НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 53
(1) За крај, у химнама, поучан, Давидов, (2) када дођоше Зифеји и рекоше Саулу: Зар се није Давид сакрио код нас?
 
Садржај
 
Бежећи од Саула, Давид се сакрио у пустињу Зифу. Након тога су Зифеји дошли код Саула и објавили на које је место Давид побегао, тражећи да оду и да га ухвате (в. 1. Сам. 23; 19). Пошто је пророчким духом знао да неће претрпети никакво зло од Саула, Давид је узео лиру и испевао овај псалам. И заиста, када је дошао да га ухвати, Саул је добио вест о најезди иноплеменика и заједно са својим људима пожурио да се врати. Оно што је речено у псалму могло би се односити и на апостоле. Описујући устанак јеврејског народа и разјареност незнабожачких царева, Давид моли Бога да га Својим Именом спасе од свих. Пророчки каже да ће Бог све те несреће окренути на главу његових непријатеља, док ће он сам принети победничке жртве.
Будући да нас псалам води ка мисли коју смо сада растумачили, у његовом натпису пише: поучан.
(3) Боже, у Име Твоје спаси ме. Моли да га Бог спасе Својим Именом. Будући да призивам Твоје Име, онда ми самим тим Именом подари и спасење. И у сили Твојој, тј. у Сину Твоме суди ми. Не предај другим судијама на испитивање, него Сили Твојој. Расудивши о њима, једне је предао пропасти, а друге избавио од непријатеља.
(4) Боже, услиши молитву моју и благонаклоно прими моје прозбе. Чујречи уста мојих. То је слично реченоме: И сад, Господе, поГледај на њихове претње (Дела ап. 4; 29).
 
Тумачење Јефимија Зигабена:
 
Кад је бежао од Саула, Давид је отишао и настанио се у пустињи коју су звали Зифа. Претварајући се да су Давидови пријатељи, житељи ове пустиње, Зифеји, потајно су обавестили Саула да се Давид налази код њих и да се тамо крије. Саул је сабрао војску и пошао на Давида. Међутим, како су га у то време напали иноплеменици, Саул се одмах вратио назад. Поводом овог бекства и избављења од опасности која му је претила од Саула, Давид је испевао овај псалам као знак благодарења Богу, Који га је Својим промислом спасао од злонамерности Зифеја. Због тога псалам има и натпис „у песмама“, јер се у њему каже: „Исповедаћу Боже, да је Име Твоје благо, јер си ме избавио од сваке жалости.“ Псалам има и натпис „за крај“, пошто се пророштво, које се у њему садржи, приближавало свом крају и испуњењу. У њему је предсказао истребљење каквом ће бити изложени његови клеветници. Осим тога, у натпису псалма пише и „поучан“, јер је само разумном човеку својствено да у време таквих несрећа псалмопоје Богу, да Му благодари и да Га призива као Судију и Заштитника оних, који Га призивају.
(3) Боже, у Име Твоје спаси ме. Господе, каже, спаси ме ради Имена Твога, односно, ради тога што Те називају Спаситељем и Праведним. Спасавај ме све више и више, свецело и свесавршено, јер ме са свих страна окружило мноштво клевета.
И силом Твојом суди ми. Будући да си Ти, Господе, силан, уверен сам да ћеш заједно са мном судити Саулу који прогони мене слабог, и да ћеш се Ти осветити за мене.
(4) Боже, услиши молитву моју, чуј речи уста мојих. Чини се да су речи услиши и чуј сличне једна другој и да се међусобно не разликују, него да само означавају појачање и проширење молитве. Тако је, слично овоме, говорио и на почетку 4,5,16. и многих других псалама. Међутим, брижљивији истраживач ће открити да међу овим речима постоји разлика. Ми можемо да кажемо само то, да молитвом овде назива молитву у уму или умну молитву, а да речима уста назива прозбу која се изговара уснама, а каква је и горенаведена: Боже, у Име Твоје спаси ме, као и многе друге које су јој сличне.
(5) Туђинци устадоше на ме, и силници траже душу моју. Туђинцима и силницима Давид назива оне, који су се налазили уз Саула.
Туђинцима их назива зато што су били његови непријатељи, а силницима зато што су били моћни по ратничком искуству. Туђинцима можда назива и Зифеје, који су туђи и далеки истини и искреном пријатељству према Давиду, док их силницима у том случају назива због тога, што су се удружили са Саулом.
И не поставише Бога пред собом. Ово: „непоставише“ означава да поменути Давидови непријатељи у својим умовима нису испред, себе замислили Бога, Који им забрањује да му (Давиду) учине било какво зло.
(6) Јер, гле, Бог ми помаже, и Господ је заступник душе моје. Речца „гле“ је овде сувишна. Другим речима, Давид показује да је од Духа Светог добио уверење да ће му Бог помоћи, због чега и открива ову божанствену помоћ и заступање. Ова изрека означава да му та помоћ и заступање неће бити дати тек онда, кад протекне много времена, него управо сада.
(7) Узврати зла непријатељима мојим. Зло које су моји непријатељи смишљали против мене Господ ће обратити на њих саме.
Истином Твојом истреби их. Давид овде под истином подразумева правду. И будући да истина уништава лаж, Ти, Господе, као истинити, истреби њих као лажљивце. Као лажљивци су се показали Зифеји, који су Давида обмањивали у погледу свог пријатељства. Као лажљивац у својим речима показао се чак и сам Саул, који је више пута говорио да неће смишљати никакво зло против Давида.
(8) Добровољно ћy жртвовати Теби. Овде је „добровољно“ речено уместо „радо, с радошћу.“ Нећу Ти, Господе, приносити жртву принудно и по заповести Закона, него ћу Ти је, као Помоћнику увређених, принети добровољно и слободно.
(9) Исповедаћу се Имену Твоме, Господе јер је добро, јер cu ме избавио од сваке невоље. „Благодарићу Ти, Господе, јер је благодарење добро дело“, о чему говори и на другим местима. Због чега ћу Ти благодарити? За развејавање и поништење битке коју је Саул требало да започне са мном, као и због тога што си га подстакао да зарати са другима.
И на непријатеље моје погледа око моје. Будући да је као пророк духовним оком душе провидео пораз својих непријатеља – Саула, Зифеја и иноплеменика – Давид изговара пророчке речи да ће његово око погледати на непријатеље његове.
Тако се овај псалам тумачи дословно и историјски. Ми га, међутим, можемо читати и против злих духова, који су, као отпадници и Његови непријатељи, туђинци Богу. Будући бестелесни и владари овога света, они су и силници у злу.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *