НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 3
(1) Псалам Давидов, када побеже испред Авесалома, сина свога
 
Садржај
 
Тако гласи натпис који је стављен уз овај псалам, јер псалам говори о томе да збор пророка трпи прогоне од јеврејског народа. Давид се тумачи као жељени, а такав је збор пророка. И зато, као што је Авесалом припремио побуну против свог оца, тј. Давида, тако су и Јевреји устајали против отаца својих пророка, јер нису прихватали заповести Божије, него су им се противили.
(2) Господе, што се умножише они, који ме угњетавају! Речца „што“ употребљена је уместо „веома“.
(3) Нема му спасења у Богу његовом, тј. његов Бог га неће спасти. Они су гледали само на његове грехове, не знајући за његово покајање. То јасно показује да псалам говори о Давиду. Каже се да устају (тј. да дижу побуну) они, који су раније били поданици, а затим су започели рат.
(4) А Ти си, Господе, заштитник мој. Овакве речи доликују вери пророка који непоколебиво подноси толико несрећа и нада се да неће бити напуштен него да ће, напротив, добити помоћ, уздићи се и примити царство. То, према тумачењима неких, значе речи: Подижеш Главу моју. Према томе, слава праведника је Бог у којег се он уздао, а коме је слава Бог, он ће и подићи главу.
(5) Гласом мојим ка Господу виках. Та изрека учи да у тешким околностима не би требало притицати никоме другом осим Богу. Најпре је изнео молитву а затим, после диапсалма (диапсалмом се назива или промена музичког тона или преокрет у мисли или снази речи), благодарење за добијено. Сада пак окреће лице према нама и приповеда. како се молио и био услишен, и каже: гласом мојим ка Господу виках. Под гласом се подразумева духовна прозба ума упућена Богу сваке твари. Он не говори о вапају него о молитви која се изговара умом. Речи: И услиши ме са свете Горе Своје изговорене су са општеприхваћеним начином представљања. Наиме, мислили су да Бог обитава у скинији, јер су јереји (свештеници) одатле добијали пророчке одговоре. Или: са свете Горе значи: „са неба“, и тај смисао имају и изрази: на Гори светој Твојој (Пс. 14; 1) и приближите се Горама вечним (Мих. 2; 10). Света гора Божија може да означава ону гору са које молитеље посматра Бог, Јединородни Божији, и о којој је речено: Биће у потоња времена Гора дома Господњега утврђена уврх Гора (Иса. 2; 2), јер се тим речима означава јављање Господње и Његов долазак при свршетку векова. Или: са свете Горе, са небеса. Света гора Божија значи и натприродно познање Бога.
(6) Ја уснух и спавах. Говори се о сну ума, услед којег је пао и у грех. Оно пак што је речено: устадох, значи: будући да сам окусио Божији преокрет, постао сам бољи услед зла које ми се догодило.
(8) Јер си Ти поразио све који ми узалуд непријатељују. Моли Бога да у најскорије време устане или да се освети непријатељима. Узалуд има непријатеље онај, који не даје повода за мржњу. Зубима грешника назива или снагу оних који су сагрешили против њега или њихове клевете и хуле. Зуби грешника су можда и неразумне помисли, које се неприродно појављују у нама, јер нам се противници често приближавају користећи се помислима као зубима да би прождерали наше тело, тј. оно што је од тела рођено, јер позната су дела тела, каже божанствени апостол (Гал. 5; 19). Псалмопојац о зубима говори у пренесеном смислу, користећи пример звери, чија је снага превасходно у зубима и зато што оне, када им се поломе зуби, постају безопасне. Убице и крвопије гори су и од најкрвожеднијих звери, или им се уподобљују.
(9) Господње је спасење. Спаси ме, Господе, каже Давид. Међутим, молим да се то рашири и на читав народ. Требало би знати да овај псалам може да се односи и на цео људски род, који је сагрешио и због тога био предат духовним непријатељима, али који је у својим страдањима завапио и од Бога био услишен и спасен Његовим васкрсењем из мртвих и поражавањем демона који ратују против нас. Он је Господ Који је сатро чељусти лавова (Пс. 57; 7), Он, или од Њега, је спасење. Своје наде не полажем у човека, каже Давид, него од Тебе очекујемо спасење и ја и народ Твој који, као и мене, нападају непријатељи.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *