NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 19
(1) Za kraj. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam kao da izgovaraju Davidovi prijatelji, izražavajući svoje dobre želje za Davida koji prinosi žrtve, ali se može primeniti i na apostole, i kao da je izgovoren u dan Raspeća.
(2) Uslišiće te Gospod u dan žalosti, tj. biće sa tobom, zaštitiće te, tj. sačuvaće te.
(3) Poslaće ti pomoć sa svetinje, i sa Siona zaštitiće te. Da bi utešio klonulog duhom, to izgovara ili Logos Koji obitava u duši, ili Sveti Duh. Ožalošćeni bi trebalo da se moli i da ne gubi nadu, jer je samo u tom slučaju Bog spreman da ga usliši.
(6) Obradovaćemo se spasenju tvome. Spasenje svetu je – Sin od Oca; spasenje svetu je – krst od Sina. Ti si ljudskom rodu podario spasenje, kaže Psalmopojac, jer si svima otkrio Svoje vaskrsenje. I sve prozbe tvoje ispuniće[1] Kakve su to prozbe, ako ne one, koje su slične ovoj: Oče sveti sačuvaj ih od sveta (Jn. 17; 11).[2] Očigledno je da ovde moli za one, koji veruju u Njega, ili za Davida, ili za Jezekiju, u dane sveštenika i careva. Moli se ili zbog domostroja Gospodnjeg po telu i zbog vaskrsenja ili zato što našim spasenjem On i Sebe naziva spasenim, i brinuće se o nama, jer smo mi jedno telo s Njim. Zbog toga je i rekao: Sada, jer u sadašnjem poznajemo da je Hristos spasen, primivši u tome zalog našeg spasenja. Ti si nas spasao silom Svoje desnice. Desnicom naziva dela, velike sile ili pomoć, ili pak predskazana čudesa Hristova.
(7) Sada poznah da Gospod spase Pomazanika Svoga. Kao već prosvetljen Duhom, poznao je tajnu vaskrsenja.
Moćno je spasenje desnice Njegove. Spasao nas je pokazavši veliku moć. Ovim nagoveštava da onima koji Mu pristupaju silom desnice daruje i dela. Reč „desnica“ je ovde ponovo upotrebljena kao antropomorfizam, da bi označila energiju Božiju.
(8) Jedni se (hvale) kolima, a drugi konjima. Kao što je, spasavajući Izrailjce od vidljivih (čuvstvenih, telesnih) Egipćana, i faraonova kola i silu bacio u more, tako je uništio kola i spasavajući čitav svet od duhovnih Egipćana.
(10) Gospode, spasi cara. Zbog toga, koristeći tu pomoć, molimo: ni nas, ni našeg Cara, nikada, Vladiko, nemoj lišiti te pomoći.
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: I sve namere tvoje ispuniće, prim. prev.
  2. U srpskom prevodu: Oče sveti, sačuvaj ih u ime Tvoje, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *