TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 150
Aliluja
 
Tumačenje Jefimija Zigabena:
 
Kako primećuje sv. Jovan Zlatousti, David Knjigu psalama završava blagodarenjem Bogu, poučavajući i nas da Bogu blagodarimo za svako blagostanje, ali i za svaku nesreću, koju je Njemu ugodno da nam pošalje, da Mu blagodarimo i na početku i na svršetku svakog našeg dela.
(1) Hvalite Boga u svetima Njegovim. Hvalite i proslavljajte Boga u svetima Njegovim, jer je, prema rečima sv. Zlatousta, ljudskom životu podario takvo sveto ustrojstvo da ih je ono od ljudi učinilo angelima.
Hvalite Ga u tvrđi sile Njegove, tj. hvalite Ga zbog tvrđave, stvorene Njegovom božanstvenom silom. Pod tvrđavom se podrazumeva drugo nebo (tj. nebeski svod), koje zadivljuje svojom veličinom i lepotom.
(2) Hvalite Ga za mnoge moći Njegove. Hvalite Ga za moć koja se otkriva tvorenjem bezbrojnih čudesa i kojom tvorevina oglašava i propoveda svemogućstvo svoga Tvorca.
Hvalite Ga po mnoštvu veličanstva Njegovog, tj. hvalite Ga zbog Njegove neizmerne veličine, za koju je rečeno: Veličanstvu Njegovom nema kraja (Ps. 144; 3).
(3) Hvalite Ga uz glas t.rubni, hvalite Ga uz psaltir i gusle. (4) Hvalite Ga uz bubanj i u horu, hvalite Ga uz žice i organe. (5) Hvalite Ga uz jasne kimvale, hvalite Ga uz kimvale s pokliiima. Prorok zapoveda Jevrejima da Gospoda hvale svim muzičkim sredstvima, kako glasovima, tako i instrumentima, dok hrišćanima zapoveda da to čine svim telesnim organima: očima, usnama, ušima, rukama i nogama. Ako oči ne gledaju na nepotrebno i sramno nego na dolično i korisno, ako uši ne slušaju raskalašne reči nego ono što je dušekorisno, ako usta ne izgovaraju ništa sablažnjivo, ako ruke nisu škrte, ako se uzdržavaju od ubijanja i otimanja i ako se pružaju ka dobrim delima, ako noge ne hitaju ka porocima i ako koračaju pravim putem, onda mi uistinu svim (telesnim) organima proslavljamo Boga, uznoseći mu harmoničnu, milozvučnu pesmu. Pod horom (st. 4) se podrazumeva pesma, koja se pevala u horu.
(6) Sve što diše neka hvali Gospoda! Aliluja. Ovim rečima, car – prorok podstiče vasceli ljudski rod i svaki ljudski uzrast da hvali Boga i da Mu blagodari. Disanje ovde označava dušu, a duša podrazumeva celog čoveka. David, dakle, priziva verujuće da hvale Boga u sadašnjem životu, dok će u budućnosti vaskrsenje prizvati i neverne da hvale i proslavljaju Boga, jer će tada svi, i verni i neverni, saviti svoja kolena pred Bogom i hvaliti Ga.
I mi smo dužni da Boga hvalimo i proslavljamo i rečju i delom, da Ga hvalimo i da Mu svagda i za sve blagodarimo. Za nas, razumne ljude, hvaljenje Boga je neophodno delo i svagda se od nas zahteva; to je neizbežna dužnost, ugodna žrtva i, kako kaže sv. Zlatoust, angelsko služenje. Ako to izvršimo, mi ćemo bez prepreka okončati tok ovog života i zadobiti buduća blaga, blagodaću i čovekoljubljem Gospoda našeg Isusa Hrista, s kojim neka je Ocu i Svetome Duhu slava, čast i poklonjenje u vekove vekova. Amin.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *