TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Grčki!!!
Druga knjiga Psalama; psalmi 41-71
 
Psalam 41
(1) Za kraj, za pouku, sinova Korejevih, psalam
 
Sadržaj
 
Sinovi Korejevi bili su sveštenopojci. Oni pevaju pesmu pozajmljsnu od onoga koji ju je sastavio, tj. od Davida, i u njoj predstavljaju dogaćaje poslednjih vremena. Pominju i samog Izrailja: nakon svog pokajanja do kojeg će doći na svršetku vekova, (Izrailj) ispoveda Hrista.
(2) Kao što čezne jelen za izvorima voda, tako čezne duša moja Tebi, Bože. Kad je zbog bezakonja presahnuo duhovni izvor, slovesni jeleni su danonoćno oplakivali svoju propast.
(3) Kad ću doći i javiti se licu Božijemu. Lice Božije je Logos (Reč). Izražava snažnu želju Izrailjaca da dočekaju ono vreme kad će i oni biti prizvani, kako bi se i oni javili pred Licem Boga i Oca, odnosno pred Logosom (Sinom).
(5) S glasom radosti i ispovedanja odjeka praznujućeg. Proročanski blagovesti o sebi da će i on jednom kroz Hrista zadobiti spasenje i život, odnosno da će zajedno sa ostalima svetima živeti u dvorovima Božijim.
(6) Zašto si žalosna dušo moja? I zašto se smućuješ? Ukrepljen nadom u Hrista, zabranjuje teskobi da ga muči. Ako je i za tebe, dušo moja, određeno vreme u koje će nas naš priziv posredstvom vere zajedno sa svečarima (praznujućima) uvesti u ovu skiniju (u ovaj šator), zašto si onda žalosna i zašto se smućuješ od bola?
(7) Toga radi spomenuh te od zemlje Jordanske u Ermonske, od gore male. Pošto je duša moja pometena, utešiću se sećanjem na čudesa koja si pokazao na reci Jordanu i na gori Ermon. Može se protumačiti i ovako: kad budem na Jordanu, tj. kad se udostojim svetog krštenja, opomenuću se Tebe izgovarajući reči ispovedanja, a opomenuću se i Ermona; (ime) Ermon se tumači kao put svetlosti, jer im sveto krštenje otvara put ka prosvetljenju.
(8) Bezdan bezdnu priziva glasom slapova Tvojih. Ponovo se podseća ostalih čudesa. Kad su se inoplemenici naoružali protiv njih i kad je (prorok) Samuilo prineo žrtvu, na protivničku vojsku je pao takav grad da su izginuli gotovo svi neprijatelji, iako nijedan čovek nije s njima stupio u borbu (v. 1. Sam. 7; 911). Zbog toga bezdanom, koji hita za bezdanom, naziva padanje grada. Reč priziva (grč. ???????????) upotrebljena je umesto reči poziva (grč. ??????????). Pod glasom slapova se, možda, podrazumeva padanje grada. U drugom smislu, slapovi su proroci Božiji. Ili: Bezdan bezdnu priziva, tj. bezdan grehova priziva bezdan Božijeg milosrđa koji će poništiti greh, njegove uzročnike i propadljivost, i kao da kaže: budući da se obično priklanjaš prozbama grešnika, zašto prezireš nas, koji ničice padamo pred Tobom? Sva uzvišenja Tvoja i talasi Tvoji dođoše na me. Podseća se na još jedno čudo. Bežeći od faraonove zlobe, prešli su preko mora. Iako se činilo da se visoki talasi uznose nad njima, ništa im se nije dogodilo, jer je voda otvrdla kao stena.
(9) Danju he zapovediti Gospod milost Svoju, a noću je pesma Njegova kod mene. Pominje još jedno čudo. Kad je Ravsak okružio Jerusalim, pretio je (Izrailjcima) da ih Bog ne može izbaviti iz ruke Asiraca (2. Car. 18; 19). Međutim, Bog im je obećao: Zaštitiću grad ovaj (2. Car. 19; 33) da bi zatim, ispunjavajući obećanje, za jednu noć ubio sto osamdeset pet hiljada Asiraca (v. 2. Car. 19; 35). To i znači ono što je rečeno: danju he zapovediti Gospod milost Svoju. Molitva Bogu života moga. Kao onaj koji je već poverovao, izgovara reči kakve dolikuju verujućima, pripisujući Bogu i svoj sopstveni život.
(10) Reći ću Bogu: zaštitnik moj jesi Ti. Pokajani narod ponovo počinje molitvene prozbe, sve više i više nastojeći da Boga prikloni na milost.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *