TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 46
(1) Za kraj, za sinove Kopejeee. Psalam
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam je ispevan u ime svetih apostola koji, prilikom pobede nad omraženim demonima, savetuju neznabošcima da koračaju ka dobrim delima.
(2) Cvu narodi zapljeskajte rukama, tj. podvizavajte se u dobrim delima. Pokliknite Bogu Glasom radovanja. Ovaj psalam je pobednička pesma. Zbog toga se neznabošci pozivaju da ga poju nad već svrgnutim protivničkim (neprijateljskim) silama, tj. demonima.
(3) Jer je Gospod Višnji strašan. Višnji za Crkvu, strašan za neprijatelje. Car veliki nad celom zemljom. Lukavi, kaže, neće više gospodariti nad onima koji žive na zemlji, jer im je (verujućima) Gospod dao vlast da staju na zmije i skorpije (v. Lk. 10; 19), pokorivši sva demonska mnoštva pod njihove noge.
(4) Pokori nama narode, i neznabošce pod noge naše. Raduju se zbog udela koji im je dao Gospod.
(5) Izabrao nam je nasleđe Svoje. Kakvo je nasleđe Gospodnje, osim onoga o kojem je Otac rekao: Traži od Mene i daću Ti narode u nasledstvo Tvoje (Ps. 2; 8)? Dobrotu Jakovljevu, koju je zavoleo. Dobrotom Jakovljevom naziva Jakovljevo proročanstvo o neznabošcima, u kojem je rekao: To je onaj kojeg očekuju narodi (1. Mojs. 49; 10 prema Septuaginti). Tu dobrotu je i zavoleo. Ko ju je zavoleo, ako ne Onaj Koji je za nju položio Svoju dušu? On je tu vozljubljenu dobrotu izabrao za Svoje nasleđe.
(6) Uziđe Bog sa usklicanjem. Time se označava Gospodnje ushođenje na nebesa. Gospod sa glasom trubnim. Pohvale onih koji su se uzneli zajedno sa Njim nazvao je glasom t.rubnim.
(7) Pevajte Bogu našem, psalmopevajte; pevajte Caru našem, psalmopojte. Budući da angeli poju Vaznetome, i vi, neznabošci, vršite to isto služenje i pojte Bogu Koji se zacario na zemlji, jer je radosnima po Bogu svojstveno da poju: Je li ko veseo među vama? Neka poje Bogu (Jak. 5; 13).
(8) Psalmopevajte (Njemu) razumno, a ne uz gusle, kao nekadašnji pojci, jer to znači: razumno. (9) Zacari se Bog nad narodima, jer su poverovali u Njega. Bog sedi na svetom prestolu Svome. Ukazuje na Njegov Drugi dolazak, kad će sesti da sudi vaseljeni.
(10) Knezovi naroda sabraše se s Bogom Avraamovim, a to je slično rečenome: Sešćete i sami na dvanaest prestola i suditi nad dvanaest plemena Izrailjevih (Mt. 19; 28). Božiji moćnici zemlje veoma se uzdigoše, jer su se na zemlji krotkih, koju će naslediti sveti, uzneli i proslavili moćnici Božiji, kao što smo videli iz prethodnih reči: Sešćete na dvanaest prestola.
 
 

 
 

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.