NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 56
(1) Za kraj, da ne pogubiš, psalam Davidov, za stilografiju, kad pobeže od lica Saulova u pećinu
 
Sadržaj
 
Pošto ga je Saul progonio, David je sa još četiri stotine ljudi ušao u pećinu. Nakon što je odsekao skut Saulovog plašta, ispevao je ovaj psalam (v. 1. Sam. 24; 45). Psalam se, međutim, odnosi i na ono što je Hristos savršio za nas kada je u poslednje dane, javivši se na zemlji u telu, od nas odsekao truležnost (propadljivost).
(2) Pomiluj me, Bože, pomiluj me. David prinosi psalmopojanje Bogu u ime celog čovečanstva. Jer se u Tebe pouzda duša moja, i u senci krila Tvojih nadam se. U Svetom Pismu, krilima se obično naziva nadziruća (grč. επισκοπικη) sila Božija, prema onom što je rečeno: Koliko puta htedoh da saberem čeda tvoja, kao što kokoš skuplja piliće cvoje pod krila (Mt. 23; 37). Zbog toga se nadam Tvojoj pomoći. Dokle ne prođe bezakonje, tj. dok iz sredine ne iščeznu i satana i nečiste sile.
(3) Zavikaću Bogu Višnjemu, Bogu koji mi učini dobročinstvo. Isiovediću se, kaže, i prineću blagodarenje Tebi, mom Dobročinitelju.
(4) Posla sa neba i spase me. Jasno propoveda o silasku Gospodnjem. Dade na posramljenje one koji me gaze, tj. duhovne protivničke sile. Učini nam dobročinstvo, da bih s odvažnošću mogao da kažem da si s nebesa pogledao na nas, da si naša dela ispravio i postideo dela naših neprijatelja. Ili možda govori o onom spasenju kakvim je spasen u pećini, kad je neprijatelj već bio u njegovoj vlasti. Iako ga je poštedeo, to se na kraju preobratilo u sramotu spasenoga, jer je uzaludno smišljao zlo protiv onoga koji ga je spasao. Posla Bog milost Svoju i istinu Svoju. Očeva Milost i Istina je Sin.
(5) I izbavi dušu moju od lavova, tj. od lavova duhovnih. Zaspah potrešen, ostavljen među lavovima, tj. među getskim inoplemenicima. Ili pak, što se mene tiče, zaspah potrešen ljudskim bezbožništvom. Višnji, međutim, poslavši Svog Logosa, izbavi dušu moju, i nije mi naškodila potresenost zbog lavova. Pošto sam izbavljen i od tih duhovnih lavova, smirio sam se, iako su me ranije potresali. Međutim, kakve su to strašne zveri? Sinovi ljudskih, zubi su njihovu oružje i strele, tj. oni su svemu štetni. Kao što naoštren mač lako ubija, tako i jezik, kad se naoštri, zadaje smrt svojim zloslovljenjem. Prorok to govori misleći na ono što se događalo Spasitelju u vreme stradanja, kad su Jevreji uzvikivali Pilatu za Hrista: Uzmi, uzmi, raspni Ga (Jn. 19; 15) i Kad On ne bi bio zločinac, ne bismo Ga predali tebi (Jn. 18; 30).
(6) Uznesi se na nebesa, Bože i po svoj zemlji slava Tvoja. Iako si radi našega spasenja snishodio do dobrovoljnog umanjenja (εις εκουσιον κενωσιν) i bio poslušan čak do smrti na krstu, uznesi se opet na nebesa jer ćeš Svojim ushođenjem svu zemlju ispuniti slavom.
(7) Zamku pripremiše nogama mojim. Ti si učinio da oni, koji su mi postavljali zamke, sami upadnu u jamu koju su meni kopali i zato, okončavši to delo, uznesi se na nebesa.
(8) Gotovo je srce moje, Bože, gotovo je srce moje. Moli se da mu podari Duha Svetoga, jer je Jedinorodni, Koji se vazneo na nebesa, obećao da će Ga poslati, i kaže (David) da je njegovo srce postalo spremno (gotovo) za primanje Duha.
(9) Ustani, slavo moja. Svojom slavom naziva prorokujućeg (προφητικον) Duha. Ustanite, psaltiru i gusle. Psaltirom maziva dušu, a guslama telo. Ustaću za jutra (rano). Osetivši duhovnu svetlost, ustaću na psalmopojanje.
(10) Ispovedaću te u hvaliti među narodima, Gospode, psalmopevaću Ti među neznabošcima. U svom ispovedanju blagovesti preobraćanje svih naroda, jer svi narodi psalmopoju njegove (Davidove) himne.
(11) Jer se uzveliča do nebesa milost. Tvoja. To je slično onome, što je rečeno: I sama tvar će se osloboditi od robovanja propadljivosti na slobodu slave dece Božije (Rim. 8; 21). I do oblaka istina Tvoja. Samim delima si pokazao da su istinite reči oblaka, tj. proroka.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *