NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 150
Aliluja
 
Tumačenje Jefimija Zigabena:
 
Kako primećuje sv. Jovan Zlatousti, David Knjigu psalama završava blagodarenjem Bogu, poučavajući i nas da Bogu blagodarimo za svako blagostanje, ali i za svaku nesreću, koju je Njemu ugodno da nam pošalje, da Mu blagodarimo i na početku i na svršetku svakog našeg dela.
(1) Hvalite Boga u svetima Njegovim. Hvalite i proslavljajte Boga u svetima Njegovim, jer je, prema rečima sv. Zlatousta, ljudskom životu podario takvo sveto ustrojstvo da ih je ono od ljudi učinilo angelima.
Hvalite Ga u tvrđi sile Njegove, tj. hvalite Ga zbog tvrđave, stvorene Njegovom božanstvenom silom. Pod tvrđavom se podrazumeva drugo nebo (tj. nebeski svod), koje zadivljuje svojom veličinom i lepotom.
(2) Hvalite Ga za mnoge moći Njegove. Hvalite Ga za moć koja se otkriva tvorenjem bezbrojnih čudesa i kojom tvorevina oglašava i propoveda svemogućstvo svoga Tvorca.
Hvalite Ga po mnoštvu veličanstva Njegovog, tj. hvalite Ga zbog Njegove neizmerne veličine, za koju je rečeno: Veličanstvu Njegovom nema kraja (Ps. 144; 3).
(3) Hvalite Ga uz glas t.rubni, hvalite Ga uz psaltir i gusle. (4) Hvalite Ga uz bubanj i u horu, hvalite Ga uz žice i organe. (5) Hvalite Ga uz jasne kimvale, hvalite Ga uz kimvale s pokliiima. Prorok zapoveda Jevrejima da Gospoda hvale svim muzičkim sredstvima, kako glasovima, tako i instrumentima, dok hrišćanima zapoveda da to čine svim telesnim organima: očima, usnama, ušima, rukama i nogama. Ako oči ne gledaju na nepotrebno i sramno nego na dolično i korisno, ako uši ne slušaju raskalašne reči nego ono što je dušekorisno, ako usta ne izgovaraju ništa sablažnjivo, ako ruke nisu škrte, ako se uzdržavaju od ubijanja i otimanja i ako se pružaju ka dobrim delima, ako noge ne hitaju ka porocima i ako koračaju pravim putem, onda mi uistinu svim (telesnim) organima proslavljamo Boga, uznoseći mu harmoničnu, milozvučnu pesmu. Pod horom (st. 4) se podrazumeva pesma, koja se pevala u horu.
(6) Sve što diše neka hvali Gospoda! Aliluja. Ovim rečima, car – prorok podstiče vasceli ljudski rod i svaki ljudski uzrast da hvali Boga i da Mu blagodari. Disanje ovde označava dušu, a duša podrazumeva celog čoveka. David, dakle, priziva verujuće da hvale Boga u sadašnjem životu, dok će u budućnosti vaskrsenje prizvati i neverne da hvale i proslavljaju Boga, jer će tada svi, i verni i neverni, saviti svoja kolena pred Bogom i hvaliti Ga.
I mi smo dužni da Boga hvalimo i proslavljamo i rečju i delom, da Ga hvalimo i da Mu svagda i za sve blagodarimo. Za nas, razumne ljude, hvaljenje Boga je neophodno delo i svagda se od nas zahteva; to je neizbežna dužnost, ugodna žrtva i, kako kaže sv. Zlatoust, angelsko služenje. Ako to izvršimo, mi ćemo bez prepreka okončati tok ovog života i zadobiti buduća blaga, blagodaću i čovekoljubljem Gospoda našeg Isusa Hrista, s kojim neka je Ocu i Svetome Duhu slava, čast i poklonjenje u vekove vekova. Amin.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *