TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 55
(1) Za kraj, za narod udaljen od svetinja, psalam Davidov, za stilografiju, kada Ga primiše inoplemenici (Filisteji) u Getu
 
Sadržaj
 
Kada je bežao od Saula, Davida je sledilo šest stotina ljudi, da bi ga zatim, kad je stigao u Get, inoplemenici dočekali s počastima i dodelili mu da živi u Siklagu (v. 1. Sam. 27; 26). Ovaj psalam bi mogao da se odnosi i na Crkvu koja je nekada, dok su ljudi robovali ndolosluženju i demonima, bila udaljena od svetih. Od duhovnih ne[goijatelja izbavio juje Onaj, Koji je po telu potekao od semena Davidovog, borio se za nas i kao na stubu zapisao pobedu koju je za nas izvojevao. Nakon svega, počast su Mu ukazali i inoplemenici, odnosno neznabošci koji su poverovali u Njega.
(2) Pomiluj me, Bože, jer me pogazi čovek. To govori ili David zbog Saula, ili pak neko od svetih zbog patnji kakve imaju u svetu. Često se događa da i naš pali čovek podnosi tu tešku bitku, kad ga satana po čitav dan napada i gazi. Iako psalam pominje čoveka, dopušta nam da pod tim podrazumevamo satanu (jer se u božanstvenom Pismu satana često naziva čovekom) ili nekoga od onih koji sa njim vOJUJU’ Uostalom i neznabošcima bi dolikovalo da to ispevaju, jer je i njih satana dugo obmanjivao, i zbog demonske zlobe trpeli su njegove napade. David nam omogućuje da to jasnije razumemo u sledećim stihovima:
(3) Pogaziše me neprijatelji moj sav dan. David je znao da Saul, poučen od nevidljivih demona, smišlja zlo protiv njega. Ili možda time izražava ono što je rečeno: Ne ratujemo protiv krvi i tela, nego… protiv duhova zlobe u podnebesju (Ef. 6; 12). Jer su mnogi koji me napadaju s visine. Iako oni ustaju, ja ću ih sve nadvladati uzdajući se u Tebe. To uzdanje mi je dalo takvu snagu da se ne plašim onih, koji odavno vojuju protiv mene.
(5) Bogom ću hvaliti reči (nade) moje sav dan. Da ne bih pretrpeo iikakvo zlo kad vojujem s neprijateljima, naoružaću se i sve svoje reči pretvoriti u psalmopojanje, prinoseći ih na dar Bogu i u Njega se uzdajući, čime sam od sebe odbio (udaljio) strah od svakog tela (tj. od svakog čoveka).
(6) Sav dan reči se mojih gnušahu. Ceo dan sam, kaže, prinosio svoje reči na dar Bogu, ali oni ceo dan nisu prekidali svoja nastojanja, smišljajući mi zlo.
(7) Zaseliće se oni i sakriće se, petu će moju vrebati. Rečeno je zaseliće se, što znači sabraće se. Smisao ovih reči je sledeći: čitav dan su se trudili, naoružavajući se protiv mene rečima, i svaka njihova pomisao bila je uperena protiv mene. Starali su se samo o tome da se saberu i da mi potajno pripreme zamku. Nisu se, međutim, zaustavili na tome nego su vrebali čak i moju petu, tj. moje (svakodnevno) ponašanje, da bi pronašli bilo kakvu mogućnost da me spotaknu i obore. Ma kuda da pođem, pratili su moje tragove, ne bi li me ulovili. Međutim, moji progonitelji su mi sve to uzaludno činili, jer si Ti, Gospode, moja nada. Izbavi me od njihove nepravedne zamisli, obori ih Svojim gnevom.
(9) Bože, život moj objavih Tebi. Odvažno sam Ti i ne stideći se kazivao o čitavom svom životu. Ti si ga prihvatio i nisi se odvratio od mojih suza, nego si ih položio pred Tvoje oči, potvrđujući i na delu Svoje obećanje: Vikaćeš, i reći ću: evo me (Isa. 58; 9). (10). Otuda se i dogodilo da su se moji neprijatelji okrenuli nazad čim si me uslišao. Zbog toga i kažem: U koji dan Te prizovem, povratiće se neprijatelji moji nazad. I na delu sam razumeo i pouzdano doznao da nada nije uzaludna i da sam zadobio Boga za svog pomoćnika.
(13) U meni su, Bože, molitve koje ću odati hvali Tvojoj. Budući da si nas udostojio Svog domostroja i da si nas spasao, čime drugim da Ti uzvratimo, osim žrtvama hvale?
(14) Jer si izbavio dušu moju od smrti. Od smrti duhovne, tj. od nepoznanja Boga. I noge moje od skliznuća. Govori o grehu, jer je on odveo u smrt. Blagougodiću pred Bogom u svetlosti živih. Onaj ko se izbavio od greha i postao čist, i u budućem veku blagougađaće Bogu u zemlji živih. A izbavljenje od smrti, oslobađanje od greha i udeo u zemlji živih podario nam je dolazak Gospodnji. Zbog toga ovaj psalam i ima natpis – stilografija Davidova.
 
 

 
 

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *