NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 1
Psalam Davidov, nenapisan kod Jevreja
 
Sadržaj
 
David postavlja početak prorokovanju o Hristu, koji je trebalo da se rodi od njega. Zbog toga najpre blaženima naziva one koji se uzdaju u Njega. Blaženima, dakle, naziva one koji nisu išli na veće bezbožnika, nisu stupili na put Grešnika i nisu seli na sedalište pogubnika. Naime, kod Jevreja su tri vrste ljudi ustale protiv Spasitelja: književnici, fariseji i zakonici, i oni su pravedno nazvani bezbožnicima, grešnicima i pogubnicima. Putem je nazvan život, jer rođene vodi ka kraju.
(1) Blažen čovek, koji ne ide na veće bezbožnih. Većem bezbožnika mogao bi se nazvati sastanak i skup lukavih ljudi. Budući da je štetno opštenje sa skupovima bezbožnika, Psalmopojac veliča onoga, koji ni u čemu nije saglasan sa njima. Takav je bio Josif iz Arimateje, koji je sahranio telo Gospoda i Boga, jer je o njemu rečeno da nije pristao na njihovu odluku da predaju Isusa (Lk. 23; 51). I na sedalište pogubnika ne sede. Pod sedalištem se podrazumeva učenje, prema onome što je rečeno: Na Mojsejevu stolicu (sedalište)… (v. Mt. 23; 2). Prema tome, sedalište pogubnika je učenje lukavih.
(2) Nego je u zakonu Gospodnjem volja njegova, i u zakonu Njegovom poučava se dan i noć. U zakonu, naravno – angelskom. Izražava i neoslabljenu revnost, jer se u Zakonu Božijem ne treba poučavati nemarno niti tako, što će se ponekad poučavati a ponekad neće, nego svagda i neprestano treba biti privezan za reči Božije. To je izrazio rekavši: dan i noć. Prekrasna je i nagrada za dobro delo, budući da se onaj, ko upražnjava izučavanje Zakona Božijeg, napaja njegovim potocima. I Hristos je Svoje učenje nazvao vodom, rekavši: Ko je žedan neka dođe Meni i pije (Jn. 7; 37). Onaj, koji se poučava u Zakonu, upodobljen je drvetu zasađenom kraj izvora voda, koje svagda cveta i obiluje pravovremenim plodovima. Iako će plodove svog truda doneti u budućnosti, podvižnici vrline se još ovde, kao nekim lišćem, osenjuju dobrom nadom, i težinu truda prikrivaju duševnim naslađivanjem. Takav preuspeva u svemu što radi, jer ne čini ništa protivno Zakonu Božijem i svoju volju saobražava volji Božijoj. I Psalmopojac je zbog toga, zabranivši najpre svo vidove poroka i pokazavši savršenstvo božanstvenih zakona, dodao: Sve što radi preuspeće.
(3) I biće kao drvo zasađeno kraj izvora voda. Hristos se u bogonadahnutom Pismu izobražava drvetom ispovedanja, kao što je rečeno: Drvo je života onima koji se hvataju za Njega (Priče Sol. 3; 18). Zbog toga Psalmopojac kaže da će oni, koji poveruju u Hrista, biti Njegovo telo, jer će preobraziti naše telo ga bude saobrazno telu slave Njegove (Filiplj. 3; 21). Izvorom voda naziva božanstvena Pisma, u kojima svugde možemo da nađemo propovedanje Hrista. Hristos je drvo života, a apostoli grane. Krv i voda iz rebara Hristovih su plod, krv za izobražavanje stradanja, a voda za izobražavanje krštenja; reči su lišće. Plod svoj donosi u svoje vreme. Pod plodom drveta podrazumevaj pravu veru, a pod njegovim lišćem ispunjavanje zapovesti. Plod su oni koji se spasavaju, koren je krštenje, a zemljodelac je Otac. I list njegov neće otpasti, i sve što radi preuspeće, jer delo, koje se izvršava po Bogu, ne može biti beskorisno. Vreme za davanje zavisi od onoga ko prima.
(5) Zato neće ustati (kod sv. Atanasija:“vaskrsnuti“) bezbožnici na sudu, jer nemaju koren nego su kao prah koji razmeće vetar. Pod vetrom podrazumevaj strašno predskazanje Božije: Idite od Mene prokleti u oganj večni (Mt. 25; 41). Oni, koji će čuti ovaj glas neće stajati nego će pasti, jer nisu utvrđeni u Hristu, Koji je potpora i temelj verujućih. Rečeno je: Na sudu, a ne na ispitivanju. I Psalmopojac dodaje: U saboru pravednih, jer se pravedni razlučuju od grešnih.
(6) Jer zna Gospod put pravednih. Rečeno je: Zna umesto „poštuje“, kao što Bog govori i Mojseju: Znam te po imenu (2. Mojs. 33; 12), umesto: „poštujem te“, i ti si zadobio Moju blagodat.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *