TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 4
(1) Za kraj (=horovođi?), u psalmima (muzičkim), pesma Davidova
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam David je posvetio pobedniku, nakon što je izvojevao pobedu nad neprijateljima. Umesto reči:“ za kraj“, Akila i Teodotion su preveli: „pobedniku“, a Simah: „pobedničko“ („pobednička pesma“).
(2) Kada Te prizivah, uslišao si me, Bože pravde moje. To je slično onom što je rečeno: Vikaćeš, i reći će: evo me (Isa. 58; 9). U žalosti rasprostranio si me. Nisi me, kaže, samo izveo iz teskobnih okolnosti, nego si mi i pomogao da stanem na veliku širinu. Siva i Verzilije doneli su Davidu na dar mnoštvo hrane i tkanina kada je on, spasavajući se bekstvom od Avesaloma, živeo u pustinjama i gorama, slično trojici mladića u peći i Danilu među lavovima. Kada znamo uzroke žalosti i iskušenja, tada se posebno rasprostiremo. Međutim, reč „širina“ može se i drugačije objasniti. Smiluj se na me, i usliši molitvu moju. Budući da je rekao da je uslišan zbog svoje pravednosti, onda i pritiče k milostima Božijim.
(3) Sinovi ljudski, dokle ćete biti teškosrdni! To je rečeno onima, koji su mislili da će pomoću mnoštva vojnika uhvatiti pravednika. Ta nada je, međutim, kaže on, bila lažna i isprazna.
(4) Poznajte da Gospod čudo pokaza na prepodobnom Svome, tj. vi, koji ste se uzdali u mnoštvo, poznajte koliko je čudo pokazao Gospod na onome, koji se u Njega uzdao. Gospod će me uslišiti, kada zavapim k Njemu. Ovde je jedno vreme uzeto umesto drugog, tako da je umesto: uslišio me rekao: uslišiće me.
(5) Gnevite se i ne grešite; (pazite) šta govorite u srcima svojim, i na posteljama svojim skrušite se. Govori to svojim bližnjim, a ujedno i svim ljudima. Ako sebi i dopustite gnev, onda ćete ga skrušenošću srca u bezmolviju učiniti nedelatnim, jer to znače reči: na posteljama svojim skrušite se.
(6) Prinesite (Bogu) žrtvu pravde, i uzdajte se u Gospoda. Uči nas kako da pobeđujemo neprijatelje. Kako zapravo da ih pobedimo? Tvoreći pravdu i prinoseći to na žrtvu Bogu.
(7) Mnogi govore: Ko će nam pokazati dobra! To su reči ljudi koji ne obraćaju pažnju na odluke Božije.
Znamenova se na nama svetlost lica Tvoga, Gospode. Svetlost svetu je Hristos. On nas je naučio da poznamo istinska dobra, od kojih zadobijamo duhovno veselje uma i srca.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.