NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 63
(1) Za kraj. Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
David je ovaj psalam ispevao u ime svetih apostola, koji se mole za izbavljenje od neprijatelja evanđelske propovedi i jasno izobražava ono, što su apostolima pripremile jevrejske starešine, kao i to što su oni, tj. pomenute starešine, pretrpeli zbog bezbožništva prema Hristu.
(2) Usliši, Gospode, glas moj kada Ti se molim. Primi moljenje moje, Vladiko, i ukrepi moj um, da me ne bi uplašili neprijateljski napadi. Od straha neprijatelja izbavi dušu moju. To je slično onome, što je rečeno: I sada, Gospode, pogledaj na njihove pretnje i daj slugama Tvojim da sa svakom smelošću Govore reč Tvoju (Dela ap. 4; 29).
(4) Naoštriše kao mač jezike svoje. Kaže to stoga što su Jevreji, huleći na Isusa, zapretili apostolima: zabranili smo vam da govorite o ovom Imenu (v. Dela ap. 4; 17). Zategnuše luk svoj, stvar gorku. Smrtonosne reči njihovih usta poredi sa strelama izbačenim iz luka. Zar njihova uverenja da Isus nije Bog nisu bila smrtonosna? Iznenada streljaju u njega u ne plaše se. Skriveni u zasedi, iznenada napadaju, ne plašeći se Boga Koji ih posmatra.
(6) Utvrdiše sebi reč zlu. Utvrdiše da Gospod nije vaskrsao iz mrtvih. Kazivahu da sakriju zamku. Smišljali su sve načine kako da propovednike evanđelskih dogmi potajno ubiju. Rekoše: Ko će ih videti? Sve su to činili misleći da ih Bog neće kazniti zbog takvog bezbožništva.
(7) Pristupi čovek, i srce duboko. Bezakonici nisu prestajali da smišljaju zlo protiv Gospoda, jer to znače reči: Ispitivaše bezakonje. Međutim, čovek Božiji, savetovan razumom (jer to znače reči srce duboko) i kao onaj koji je pravilno shvatio tajinstvo, dostojnim psalmopojanjima veliča Boga, prema onome što je rečeno na drugom mestu: Uznosiću Te, Bože moj, Care moj (Ps. 144; 1).
(8) Strela dečija postaše udarci njihovi. Govoreći o njihovom preuznošenju pred svetim propovednicima, opisuje i njihov pad.
(10) I uplaši se svaki čovek. Ko se ne bi uplašio, videvši da je Bog pogledao na bezbožnike?
(11) Uzveseliće se pravednik u Gospodu, i uzdaće se u Njega. Revnosni izvršioci božanstvenih zakona, ispunivši se radošću po preimućstvu, utvrđuju se u uzdanju u Boga. I pohvaliće se svi pravi srcem, i zadobiće dobru slavu kod ljudi oni što streme Bogu i ne pristaju da koračaju izvan pravog puta.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *