NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 20
(1) Za kraj. Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
I u ovom psalmu gorepomenuti carevi prijatelji proslavljaju cara, kao onoga koji je već proslavljen time, što se od njegovog semena rodilo spasenje svetu. On je to želeo srcem, i za to se molio. Zato mu je ovo i dato, kao neki venac od dragog kamenja, koji proslavlja glavu, jer se David proslavlja u svim narodima, zajedno sa Gospodom i svojim Sinom po telu. To spasenje za njega nije bilo samo venac, nego i život, i dugovečnost, i slava, i veličanstvo, i veselje, i radost, i nada i nepokolebiva milost.
(2) Gospode, silom Tvojom uzveseliće se car.
(7) Jer ćeš mu dati blagoslov u vek veka. Sva pokolenja će slaviti i mnogo govoriti o onome, koji je od Tebe dobio takvu odvažnost. Umesto reči: Lica Tvoga kod Simaha piše: Pred licem Tvojim. Dakle, on će se veseliti i neprestano radovati, udostojivši se lica, tj. blagonaklonosti Tvoje (Tvog blagovoljenja). Tome je razlog njegovo uzdanje u Tebe. Razveselićeš Ga radošću lica Tvoga. Lice Oca je Sin, jer je rečeno: Ko je video mene, video je Oca (Jn. 14; 9). Sa Njim ćemo se radovati na nebu, kao što se ženikovi prijatelji raduju sa ženikom.
(8) Jer se car uzda u Gospoda, i milošću Višnjega, itd. Naslađujući se Tvojom blagodaću, on je silniji od neprijatelja; njome se naslađuje zato, što se ne uzda ni u koga od ljudi, nego svu svoju nadu polaže jedino na Tebe.
(9) Neka se okrene ruka Tvoja na cve neprijatelje Tvoje. Te reči kao da su upućene Samom Gospodu, zbog onoga što je jevrejski narod učinio protiv Njega. Kaže da će progoniti („loviti“) grešnike jer, ako se u onome koji ispunjava zapovesti izvršava ljubav Božija, onda je očigledno da onaj, koji ih ne ispunjava, nenavidi Boga, i naziva se propalim.
(10) Jer ćeš ih učiniti kao peć zažarenu u vreme (gneva) lica Tvojega, tj. pokazaćeš da je njihov udeo u ognju. Naime, oni su sebi priugotovili oganj za dan Tvog Drugog dolaska, kada ćeš svakome uzvratiti po delima njegovim. Gospod he ih Gnevom Svojim smutiti i oganj će ih progutati. Gnevom se naziva kazna koju će dobiti zato, što su Mu se izrugivali.
(11) Rod njihov sa zemlje pogubićeš, tj. lukave reči i pomisli. To je njihova zlonamernost, koja je uništena vaskrsenjem, a takođe i učenja i bezbožne odluke koje Bog, budući dobar (blag), nakon njihovog okončanja predaje propasti. I seme njihovo između sinova čovečijih. Dobročinstvo je i oslobađanje od grehova i lukavih pomisli, jer su lukave pomisli seme greha.
(13) Okrenućeš im leđa.[1] Simah je ovako protumačio: učinićeš da se odvrate, odnosno da budu iza neznabožaca i da za njima slede, tj. učinićeš Jevreje neverujućima. Kad se Bog od nekoga odvrati, On učini da (taj) bude okrenut leđima a ne licem, jer bi u tom slučaju (tj. da je okrenut licem) dospeo u takvo stanje u kojem bi ga, dok posmatra pozadinu (grč. τα οπισθια), tvorevina opet dovela do (poznanja) Tvorca. Onima, koji su nesposobni da vide lice zato što nemaju čista srca, daje da vide ono što je Njegova pozadina, tj. sazdana bića (τα οντα δημιουργηματα?) koja su ispod Njega, kako bi, gledajući tvorevinu, zadobili pojam (εννοια) o Njemu i, priklanjajući se svom Bogu, videli lice Božije. Ostaci Božiji (τα περιλοιπα – ostaci, izobilje, višak) viši su od čuvstvenih stvari. U ostacima (višku, obilju) Svojim priugotovićeš lice njihovo.[2] Ostavio im je vreme da se obrate, kako bi se pokajali. To je njihov priziv i obraćanje, nakon što se ispuni broj neznabožaca (v. Rim. 11; 25).
(14) Uzdigni se, Gospode, snagom Tvojom, i to je slično onome, što je rečeno: Da dođe carstvo Tvoje (Mt. 6; 10). Otvoreno se moli da nakon ovoga nastupi Drugi dolazak.
Pevaćemo i psalmopojati sile Tvoje, jer će tada svaka pravedna duša, budući u višnjim obiteljima, vršiti duhovna služenja.
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: Jer ćeš ih naterati u bekstvo, prim. prev.
  2. U srpskom prevodu: S ostalima Tvojima pogodićeš lice njihovo, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *