NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 4
(1) Za kraj (=horovođi?), u psalmima (muzičkim), pesma Davidova
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam David je posvetio pobedniku, nakon što je izvojevao pobedu nad neprijateljima. Umesto reči:“ za kraj“, Akila i Teodotion su preveli: „pobedniku“, a Simah: „pobedničko“ („pobednička pesma“).
(2) Kada Te prizivah, uslišao si me, Bože pravde moje. To je slično onom što je rečeno: Vikaćeš, i reći će: evo me (Isa. 58; 9). U žalosti rasprostranio si me. Nisi me, kaže, samo izveo iz teskobnih okolnosti, nego si mi i pomogao da stanem na veliku širinu. Siva i Verzilije doneli su Davidu na dar mnoštvo hrane i tkanina kada je on, spasavajući se bekstvom od Avesaloma, živeo u pustinjama i gorama, slično trojici mladića u peći i Danilu među lavovima. Kada znamo uzroke žalosti i iskušenja, tada se posebno rasprostiremo. Međutim, reč „širina“ može se i drugačije objasniti. Smiluj se na me, i usliši molitvu moju. Budući da je rekao da je uslišan zbog svoje pravednosti, onda i pritiče k milostima Božijim.
(3) Sinovi ljudski, dokle ćete biti teškosrdni! To je rečeno onima, koji su mislili da će pomoću mnoštva vojnika uhvatiti pravednika. Ta nada je, međutim, kaže on, bila lažna i isprazna.
(4) Poznajte da Gospod čudo pokaza na prepodobnom Svome, tj. vi, koji ste se uzdali u mnoštvo, poznajte koliko je čudo pokazao Gospod na onome, koji se u Njega uzdao. Gospod će me uslišiti, kada zavapim k Njemu. Ovde je jedno vreme uzeto umesto drugog, tako da je umesto: uslišio me rekao: uslišiće me.
(5) Gnevite se i ne grešite; (pazite) šta govorite u srcima svojim, i na posteljama svojim skrušite se. Govori to svojim bližnjim, a ujedno i svim ljudima. Ako sebi i dopustite gnev, onda ćete ga skrušenošću srca u bezmolviju učiniti nedelatnim, jer to znače reči: na posteljama svojim skrušite se.
(6) Prinesite (Bogu) žrtvu pravde, i uzdajte se u Gospoda. Uči nas kako da pobeđujemo neprijatelje. Kako zapravo da ih pobedimo? Tvoreći pravdu i prinoseći to na žrtvu Bogu.
(7) Mnogi govore: Ko će nam pokazati dobra! To su reči ljudi koji ne obraćaju pažnju na odluke Božije.
Znamenova se na nama svetlost lica Tvoga, Gospode. Svetlost svetu je Hristos. On nas je naučio da poznamo istinska dobra, od kojih zadobijamo duhovno veselje uma i srca.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *