TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 47
(1) Psalam pesme, sinova Korejevih, drugi dan nedelje
 
Sadržaj
 
I ovaj psalam ispevan je u ime svetih apostola, koji opisuju kako su bili progonjeni zbog propovedi i pri tom izvojevali pobedu.
(2) Veliki je Gospod i hvaljen veoma, u Gradu Boga našega i na gopu svetoj Cvojoj. Gorom se ovde naziva Crkva, po uzvišenosti dogmi o Bogu.
(3) Dobro utvrđenoj, radosti cve zemlje. Po celoj zemlji je, kaže, raširio radost, jer su se po celoj zemlji raširile i radost zbog Njegovog bogojavljenja (f| 9socpavsia) i blagodat. Gore Sionske, padine severne. Jerusalim je na jugu, a neznabožački narodi na severu. Budući da su se Jevreji gordili što samo oni nastanjuju Sionsku goru, ove reči pokazuju da su Sion oni neznabošci koji su prihvatili evanđelsku propoved. Kao osnova Siona služi njegova severna strana, i tu stranu Psalmopojac označava rečima: padine severne; umesto da kaže severna strana, on je rekao padine severne. Padina severna je nekada bio i Pavle, od kojeg su se kao oganj rasplamsale sve nesreće na zemlji. Međutim, on je sada postao gora Sionska, imajući Hrista Koji govori u njemu, Koji je došao sa Siona i odvratio bezbožništvo od Jakova. Grad Cara velikoga. Te padine severne ili neznabošci mogu se nazvati gradom. U njima se poznaje Bog kao njihov Pomoćnik i Spasitelj u iskušenjima.
(4) Bog u tvrđavama njegovim poznaje se, kada Ga štiti i brani. Pod tim tvrđavama mogu se podrazumevati veliki i znameniti žitelji grada Božijeg, koji su u njemu imali starešinstvo.
(5) Jer, gle, carevi zemaljski sabraše se. Okončala se i prekratila bitka za propoved, koju su protiv apostola pokrenuli kako telesni neznabožački carevi, tako i nevidljivi demoni, koji su nekada vladali.
(6) Videvši Ga, tako se zadiviše. Videvši Božiju pomoć svetima, oni (demoni) su, kaže, bili zaprepašćeni i izbezumljeni. Smutiše se, potresoše se (7) trepet ih obuze, jer je prevashodstvo Spasiteljeve sile izazvalo u njima čuđenje i zaprepašćenje.
(8) Vetrom jakim skršićeš lađe Tarsijske. Tarsijske lađe poredi sa carevima, budući da su ove bile skupocene i obremenjene bogatim teretom. Pod jakim vetrom koji ih je skršio podrazumevaj one sile, kakvima je nadvladao neprijatelje apostola.
(9) Kao što čusmo, tako i videsmo. I na delu smo videli, Vladiko, kakvo si nam spasenje obećao. U gradu Gospoda nad vojskama, u gradu Boga našega. Pokazuje gde su videli ispunjeno obećanje. Gde,ako ne u Crkvi, koja je grad Božiji? Bog Ga je utemeljio do veka. To je slično onome što kaže Sam Gospod: Na tome kamenu sazidaću Crkvu Svoju (Mt. 16; 18).
(10) Shvatismo, Bože, milost Tvoju, usred hrama Tvoga. Shvatismo umesto videsmo. Predviđali smo i očekivali, kaže, da Ime Božije bude proslavljeno na čitavoj zemlji; na osnovu milosti Božije (prema nama), zaključili smo da neće biti prezren ni onaj narod koji je izvan Izrailja. Obitavajući na jednom mestu i u hramu, nadali smo se da će ta milost biti vaseljenska, znajući da je Ime Tvoje svudaprisutno i nad svima.
(11) Po Imenu Tvojem, Bože, tako je i hvala Tvoja. To kaže zato, što je Gospod blagodat darovao svima i nelicemerno (tj. ne gledajući koje ko), prema onome štoje rečeno: U Hristu Isusu… nema više ni roba ni slobodnoga (Gal. 3;28).
(12) Neka se uzveseli gopa Sion. Gora Sionska je, očigledno, Crkva. Neka se obraduju kćeri judejske. Kaže da su duše svetih apostola kćeri judejske. Radi sudova Tvojih, Gospode. Savršivši sud nad neznabošcima, odbio si demonski napad na njih.
(13) Obiđite Sion i pohodite Ga. To Duh Sveti zapoveda apostolima, kako bi oni na neki način bili bedemi Siona, tj. blagočestivog (pobožnog) življenja. Razgleda]te kule njegove. Ko su kule (pirgovi) Crkve, ako ne njeni nastojatelji, podignuti u svoje vreme i pravedni, kojima apostoli kazuju o veličini Božijoj? Ili to možda Duh Sveti oglašava božanstvenim silama i svetim angelima, čuvarima Crkve i blagočestivog življenja: Stražite nad kulama njegovim!. Kao što je poznato, najbolje tvrđave u gradu imaju najveću potrebu za čuvanjem i poveravaju se mnogobrojnim stražarima.
(14) Stavite (položite) srca vaša u bedeme njegove. Silu Crkve čine reči koje je ukrepljuju, a za koje sv. apostol zapoveda da ih svim srcem izučavamo. Razmotrite detaljno tvrđave njegove. Neka svaki caruje nad neznabožačkim udelom jer su, kaže, dvanaestorica međusobno podelila vaseljenu. Da biste pripovedali mlađem naraštaju I zaista, apostoli u spisima koje su ostavili i budućim naraštajima pripovedaju o Hristu.
(15) Jer je ovaj Bog naš do veka, i u vek veka. Ukazuje na razlog deljenja. Razdelite i naučite zato da bi i budućim naraštajima bilo poznato da je Onaj, što tako pravedno napasa narod (mislim na Gospoda), Onaj isti Koji će ih napasati i u buduće i beskonačne vekove.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *