NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 23
Psalam Davidov, prvoga dana nedelje
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam govori o vaznesenju Gospodnjem, o predaji učenja neznabošcima i o tome, na koji će se način oni udostojiti nebeskih naselja.
(1) Gospodnja je zemlja i punoća njena. Ovim rečima propoveda se carstvo, u kakvom se nad neznabošcima zacario Jedinorodni Logos Božiji Koji je došao na zemlju.
(2) On je nju na morima osnovao. Da neko od neprijatelja ne bi pomislio da je zemlja tobože satanina i da se Hristos tek sad zacario nad njom, pokazuje da je Hristos njen stvoritelj i, istovremeno, omogućuje da se razume Njegova sila, jer je tako veliku zemlju utvrdio na vodama. I na rekama je pripremio, tj. ustrojio, jer se i Crkva okrepljuje onda kad, napadnuta burom, ostaje nepokolebiva u veri. On ju je pripremio na rekama, da bi i reke neometano imale svoj ishod i da bi planine i šume bile odeljene životinjama, dok su polja i ravnice određene za to da na njima žive i da ih obrađuju ljudi.
(3) Ko će uzići na Goru Gospodnju! Izloživši učenje o veri, tumači i učenje o delima da bismo mi, koji slušamo, i jednim i drugim zadobili istinsko nasleđe.
(4) Nevin rukama i čisti srcem. O tome je već rečeno u četrnaestom psalmu. Koji nije uzalud uzeo dušu svoju. Gordost se naziva ispraznošću (taštinom). I nije se lažno zakleo bližnjemu svome.
(5) On će dobiti blagoslov od Gospoda. Takvome, koji je nevin rukama i čist srcem, koji se nije lažno zaklinjao, daje se obećanje da će od Boga dobiti darove, tj. blagoslov i milost.
(6) Ovo je rod onih koji šraže Gosioda. Misli na rod koji je očuvao ono, o čemu se prethodno govorilo.
(7) Podignite vrata, knezovi vaši. Angeli, koji su na zemlji služili Spasitelju, prilikom Njegovog Vaznesenja ukazuju nebeskim silama da otvore vrata.
(8) Ko je taj Car slave? To pitaju višnje sile, diveći se čudesima domostroja. Gospod moćan i silan. Sile se dive tome, što Ga vide u telu, oživljenom razumnom dušom. Zbog toga i pitaju: Ko je taj Car slave! Gospod nad vojskama, on je Car slave. Angeli, koji se vaznose sa Gospodom, otkrivaju višnjim silama tajnu da je Gospod nad vojskama Onaj Koji je pogazio duhovne neprijatelje.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *