TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 32
Psalam Davidov, kod Jevreja nenatpisan
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu poučava one, koji su već poverovali u Hrista, da veličaju (hvale) svog Vladiku, istovremeno im otkrivajući prevashodstvo Njegove sile, odnosno, otkriva im da On sve izbavlja, da je On Gospod, da uništava lukave i da rastura njihove savete, ali i da spasava one, što se u Njega uzdaju.
(1) Radujte se, pravedni u Gospodu.
(2) Sa psaltirom desetostrunim psalmopojte Njemu. Desetostrunim psaltirom naziva telo, zato što ono ima pet čuvstava (čula) i pet duševnih delanja, budući da se u svakom čuvstvu projavljuje osobito (njemu svojstveno) duševno delanje.
(3) Pevajte Mu pesmu novu. Jasno kaže da je Mojsejev zakon došao do kraja.
(4) Jer je prava reč Gospodnja, tj. evanđelska reč. Sva dela Njegova su u veri. Mora se verovati onome, što je On bogodolično savršio.
(5) Ljubi milostinju i sud (Gospod). To zahteva od onih, koji veruju u Njega. Zbog toga ljubi milost prema pokajnicima, ali ljubi i sud nad nepokajanima. Slično ovome, i Isaija kaže Bogu: Milost je Tvoja na merilima (Isa. 28; 17 – prema Septuaginti), jer On i milostinju daje sa sudom, razmeravajući terazijama i brojem, saglasno sa dostojanstvom svakoga. Milosti je Gospodnje puna zemlja. Počinje da dokazuje da je Gospod Tvorac vascele tvari a najpre zemlje, koju je ispunio milošću i koja drugačije ne bi ni mogla da opstane ukoliko njome (milošću) ne bi bila ispunjena. Razumljivo je da se ne bi održala ni nebesa, a isto tako ni sile njihove, tj. sile božanstvene i slovesne, ukoliko ih ne bi podržavao Njegov Logos.
(6) Rečju Gospodnjom nebesa se utvrdiše. Ovde otkriva učenje o Presvetoj Trojici. I Duhom usta Njegovih sva sila njihova. Ustima Božijim naziva Duha Svetoga, jer su, Njime govoreći, proroci objavljivali: Usta Gospodnja ovo izrekoše (Isa. 1; 20).
(7) Sabira kao meh vode morske. Doziva morsku vodu i, kao u nekom mehu, zadržava je u oblacima, kao što je rečeno i na drugom mestu: Doziva vode morske i izliva ih po svoj zemlji (Amos 5; 8). Polaže u riznice bezdane, tj. zapečatio je bezdane kao u nekoj riznici da ne bi, kada se izliju, potopili kopno.
(8) Neka se boji Gospoda sva zemlja. Neka zemlja više ne iskazuje poštovanje demonima. Od Njega neka se potresu svi žitelji vaseljene. Neka se ljudi, koji žive u vaseljeni, slušajući o Njemu pokrenu iz svog pređašnjeg stanja u kojem su služili idolima, i neka se poklone svom Stvoritelju.
(9) Jer On reče, i postadoše; On zapovedi, i sazdaše se. Postanje (η γενησις) ukazuje na suštastveno u slovesnim tvarima, a stvaranje (η κτισις) označava njihovu promenu od lošijeg ka boljem: Ako je ko u Hristu, nova je tvar (2. Kor. 5; 17).
 
(10) Gospod rastura savete neznabožaca. Odbacuje zamisli naroda, i odbacuje savete knezova. Vaskrsnuvši u treći dan, bezuspešnima je učinio zle namere svih Jevreja. Dogodilo se ono, što On hoće i što ostaje u vekove.
(11) Misli srca Njegovog (ostaju) iz naraštaja u naraštaj. Podrazumeva one odluke koje donosi za sadašnji i budući vek Misli Božije su odgovarajuća ustrojstva, a srce Božije – skrivenost suštine (το αποκρυφον της ουσιας).
(12) Blažen je narod kojemu je Gospod – Bog njegov. Tim rečima blaženima naziva one koji veruju u Hrista.
(13) Sa neba pogleda Gospod. Rekao je: pogleda, kako neko ne bi pomislio da su Gospodu nepoznati drski poduhvati ljudi.
(14) Iz gotovog žilišta Svoga, tj. iz priugotovljenog, ukrašenog, jer se kao žilište Božije označava nebo.
(15) On koji je ponaosob sazdao srca njihova. Jedino Bog poznaje ljudska srca, zbog čega je i Spasitelj rekao Jevrejima: Zašto vi zlo mislite u srcima svojim (Mt. 9; 4)?
(18) Gle, oči su Gospodnje na onima koji Ga se boje. Očima Gospodnjim naziva se Njegova svevideća sila, a često i Sin i Duh, jer Otac svetlosti kao da je između dve Svetlosti.
(19) Prehraniće ih u vreme Gladi, tj. u vreme progona, kada ne bude duhovne hrane, Sam Gospod će ih prehraniti Duhom Svetim.
(20) Duša će naša strpljivo čekati Gospoda. Pokazuje ih kao primer, kao one koji su već pokazali uzdanje u Gospoda.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.