: Sine čovečiji (Jezek. 2; 3) idi domu onoga koji me ogorčuje. Koliko puta Ga ogorčiše u pustinji (Ps. 77; 40); ne otvrdnite srcem vašim kao u vreme ogorčenja (Ps. 94; 8).
(8) Blagoslovite, narodi, Boga našeg. Bolje rečeno, saberite se u jedno i svi Ga hvalite i divite Mu se.
(9) Onoga koji je stavio dušu moju u život. Radujem se takvim čudesima i Onome Koji ih je satvorio. Kao Vladika i Svevideći, On razlikuje one, što žive na zemlji, i kažnjava nedostojne. Pod Njegovim očima (koje nadgledaju narode) Psalmopojac podrazumeva apostole.
(10) Jer si nas iskušao, Bože, razžegao si nas. Prorokujući Duh predskazuje patnje koje će apostoli pretrpeti zbog propovedi. U njihovo ime opisuje zamke ili tamnice, i ukazuje na kušanje ognjem i vodom.
(13) Ući ćemo u dom Tvoj sa svespaljenicama, tj. u dom nebeski i sa duhovnim svespaljenicama, jer su oni sebe u celini prineli Bogu kao svespaljenice. Prineću Ti sve molitve moje. „Prineću Ti, kaže, po obećanjima mojim sve, što sam obećao u nevolji. Dao sam obećanje da ću Ti, ukoliko se izbavim od ove nevolje, svagda prinositi hvale. Takve su Tvoje odluke, Vladiko, a na nama je da uđemo u hram i da Ti prinesemo žrtvu zahvalnicu. To i označavaju reči (14) izrekoše i izgovoriše usta moja. Time izražava i kakva je obećanja dao.
(15) Svespaljenice obilne prineću Ti. Spremno ću Ti prineti sve, što si odredio da se prinese. Obilnima naziva uhranjene žrtve, jer je i Zakon zapovedio da se prinose žrtve koje su zdrave i bez mane. I prorok Malahija proklinje one koji, imajući takve žrtve, žrtvuju osakaćene životinje (v..Malah. 1; 78). To je predstavljalo i početak Kainove nesreće. Kroz to se i mi učimo da Bogu ukazujemo poštovanje najdragocenijim što imamo. Prineću Ti teoce i jarad. Sve to, kao što sam rekao, i svespaljenice, i teoce, i jarad, treba shvatiti u duhovnom smislu.
(16) Hodite, čujte, i kazivaću vam. Šta će nam drugo kazivati, osim onoga, što je prethodno već rečeno, odnosno: Iskušao cu nas, Bože, itd.
(18) Ako nepravdu videh u srcu mome, neka me ne usliši Gospod. Znao sam da Bog ne bi uslišao moje molitve da sam se predao nepravdi. Akila prevodi ovako: „Ako vidi beskorisno u mom srcu, Gospod neće uslišati.“ To znači sledeće: uznoseći prozbe ka Bogu, starao sam se o doličnom, znajući da mi prozba neće biti na korist ako ne učinim što je potrebno. Osim toga, kao da se hvali pred Bogom da je ostao izvan svake nepravde i da se zbog toga nada da će biti uslišan.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *