NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 24
Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu navode se svi koji su prizvani, tj. svi oni koji su sabrani zato, da bi bili upravljeni ka duhovnom životu. I ovaj psalam izgovara se u ime celog naroda, koji se moli za svoje izbavljenje od ropstva. Trebalo bi da se reči ovog psalma izgovaraju u vreme mučeništva.
(1) Tebi, Gospode, uzdigoh dušu moju. To govore kao oni, koji su se već odvratili od idolosluženja.
(2) Da mi se ne narugaju neprijatelji moji, pri čemu podrazumeva duhovne neprijatelje.
(3) Jer svi koji padu Tebe trpe, neće se postideti, tj. svi oni, koji su svoju nadu položili na Boga i koji su se proslavili. Budući da ima nadu (u Boga), odvažno tvrdi da će dobiti ono što traži u molitvi. Neka se postide oni koji uzalud bezakonuju. To govori o onima, koji još žive u idolosluženju.
(4) Puteve Tvoje, Gospode, pokažimi. Pod tim podrazumeva evanđelske dogme.
(5) Uputi me na istinu Tvoju. Govori to kao onaj, koji još nije dosegao istinu.
I nauči me, jer si Ti Bog Spas moj. Ako se prorok moli tako, kao da još nije poznao puteve Gospodnje, kao da nije naučio da korača putevima Gospodnjim, kao da je neupućen na istinu Božiju i kao da je još nenaučen onome, što se o Bogu mora znati, ko se onda neće uplašiti onoga, što je rečeno: Teško onima koji misle da su mudri, i koji su sami sebi razumni (Isa. 5; 21).
(7) Greh mladosti moje i neznanja moga ne spomeni. Mladošću se naziva bezumlje, a otvoreno bezumlje bilo je vreme njihovog idolosluženja. U drugom smislu, misli na grehe naroda u Egiptu, jer su i tamo služili idolima. Dakle, ne opominji se sada tih grehova, nego pokaži čovekoljublje, kao što si i tada Ti bio čovekoljubiv i milostiv prema njihovom neznanju. Radi dobrote Tvoje, Gospode. Molim te da i mene udostojiš toga, ne prema mom dostojanstvu nego prema Tvom čovekoljublju.
(8) Zato će zakon postaviti onima koji Greše na putu. Prosvetliće grešnike, i onima koji su sagrešili pokazaće put.
(10) Svi su putevi Gospodnji milost i istina, jer oni, koji se neprestano hrane božanstvenim rečima, iz njih pouzdano doznaju da je vasceli domostroj Spasitelja Hrista, Boga našeg, razblažen milošću i istinom. Onima što traže pokajanje za ono, u čemu su sagrešili, On daruje milost i oproštaj, dok nepobedive podvižnike vrline proslavlja i kruniše, sudeći im po istini; na one pak, koji su živeli bezakono i nepokajano, po ustavima istine nalaže kazne.
(13) Seme će njegovo naslediti zemlju. Ovde misli na ona dela, koja su mu poslužila da nasledi duhovnu zemlju. Ona će postati seme dobrih muževa, a pod tim podrazumeva one što su rođeni po Bogu.
(14) Gospod je utvrđenje onima koji Ga se boje, i zavet Svoj javiće im, tj. evanđelski zavet. Šta će im javiti, ako ne put spasenja? Naime, vascelo zakonodavstvo Božije upravljeno je ka tome da se dobrima omogući naslađivanje onim, što je za njih poželjno. To će im, kaže, javiti, odnosno, uvešće ih u naslađivanje onim što žele.
(17) Žalosti srca moga umnožiše se. Sa svih strana okružen sam mnogim žalostima. Budući da su se moje uniženje i moja nesreća izjednačili s mojim bezakonjima, podari mi otpuštanje i ostavljenje grehova. Iz nevolja mojih, koje me muče, izbavi me.
(18) Vidi smirenje moje i trud moj, jer ne smemo biti lenji i neradni, uzdajući se u milost Božiju, nego je potrebno da i mi, sa svoje strane, prinesemo trud dela.
(19) Vidi neprijatelje moje kako se umnožiše. Nepravdama svojih neprijatelja priklanja Boga ka milosti.
(20) Nezlobivi i pravedni prijanjahu uza me. I ovo je svojstveno vrlini: gnušati se opštenja sa rđavim ljudima, i za prijatelje i drugove imati ljude koji poštuju pravdu i koji su očuvali pravičnost. Tako je postupao i prorok (jer govori o sebi), misleći da time ukazuje počast Vladiki.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *