TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 51
(1) Za kraj, poučan, Davidov, (2) kada dođe Doik Idumejac (Sirijac) i javi Saulu i reče mu: Dođe David u kuću Avimelehovu
 
Sadržaj
 
Kad je David bežao od Saula, na putu je došao u Avimelehovu kuću, jeo svešteničke hlebove i uzeo Golijatov mač. Neko je zatim otišao da o tome obavesti Saula. Bio je to Doik Idumejac i njegove reči su u toj meri razjarile Saula, da je ovaj poslao sluge da pogube ceo sveštenički grad i da ne poštede čak ni njihove životinje (v. 1. Sam. 22; 1819). Kada je čuo za to, David je izgovorio ovaj psalam, u kojem prekoreva Idumejca. Međutim, psalam se odnosi i na jevrejski narod, kao i na Judu. On sadrži i obećanje budućih dobara i nastanjivanje svetih u domu Božijem, jer je u njemu rečeno: A ja sam kao maslina puna ploda u domu Božijem. Zbog toga je u natpisu psalma i rečeno „poučan“ i „za kraj“, jer je potrebno mnogo pouke da bi se poznale ikonomijske (domostrojiteljske) tajne Onoga, Koji je po telu rođen od Davida.
(3) Što se hvališ zlobom, silniče? Ove reči ka da upućuje samom Idumejcu, ili đavolu koji je dejstvovao u njemu.
(4) Kao brijač izoštren učinio si prevaru. Govori zato što je (mačem) kao britvom Doik istrebio čitav sveštenički grad.
(5) Zavoleo si zlobu većma od dobrote, jer si postupio nepravedno slagavši na sveštenika i na sve ostale koji su bili s njim. Rekao si o njemu ono što nije učinio jer je u rečima da je Avimeleh pitao Boga za Davida bila laž a ne istina.
(6) Zavoleo si sve reči propasti, i jezik lukavi, jer si u svemu postupao zlonamerno i zbog mržnje, želeći smrt sveštenika i svih ostalih koji su s njim ubijeni. Zbog toga se lažljive Doikove reči nazivaju rečima propasti; tim svojim rečima, Doik kao da je čitav grad potopio u dubinu.
(7) Zato će te Bog poraziti do kraja. To je, možda, pravedno rečeno o jevrejskim starešinama i o samom Judi, jer je zavoleo ono što je štetno. Do kraja, tj. u potpunosti. Toga radi poraziće te Onaj Koji ruši gordeljivce, a kao loše zasađenog istrgnuće te i preseliti ili iskoreniti. Iz naselja tvoga, jer su oni zbog raspeća Gospodnjeg preseljeni iz svoje svete skinije i odvedeni u ropstvo. I koren tvoj iz zemlje živih, što je slično rečenome: Neka budu izbrisani iz knjige živih (Ps. 68; 29).
(8) Videće pravedni i ubojaće se, jer prilikom istrebljenja bezbožnika strahuju i pravedni. I ti ćeš, kaže, to pretrpeti, a pravednike, tj. tvoje ljude, obuzeće strah kada vide tvoju propast, jer je tvoja kazna dovoljna da ih prestraši, iako će im dobro činiti to, što si ti pretrpeo.
(9) Gle čoveka koji ne stavi Boga za pomoćnika sebi, nego se pouzda na mnoštvo bogatstva svoga. Izdajnik je smatrao da je bolje da uzme novac nego da Isusa ima za svog pomoćnika. I jačaše se taštinom svojom, tj. krepio se time što će napuniti svoje sujetno srce, ne odstupivši od bezbožništva čak ni kad se pokajao zbog toga. Pravedno je što moć i bogatstvo naziva sujetom; to je pokazalo i samo iskustvo, jer oni nisu bili od koristi ni Doiku ni Asircima kad ih je pobedio samo jedan angeo i kad su ležali nesahranjeni.
(10) A ja sam kao maslina puna ploda, jer je nepropadljiva slava onih koji veruju u Hrista. A plod Duha jeste ljubav, radost mir, itd (Gal. 5; 22). Imajući taj plod u sebi, sveti je rekao: Ja sam kao maslina puna ploda. On se poredi sa plodnom maslinom, jer su za milosrđem, koja je postojalo u njemu, prirodno sledile i ostale vrline. Tako zbog vrlina koje su preovladavale u njima Jova nazivamo odvažnim a Josifa celomudrenim i sl. Pouzdah se u milost Božiju do veka i u vek veka. Sveto Pismo milošću Božijom naziva Samog Gospoda, jer nam je kroz Njega otkrivena milost. On je u Sebi sastavio cve što je na nebu i što je na zemlji (Ef. 1; 10).
(11) I strpljivo čekaću Ime Tvoje, jer je dobro prema prepodobnim Tvojim. Uzdaću se u Tvoje ime i oglasiću to pred svima svetima Tvojim. To će za mene biti i korisno i dobro delo.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.