NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 22
Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
Predstojeći psalam poje u ime neznabožaca, obradovanih time što ih napasa Gospod, a takođe opisuje i tajinstvenu trpezu koju im je ponudio upravo Onaj, koji ih napasa.
(1) Gospod me napasa. Zbog Gospoda se veličaju i oni koje On napasa.
(2) Na mestu zelenom, tamo me nastani, tj. nastanio me je na zelenom pašnjaku, pri čemu misli na duhovni pašnjak. Na vodama odmora othrani me. Pod vodama odmora mogu se podrazumevati vode svetog krštenja, budući da očišćuju od grehovnog bremena. To mi je podario jer prevashodno revnuje na duši, da bi je vratio sa bespuća i izveo na pravi put.
(3) Dušu moju oporavi. Vrativši Sebi moju dušu iz đavolskog ropstva, rukovodio ju je ka Svojim zapovestima, od smrti ka životu. Kao onaj, koji je odavno prezreo sopstvenu dušu i onaj, čije su snage vaspostavljene pomenutom hranom, vrativši se iz smrti govori: Dušu moju odvrati na staze pravde, tj. ka evanđelskim dogmama.
(4) Ako i pođem posred senke smrti. Ove reči kao da upućuje Ocu. Samog Hrista naziva žezlom (štapom) sile, žezlom slave i žezlom veličine. I kao što štap (žezlo) urazumljuje, tako i delatni život poučava smirivanju strasti. Štap Tvoj i palica Tvoja, oni me utešiše. Misli na Samog Hrista, a takođe i onim što je rečeno: Žezal sile Tvoje poslaće Ti Gospoda sa Siona (Ps. 109; 2) i žezlo silno i žezlo slavno (Jer. 48; 17). Žezlo je sila koja urazumljuje, a palica pomoć koja se pokazuje u vidu utehe.
(5) Pripremio si preda mnom trpezu. Pod tim podrazumeva tajinstvenu Trpezu. Namazao si uljem Glavu moju. Time označava tajinstveno pomazanje. I čaša Tvoja napojila me. Opet misli na tajinstveno veselje. I milost Tvoja pratiće me u sve dane, jer će oni, koji su postali pričasnici svega gorenavedenog, svagda biti u milosti Božijoj, pa će se čak i veseliti u domu Gospodnjem.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *