TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 60
(1) Za kraj, u himnama, psalam Davidov
 
Sadržaj
 
David uznosi blagodarenje Bogu i za sebe i za narod spasen po veri. Obećava da će i u večnim obiteljima neućutno uznositi hvalu.
(2) Usliši, Gospode, moljenje moje. Gledajući prevlast i mučenja od demona, ispunjavam se čamotinjom. Stoga Te molim da dođeš i da nas otmeš iz ruke tlačitelja. Rečima: (3) Sa krajeva zemlje označava da se moli za čitavu vaseljenu. Sa krajeva zemlje Tebi zavikah. Pošto je Vavilon od Palestine bio udaljen mnogo dana hoda, oni koji su bili odvedeni u ropstvo i nastanjeni na vavilonskoj zemlji smatrali su da borave na krajnjim granicama vaseljene. Na kamen si me uzvisio. Pokazuje, da je brzo bio uslišan, saglasno sa rečenim: Vikaćeš, i reći ću: evo dođoh (Isa. 58; 9). Jasno propoveda o tome ko će izvršiti spasenje, jer o sebi kaže da je uzvišen na kamen, a mi smo od štetočina demona postali jači i viši Hristom, Kojeg blaženi Pavle naziva kamenom.
Poveo si me (4) jer si postao nada moja. Ako je On put i ako je On vrata, očigledno je da će nas On naučiti da koračamo dobrim putem, utvrdivši se u uzdanju u Njega. Kula moći (moje) naspram lica neprijatelja. Time kao da hoće da kaže: Ti si za mene postao zid i jemstvo da ništa neću pretrpeti od zločinačkih neprijatelja.
(5) Nastaniću se u naselju Tvome u vekove. Na osnovu onih blaga koja je već dobio, nada se i budućem blagu, da će i u višnjim naseljima svagda biti pod Njegovim pokrovom.
(6) Dao si nasleđe onima koji se boje Imena Tvoga. Kakvo je to nasleđe, ako ne Carstvo nebesko, jer je rečeno: Hodite blagosloveni Oca Mojega, da primite carstvo koje vam je pripremljeno od postanja sveta (Mt. 25; 34), itd, odnosno, njima je dao da naslede carstvo Božije i da se na zemlji nazivaju hrišćanima.
(7) Dane na dane cara dodaćeš. Ove reči pokazuju da je i to, odnosno život večni, deo nasleđa. Naime, to znači dodavanje dana carevim godinama. Prorok pod danima podrazumeva godine i vekove.
(8) Ostaće (car do veka) pred Bogom; milost i istinu Njegovu ko će ispitati? Ovde je izmenjen red reči, zbog čega bi njihov smisao trebalo da bude sledeći: ako neko bude tražio milost i istinu Božiju, ostaće pred Bogom u beskonačne vekove.
(9) Tako ću psalmopevati Imenu Tvom u vekove veka. Šta znači: tako! Zar to ne znači da ću psalmopojati, ostajući pred Tobom i u budućem veku? Tada će, kad se udostoji onog blaženog stajanja pred Bogom, neprestano uznositi psalmopojanja. Slavosloveći tako a ne drugačije, čovek u vekove neće prestajati da uznosi molitve Gospodu. Naime, verni ne prestaju da svakodnevno savršavaju božanstvene tajne.
 
Iz Tumačenja Jefimija Zigabena:
 
3. Sa krajeva zemlje k Tebi zavikah. Krajevima zemlje se u pripovedačkom smislu naziva Vavilon, koji se nalazi na samom kraju tada poznatog sveta. U višem smislu, pod krajevima zemlje mogu se podrazumevati ovozemaljske brige, koje nas udaljuju od Boga.
Kada klonu i očajava srce moje, na kamen si me uzvisio. David kamenom naziva nadu u Boga, kako po čvrstini i nepokretnosti, tako i po njenoj visini i uzvišenosti; svaki put, kaže, kada očajavam, klonuvši od žalosti, Ti me, Gospode, uzdižeš do nadanja u Tebe, kao na neki uzvišen i čvrst kamen.
(5) Nastaniću se u naselju Tvome u vekove. Prema Teodoritu, u ovom stihu prorokuje o oslobađanju porobljenog naroda iz Vavilona i o povratku u Jerusalim, dok pod naseljem Božijim podrazumeva jerusalimski hram. Rekao je: u vekove umesto „za svagda“. Međutim, usled zloćudnosti Jevreja i bogoubistva koje su izvršili, ovo proročanstvo se ispunilo na nama, hrišćanima. Naime, nakon što su ih Rimljani istrebili, oni se više nisu nastanjivali kod jerusalimskog hrama, jer je i on porušen do temelja. Međutim, hrišćanski narod svagda živi u hramovima Božijim koji se nalaze u svim mestima, jer je u svakom mestu podignuta božanstvena crkva.
(7) Dane na dane cara dodaćeš. Zbog njegovog bogoljublja i razboritosti, Ti ćeš, Gospode, priložiti mnoge dane danima života cara Zorovavelja. Ostale reči više se ne odnose na drevnog Cara Zorovavelja, nego na novog Zorovavelja po telu, odnosno na Hrista. Kako tumači Teodorit, Zorovavelj je bio praobraz Hristov: kao što je on (car Zorovavelj) izveo porobljene Jevreje iz vavilonskog ropstva i doveo ih u Jerusalim, tako je Hristos izveo ljude iz ropstva koje se sastojalo u obožavanju idola i odveo ih u višnji Jerusalim i na samo nebo, koje je istinska otadžbina ljudi.
Godine njegove kroz dane naraštaja i naraštaja. Godine carstva Hristovog produžiće se do poslednjeg iz dva naraštaja, tj. iz drevnog izrailjskog naroda i iz novog, sastavljenog od (bivših) neznabožaca, odnosno do svršetka sveta, mada će se i po njegovom svršetku produžiti večno carstvo Hristovo.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *