NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 14.
Za kraj. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
David je ispevao ovaj psalam poučavajući onome što čoveka može dovesti do zadobijanja blaženog udela. Zato i počinje na sledeći način:
(1) Gospode, ko će se nastaniti u naselju Tvome? Nastanjivanje je privremeni boravak, koji ne označava nepromenljivi nego prolazni život, i ukazuje na uzdanje u prelazak na bolje. Naime, svetitelju je svojstveno da bude putnik u ovom životu, koji ga vodi ka onom drugom (životu). Usled toga, David o sebi i kaže: Ja sam došljak kod Tebe i prolaznik, kao svi oci moji (Ps. 38; 13). Ko će, dakle, biti udostojen da se nastani u tim nebeskim naseljima? Ili ko će se naseliti na Gori svetoj Tvojoj? Onaj, ko se udostoji onog blaženog naselja, naslađivaće se blaženstvom u beskonačne vekove.
(2) Koji hodi neporočno, itd. Poučava nas na koji ćemo način dostići taj blaženi kraj; kao prvo, tako što ćemo poći neporočnim putem a to je Hristos; kao drugo, ako budemo činili pravdu; kao treće, ako svoje srce učinimo obitavalištem istine; kao četvrto, ako ne steknemo lukavi (prevrtljivi) jezik; kao peto, ako bližnjem ne budemo činili zlo; kao šesto, ako ne osudimo nadmenog bližnjeg; kao sedmo, ako ne budemo pristrasni; kao osmo, ako ne narušimo vernost zakletvi; kao deveto, ako ne budemo uzimali kamatu i kao deseto, što čini kraj svakog dobra, ako budemo nepodmitljivi. Ko se nauči napredovanju u ovome, postojano će dobijati dobra.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *