TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 63
(1) Za kraj. Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
David je ovaj psalam ispevao u ime svetih apostola, koji se mole za izbavljenje od neprijatelja evanđelske propovedi i jasno izobražava ono, što su apostolima pripremile jevrejske starešine, kao i to što su oni, tj. pomenute starešine, pretrpeli zbog bezbožništva prema Hristu.
(2) Usliši, Gospode, glas moj kada Ti se molim. Primi moljenje moje, Vladiko, i ukrepi moj um, da me ne bi uplašili neprijateljski napadi. Od straha neprijatelja izbavi dušu moju. To je slično onome, što je rečeno: I sada, Gospode, pogledaj na njihove pretnje i daj slugama Tvojim da sa svakom smelošću Govore reč Tvoju (Dela ap. 4; 29).
(4) Naoštriše kao mač jezike svoje. Kaže to stoga što su Jevreji, huleći na Isusa, zapretili apostolima: zabranili smo vam da govorite o ovom Imenu (v. Dela ap. 4; 17). Zategnuše luk svoj, stvar gorku. Smrtonosne reči njihovih usta poredi sa strelama izbačenim iz luka. Zar njihova uverenja da Isus nije Bog nisu bila smrtonosna? Iznenada streljaju u njega u ne plaše se. Skriveni u zasedi, iznenada napadaju, ne plašeći se Boga Koji ih posmatra.
(6) Utvrdiše sebi reč zlu. Utvrdiše da Gospod nije vaskrsao iz mrtvih. Kazivahu da sakriju zamku. Smišljali su sve načine kako da propovednike evanđelskih dogmi potajno ubiju. Rekoše: Ko će ih videti? Sve su to činili misleći da ih Bog neće kazniti zbog takvog bezbožništva.
(7) Pristupi čovek, i srce duboko. Bezakonici nisu prestajali da smišljaju zlo protiv Gospoda, jer to znače reči: Ispitivaše bezakonje. Međutim, čovek Božiji, savetovan razumom (jer to znače reči srce duboko) i kao onaj koji je pravilno shvatio tajinstvo, dostojnim psalmopojanjima veliča Boga, prema onome što je rečeno na drugom mestu: Uznosiću Te, Bože moj, Care moj (Ps. 144; 1).
(8) Strela dečija postaše udarci njihovi. Govoreći o njihovom preuznošenju pred svetim propovednicima, opisuje i njihov pad.
(10) I uplaši se svaki čovek. Ko se ne bi uplašio, videvši da je Bog pogledao na bezbožnike?
(11) Uzveseliće se pravednik u Gospodu, i uzdaće se u Njega. Revnosni izvršioci božanstvenih zakona, ispunivši se radošću po preimućstvu, utvrđuju se u uzdanju u Boga. I pohvaliće se svi pravi srcem, i zadobiće dobru slavu kod ljudi oni što streme Bogu i ne pristaju da koračaju izvan pravog puta.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *