TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 43
(1) Za kraj, sinova Korejevih, za pouku. Psalam
 
Sadržaj
 
I ovaj psalam ima isti sadržaj kao i dva prethodna. Pojci opisuju nekadašnja dobročinstva Božija i mole Boga da ih pomiluje, jer Ga smatraju svojom nadom i ispovedaju Njegovo Ime.
(2) Bože, ušima našim slušasmo. (10) A sada si nas odbacio i posramio, i nećeš izaći, Bože, sa vojskama našim. Nekada si, kaže, u bitkama Ti bio naš vojskovođa a sada ne samo da ne izlaziš s nama, nego si nas obratio nazad (11). Zbog toga su nas razgrabili oni što nas mrze. To govori proročki zbor, koji je na sebe prihvatio narodne nesreće.
(11) Mrzitelji nas razgrabiše sebi. Ti si nas prepustio sramoćenju.
(13) A ne beše ih mnoštvo u njihovim klicanjima (ratnim). Klicanje je pobednička pesma. Smisao ovih reči je sledeći: Ti si nas, kaže, tako obratio nazad, da nas je pobedila nekolicina (neprijatelja), i malobrojni su pevali pobedničku pesmu nad nama.
(14) Postavio si nas za porugu susedima našim. Uzvraća im se svim onim, što su oni činili Hristu. Rugali su se, tako da se i njima rugaju. Podsmevali su se, pa su i sami ismejani. Pokazivali su na Njega glavama, tako da i drugi glavama pokazuju na njih.
(16) Sav dan sramota moja preda mnom je. Naša sramota je, kaže postala dugotrajna i, kako se čini, neprestana.
(18) Sve ovo dođe na nas, pa (ipak) ne zaboravismo Tebe. Već smo rekli da proroci izgovaraju ovu prozbu u ime naroda, prihvativši na sebe nesreće koje su narod sustigle zbog njegovih grehova.
(19) Ti si uklonio staze naše od puta Tvoga. To kaže zato što im je zbog bezbožništva prema Hristu zabranjeno da prinose žrtve po (Mojsejevom) Zakonu.
(20) Jer si nas ponizio u mestu stradanja. To kaže zato, što više ničim ne mogu da se pohvale. I pokri nas senka smrti. Pod tim jasno podrazumeva tamu, kakva je obuzela srca neverujućih.
(21) Ako li zaboravismo Ime Boga našeg. Govori to ili kao oni koji posle svog konačnog pada nisu više služili idolima, ili pak opet govori u ime proroka.
(23) Tebe radi usmrćuju nas sav dan, i to je slično onom, što je rečeno: Kamenjem pobijeni, prestrugani, izmučeni, od mača pomreše (Jevr. 11; 37). Kao što prihvataju narodne grehe, proroci i svoje vrline na neki način pripisuju narodu, jer čine jedno telo s njim. Ili se može tumačiti i ovako: budući da nismo poverovali u Tebe, sustigle su nas takve nesreće da smo se upodobili ljudima osuđenim na smrt ili ovcama koje vode na zaklanje.
(24) Podigni se, zašto spavaš, Gospode! Veliko dugotrpljenje Božije u pogledu njihovih grehova porede sa snom. Ustani, i ne odbaci nas do kraja. Vaskrsni, kaže, ali ne zato da bi se izmenio po spoljašnjem obličju – jer Božanstvo nema spoljašnje obličje – nego da bi Svoju silu pokrenuo nama u pomoć. I ne odbaci do kraja ni one koji trpe, ni one koji čine zlo, da oni što trpe ne bi pali budući potpuno predati iskušenjima, i da oni koji ga (zlo) čine ne bi, ohrabreni Sudijinim dugotrpljenjem, još više uznapredovali u bezakonjima. Moli se da im Hristos dođe u poslednja vremena, da ne bi bili lišeni udela u životu koji Hristos daruje.
(26) Jer se ponizi u prah duša naša. Zalepi se za zemlju stomak naš. Tako kaže jer im više nije dopušteno da mudruju o Hristu, zbog čega su pali u telesno (plotsko) mudrovanje (grč. εις σαρκικον φρονημα).
(27) Ustani (vaskrsni), Gospode, pomozi nam. Zaštiti nas, kaže, i onima, što ispovedaju iskrenu veru u Tebe, podari vreme koje im je potrebno da se preobrate.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *