NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 33
Psalam Davidov, kada izmeni lice svoje (kao lud) pred Avimelehom, i otpusti Ga ovaj, te otide
 
Sadržaj
 
Bežeći od Saula, David je došao kod Avimeleha. Na Avimelehovo pitanje o razlogu dolaska, David mu nije priznao da beži nego je rekao da ga je Saul poslao da zatraži Golijatov mač. Budući da je jedno govorio a drugo mislio, u natpisu psalma je rečeno: „izmeni lice svoje“. Ovaj psalam ispevao je novom narodu, prenoseći mu učenje o duhovnom i evanćelskom služenju.
(1) Blagosiljaću Gospoda u svako vreme,
(2) Gospodom će se hvaliti duša moja. Ako se i čini da sam dostojan pohvale zato što se u mojim delima pronašlo nešto dobro, onda to ne bi trebalo pripisati meni nego Bogu. On me učinio poznatim, On će me učiniti i dostojnim proslavljenja. Neka čuju krotki i obraduju se. Neka se razveseli svaki pravednik kada čuje o spasenju koje mi je učinio Gospod, jer On spasava sve koji se u Njega uzdaju. Psalmopojac se ne zadovoljava time da sam uznosi himne, nego pričasnike (zajedničare) krotkosti čini i pričasnicima (zajedničarima) slavoslovljenja (psalmopojanja).
(3) Uzveličajte Gospoda sa mnom, i uzvisujmo Ime Njegovo zajedno. Kao da nema dovoljno snage da oglasi veličinu Božiju, traži da i drugi pristupe tome i da mu u tome pomognu (sadejstvuju).
(5) Pristupite Njemu i prosvetlite se. Budući da ga je ukrepilo ono, što je već dobio, i druge uznosi ka tome.
(6) Ovaj ništi zavapi, i Gospod Ga usliša. Iz onoga, što se meni dogodilo, naučite da se uzdate u Boga svake tvari, jer je mene, koji sam bio ništavan čovek i pastir, udostojio Svog promisla i pokazao me kao pobednika nad neprijateljima.
(7) Postaviće se oružan angeo Gospodnji oko onih koji Ga se boje, i izbaviće ih. To je saglasno sa rečima apostola (Pavla), jer on o angelima kaže: Nisu li svi oni duhovi za služenje, koji se šalju da služe onima koji he naslediti spasenje (Jevr. 1; 14)? Tako se i blaženi Jakov molio: Angeo, koji me je izbavljao od svakog zla mog… (1. Mojs. 48; 16). I patrijarh Avraam je govorio svom odanom slugi: Gospod, po čijoj volji svagda življah, poslaće angela Svojega s tobom… da dovedeš ženu sinu mojemu Isaaku (1. Mojs. 24; 40). Tako govori i blaženi Zaharija: Angeo koji Govoraše sa mnom (Zah. 2; 3).
(8) Okusite i vidite da je dobar Gospod. Okusite, kaže, istinski hleb, koji je sišao s nebesa. Blago čoveku koji se nada u Njega, zato što će primiti budući život.
(10) Bogati osiromašiše i ogladniše. To je jevrejski narod. Oni koji traže Gospoda neće se lišiti nijednog dobra. Pod tim podrazumeva drugi narod, potekao od neznabožaca.
(11) Hodite, čeda, poslušajte mene, strahu Gospodnjem naučiću vas…
(12) (13) Usta tvoja da ne govore laži. Neznabošcima nudi učenje prema kojem se, kao prvo, zahteva strah Božiji, kao drugo neosuđivanje brata, kao treće uzdržavanje usta od svake laži, kao četvrto udaljavanje od svakog zla i u svemu staranje o dobru, a iznad svega traženje i podržavanje mira. Mir je Hristos, a briga o svemu ovome j’e život i dani dobri.
(14) Ukloni se od zla, i čini dobro; traži mira i idi za njim. Ovome što je rečeno: ukloni se od zla – poučava strah, a ovome: čini dobro – poučava ljubav. I zbog toga je onaj, koji ima ljubav, uzvišeniji od onoga koji ima strah.
(15) Oči su Gospodnje na pravednima, i uši Njegove na molitvu njihovu: Za brigu o vrlini daje veliku nagradu, jer će takvog čoveka posmatrati Bog.
(20) Čuva Gospod sve kosti njihove. Kostima naziva duševne odvažnosti, a to su: pravda, uzdržanje, pobožnost i, da tako kažemo, svaka vrlina.
(21) Smrt je grešnika zla. Pod tim podrazumeva duševnu smrt, za kojom sledi večni oganj, najkrajnja tama, neumorni crv, plač i škrgut zuba, jer grešnike očekuju geena i mrak.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *