TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 57
(1) Za kraj, da ne pogubiš, psalam Davidov, za stilografiju
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam ima isti sadržaj kao i prethodni ili, bolje rečeno, jasno kazuje kakav je bio kraj onih, što su ustali protiv Spasitelja.
(2) Eda li zaista pravdu govorite? Budući da su se kao zaštitnici Zakona sabrali protiv Spasitelja, prorokujući Duh im opravdano zapoveda da sude pravo tj. pravedno, ako se već toliko brinu o pravdi. Oni, međutim, nisu sudili pravedno, namerivši da nedužnog i pravednog osude na smrt.
(3) Jer u srcu bezakonja činiše na zemlji. Mada su vaše reči dobre i pokazuju da zagovarate Zakon, .vaša srca su ispunjena jedom pa su, slično tome, i dela ispunjena bezakonjem.
(4) Otuđiše se grešnici od materice. Pokazuje da oni nisu imali nikakvog razloga da očekuju da će biti spaseni, jer je Bog kroz proroka Isaiju govorio Jevrejima: Znadoh da ćeš činiti neveru i da se zoveš prestupnik od utrobe materine (Isa. 48; 8). Pod ytpobom podrazumeva sveto krštenje.
(5) Gnev je njihov na podobije zmije. Gnevom naziva dušu za koju kaže da je slična zmiji u raju, jer je pod maskom (ličinom) prijateljskih reči nosila smrt. Budući da su se Jevreji, dok su govorili Ravvi, znamo da si od Boga došao i slične reči, dogovarali da Hrista predaju na raspeće, samim tim su izobraženi u obličju zmije. Kao u aspide Gluve i koja začepljuje uši svoje. Sa njima se ne može uporediti samo zmija nego i aspida, koja na zubima nosi otrov i neće da posluša zaklinjače i da odbaci svoju jarost. To kaže zato što Jevrejima, prema Isaijinim rečima, otežaše uši (Isa. 6; 10) da ne bi slušali reč Božiju.
. (7) Bog skrši zube njihove u ustima njihovim. Zubima ovde naziva klevete koje su smislili protiv Gospoda a posebno protiv Njegovog vaskrsenja. Ili možda zubima naziva moć, pošto je moć lavova u njihovim zubima.
(8) Uništiće se kao voda mimotekuća. Biće dostojni prezira, kao voda koja je razlivena i neupotrebljiva. Zategnuće luk svoj dokle ne iznemognu. Lukom se ovde naziva odluka koja će biti doneta na božanstvenom sudu. A dokle je ovde stavljeno u takvom značenju da bi proistekao sledeći smisao: ne iznemognu.
(9) Pade oganj na njih i ne videše sunca. Budući bačeni u večni oganj, nisu videli Sunce pravde. To je slično rečenome: Neka se uzme bezbožnik da ne Gleda slavu Gospodnju (Isa. 26; 20 – prema Septuaginti).
(10) Pre nego što se vaše trnje spoji u grm (grč. ??????)[1]. „Ramnos“ označava jednu vrstu bodljikavog rastinja: Prorok pod ovim podrazumeva trnov venac. Pre nego što naraste vaše trnje (tj. vaši grehovi) i postane žbun, tj. pre nego što procveta i donese plod, sustići će vas božanstveni gnev.
(11) Obradovaće se pravednik kad vidi odmazdu (bezbožnima), ruke svoje opraće u krvi grešnika. Kad u vreme pravednog suda pravednici vide da se demoni udaljuju od njih, razveseliće se zbog tog pravednog suda Božijeg, jer će se pokazati da su nedužni i slobodni od kažnjavanja na smrt. Reč opraće mora se shvatiti u vezi s nevinim, kao što je i rečeno na drugom mestu: Umiću u nevinosti ruke svoje (Ps. 25; 6).
(12) Ima dakle Boga koji im sudi na zemlji. Rečca „dakle“ upotrebljena je ovde umesto reči „uistinu“. Ima dakle Boga koji im sudi na zemlji. Ispoveda da je uistinu pravedan sud Božiji koji je izrečen nad njima.
 


 
NAPOMENE:

 1. U srpskom prevodu ovaj stih glasi: Pre nego što dođe trnje vaše do grane. prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *