TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 14.
Za kraj. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
David je ispevao ovaj psalam poučavajući onome što čoveka može dovesti do zadobijanja blaženog udela. Zato i počinje na sledeći način:
(1) Gospode, ko će se nastaniti u naselju Tvome? Nastanjivanje je privremeni boravak, koji ne označava nepromenljivi nego prolazni život, i ukazuje na uzdanje u prelazak na bolje. Naime, svetitelju je svojstveno da bude putnik u ovom životu, koji ga vodi ka onom drugom (životu). Usled toga, David o sebi i kaže: Ja sam došljak kod Tebe i prolaznik, kao svi oci moji (Ps. 38; 13). Ko će, dakle, biti udostojen da se nastani u tim nebeskim naseljima? Ili ko će se naseliti na Gori svetoj Tvojoj? Onaj, ko se udostoji onog blaženog naselja, naslađivaće se blaženstvom u beskonačne vekove.
(2) Koji hodi neporočno, itd. Poučava nas na koji ćemo način dostići taj blaženi kraj; kao prvo, tako što ćemo poći neporočnim putem a to je Hristos; kao drugo, ako budemo činili pravdu; kao treće, ako svoje srce učinimo obitavalištem istine; kao četvrto, ako ne steknemo lukavi (prevrtljivi) jezik; kao peto, ako bližnjem ne budemo činili zlo; kao šesto, ako ne osudimo nadmenog bližnjeg; kao sedmo, ako ne budemo pristrasni; kao osmo, ako ne narušimo vernost zakletvi; kao deveto, ako ne budemo uzimali kamatu i kao deseto, što čini kraj svakog dobra, ako budemo nepodmitljivi. Ko se nauči napredovanju u ovome, postojano će dobijati dobra.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.