TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 45
(1)Za kraj, za sinove Korejeve, o skrivenostima (tajnama).
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam govori o prizivanju neznabožaca, o izgonu duhovnih neprijatelja i o njihovom zatvaranju u bezdan. Budući da je to napisano kao u vidu priča (parabola), psalam sasvim pravilno ima natpis: o skrivenostima (tajnama). Psalmopoju ga oni koji su poverovali u Hrista, a prevashodno Njegovi apostoli.
(2) Bog nam je utočište i sila. To govori usled progona kojima su ih izložili duhovni i telesni (čuvstveni) neprijatelji. Pomoćnik u nevoljama. Budući da si Ti naš pomoćnik, preziremo svaku pometnju koja se podiže protiv nas.
(3) Zato se nećemo uplašiti kad se zemlja zatrese. Kad je započela propoved, potresla se čitava zemlja i neverujući su se pobunili protiv onih koji su joj (propovedi) poverovali. I premeste se gore u cpce mora. Morskim srcima naziva bezdane, a gorama protivničke sile ili demone. Budući da će biti zbačeni u bezdan, demoni su, dakle, započeli bitku protiv verujućih. Mi se, međutim, nećemo uplašiti takvih neprijatelja, kažu verujući.
(4) Zašumeše i uskipeše vode njihove. U ovim rečima vodama se nazivaju gomile naroda, koje je zbunila neuobičajenost (novina) propovedi. Zatresoše se gore snagom Njegovom. Sila propovedanoga uzbunila je nečiste demone, koji su nekada veličani i proslavljani, a sada su se upodobili gorama.
(5) Rečni tokovi vesele Grad Božiji. Rekom se naziva evanđelska reč koja raduje Crkvu. Osveštao je naselje Svoje Višnji, jer Sveti počiva i obitava u svetima, tj. u Crkvi.
(6) Bog je usred njega, i neće se pokolebati, tj. Bog je usred Crkve. Pomoći će ga Bog rano ujutro, tj. od samog ranog jutra. I ovde se u rečima pomoći će Ga pod imenom Crkve mogu podrazumevati sveti apostoli i nastojatelji Crkve po (apostolskom) prejemstvu (nasleđivanju), čije sile Gospod ukrepljuje da bi mogli da pristupe propovedi.
(7) Smutiše se neznabošci, potresoše se carstva. Iako su se neznabošci naoružali protiv Crkve, njihovi carevi su se uklonili, odnosno, bili su pobeđeni i dali su se u bekstvo, da bi na kraju i sami priklonili svoje vratove pred Hristom. Psalmopojac kaže da će Crkvu uskoro sazidati oni, koji su je razrušili. I zaista, carevi su uzvisili Crkvu, prinoseći joj bogate darove. Dade glas Cvoj (Višnji) i potrese se zemlja. Hristos je Svoj glas dao na krstu. Njegovim glasom naziva se evanđelska reč. Uistinu, čim začuje glas Gospodnji, slovesna duša počinje da se koleba i da se kreće od poroka ka vrlini i od neznanja ka bogopoznanju.
(8) Gospod nad vojskama je sa nama, zaštitnik nam je Bog Jakovljev. Pobedu izvojevanu nad duhovnim neprijateljima pripisuje Samom Gospodu. Sasvim umesno pominje ovde Jakova, usled borbe koju je ovaj vodio sa Bogom (v. 1. Mojs. 32; 25-29).
(9) Hodite i vidite dela Božija, čudesa koja je postavio na zemlji. Ukazuje na mir koji je donela propoved i kojom je, kako kaže Psalmopojac, prekinuta svaka bitka na zemlji. Čudesima naziva ili poništenje ili prekraćivanje bitke, jer je Gospod poništio svaku bitku.
(10) Luk će skršiti i oružje će slomiti, i štitove će sažeći ognjem. Luk, oružje i štit ovde označavaju najlošije čovekovo stanje i rđave pomisli.
(11) Otpočinite, i poznajte da sam Ja Bog. I zaista, sve dok se ne odrekne svake svetovne brige, čovek neće moći da pozna Boga. Za bogopoznanje je nužna sloboda od ovozemaljskih briga. Uzvisiću se u narodima, uzvisiću se na zemlji. Obećava im pobedu propovedi nad neznabošcima.
(12) Gospod nad vojskama je sa nama, zaštitnik nam je Bog Jakovljev. Oni, koji su poverovali u Hrista, i po drugi put prinose blagodarenje.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *