NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 46
(1) Za kraj, za sinove Kopejeee. Psalam
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam je ispevan u ime svetih apostola koji, prilikom pobede nad omraženim demonima, savetuju neznabošcima da koračaju ka dobrim delima.
(2) Cvu narodi zapljeskajte rukama, tj. podvizavajte se u dobrim delima. Pokliknite Bogu Glasom radovanja. Ovaj psalam je pobednička pesma. Zbog toga se neznabošci pozivaju da ga poju nad već svrgnutim protivničkim (neprijateljskim) silama, tj. demonima.
(3) Jer je Gospod Višnji strašan. Višnji za Crkvu, strašan za neprijatelje. Car veliki nad celom zemljom. Lukavi, kaže, neće više gospodariti nad onima koji žive na zemlji, jer im je (verujućima) Gospod dao vlast da staju na zmije i skorpije (v. Lk. 10; 19), pokorivši sva demonska mnoštva pod njihove noge.
(4) Pokori nama narode, i neznabošce pod noge naše. Raduju se zbog udela koji im je dao Gospod.
(5) Izabrao nam je nasleđe Svoje. Kakvo je nasleđe Gospodnje, osim onoga o kojem je Otac rekao: Traži od Mene i daću Ti narode u nasledstvo Tvoje (Ps. 2; 8)? Dobrotu Jakovljevu, koju je zavoleo. Dobrotom Jakovljevom naziva Jakovljevo proročanstvo o neznabošcima, u kojem je rekao: To je onaj kojeg očekuju narodi (1. Mojs. 49; 10 prema Septuaginti). Tu dobrotu je i zavoleo. Ko ju je zavoleo, ako ne Onaj Koji je za nju položio Svoju dušu? On je tu vozljubljenu dobrotu izabrao za Svoje nasleđe.
(6) Uziđe Bog sa usklicanjem. Time se označava Gospodnje ushođenje na nebesa. Gospod sa glasom trubnim. Pohvale onih koji su se uzneli zajedno sa Njim nazvao je glasom t.rubnim.
(7) Pevajte Bogu našem, psalmopevajte; pevajte Caru našem, psalmopojte. Budući da angeli poju Vaznetome, i vi, neznabošci, vršite to isto služenje i pojte Bogu Koji se zacario na zemlji, jer je radosnima po Bogu svojstveno da poju: Je li ko veseo među vama? Neka poje Bogu (Jak. 5; 13).
(8) Psalmopevajte (Njemu) razumno, a ne uz gusle, kao nekadašnji pojci, jer to znači: razumno. (9) Zacari se Bog nad narodima, jer su poverovali u Njega. Bog sedi na svetom prestolu Svome. Ukazuje na Njegov Drugi dolazak, kad će sesti da sudi vaseljeni.
(10) Knezovi naroda sabraše se s Bogom Avraamovim, a to je slično rečenome: Sešćete i sami na dvanaest prestola i suditi nad dvanaest plemena Izrailjevih (Mt. 19; 28). Božiji moćnici zemlje veoma se uzdigoše, jer su se na zemlji krotkih, koju će naslediti sveti, uzneli i proslavili moćnici Božiji, kao što smo videli iz prethodnih reči: Sešćete na dvanaest prestola.
 
 

 
 

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *