TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 148
Aliluja Ageja i Zaharije
 
(7) Hvalite Gospoda na zemlji, zmajevi i svi bezdani. Zapovedivši nebeskim činovima da hvale Gospoda, Sveti Duh to zapoveda i činovima zemaljskim. Izmeću ova tri čina – nebeskog, zemaljskog i preispodnjeg, koji se poklanjaju (savijaju koleno) pred Isusom, nebeski se podstiču na psalmopojanjem onim što je ranije rečeno, a zemaljski rečima:
(11) Kneževi i sve sudije zemaljske, (12) momci i devojke. Međutim, pre nego što je njih pomenuo, obraća se preispodnjoj, rekavši: zmajevi i svi bezdani. I same duše onih drevnih divova, koji nisu verovali i koji su se suprotstavljali Bogu, označava imenom „zmajevi“. Svo ostalo mnoštvo vaseljene, koje je živelo u prvim naraštajima i bilo potčinjeno smrti, savija kolena, jer se od nje oslobodilo kad je sužnjima rekao: Okovani, izađite, i vi, koji ste u tami, pokažite se (Isa. 49; 9). Zbog toga se i pozivaju da psalmopoju zajedno sa njihovim kneževima i ostalim velikim ljudima. Da su i oni, neverujući, koji su se nekad protivili Bogu, takođe bili oslobođeni, objasnio je Petar, govoreći u Sabornim poslanicama: Siđe i propoveda duhovima u tamnici, a ovi nekada bijahu neposlušni (1. Petr. 3; 1920).
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Hvalite Gospoda sa nebesa, hvalite Ga na visinama. Sa prvog neba, stvorenog u početku, David priziva angele, a sa drugog, tj. sa svoda, priziva svetila i zvezde. Iz preispodnje priziva zmaja (drakona), a zatim i ostale zveri i životinje, da bi okončao prizivanjem ljudi. Reči nebo i visina označavaju jedno isto.
(2) Hvalite Ga, svi angeli Njegovi… David najpre priziva niži čin angela, a zatim se obraća i ostalim činovima, koje imenuje kao sile. Ili, možda, sve činove naziva silama i angelima (vesnicima), budući da svi oni obznanjuju i blagoveste reči Božije.
Hvalite Ga, sunce i mesec, hvalite Ga sve zvezde i svetlost. Ova nebeska tela nalaze se na drugom nebu, tj. na svodu. Pod suncem, mesecom i zvezdama treba podrazumevati sasude u koje se uliva svetlost (Teodorit). Ili, možda sunce, mesec i zvezde označavaju ona svetila koja su stvorena četvrtog dana, dok je svetlost ona, koja je stvorena prvog dana. Kako to da oni hvale Gospoda, kada nemaju ni glasa, ni reči, ni jezika? Kako kaže božanstveni Zlatoust, postoje tri načina slavoslovljenja: prvo se uznosi glasom; drugo je slavoslovljenje koje se tvori posredstvom zrenja ili gledanja očima, i u tom smislu je rečeno da nebesa kazuju slavu Božiju (Ps. 18; 1). Treći vid slavoslovljenja izražava se vrlinskim životom i dobrim delima, jer ljudi, videvši dobra dela, proslavljaju Oca Koji je na nebesima. Hvalite Boga, kaže David, i vi, beslovesna i neživa svetila, da bi ljudi, videvši vašu lepotu, položaj, služenje, postojanost i čvrstinu, proslavljali Onoga, Koji vas je stvorio. Nešto slično kaže i sv. Grigorije Bogoslov, govoreći da sve hvali i proslavlja Boga neizrecivim glasovima.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *