NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 27
Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
David je ovaj psalam ispevao u ime onih koji su poverovali u Hrista i svojom prozbom priziva Boga u pomoć. Isto tako, u psalmu se sadrži i prokletstvo jevrejske nerazboritosti, kao i molitva za odlučenje od njihovog rđavog udela.
(1) Tebi, Gospode, zavikah… da ne budem sličan onima koji silaze u jamu.[1] U Svetom Pismu, jamom se obično naziva ad.
(3) Ne nizvrgni me sa Grešnicima. Grešnicima naziva jevrejski narod, prema onome što je Jevrejima rekao Spasitelj: Ako ne poverujete da Ja jesam, pomrećete u Gresima svojim (Jn. 8; 24). Oni istovremeno čine i nepravdu, jer su ubili nedužnog i pravednog, iako Zakon zabranjuje da ga ubiju. Onima koji Govore mir sa bližnjima svojim. Kaže to stoga što su oni, nazivajući Spasitelja učiteljem i blagim, smišljali zlo protiv Njega.
(5) Jer ne shvatiše (ništa) u delima Gospodnjim, tj. nisu hteli da prihvate svoje sopstveno spasenje.
(7) I procveta telo moje. Time se jasno propoveda vaskrsenje.
(8) I zaštitnik je spasenja pomazanika (hrista) svoga. Hristom (pomazanikom) ovde naziva ljude pomazane za carsko sveštenstvo. Dakle, kaže da će Sam Gospod zaštititi i spasti one koji su Njime i radi Njega pomazani.
(9) I napasaj ux (kao pastir) i uzdigni ih do veka, jer nas On Sam napasa, poslavši umesto Sebe i kao Samoga Sebe Utešitelja, a takođe uznosi i nas, tj. pokazuje nas kao uzvišene u buduće i beskonačne vekove.
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: (Ako zaćušiš od mene), biću sličan onima koji silaze u Grob, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *