TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 13.
Za kraj. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu sasvim jasno ukazuje na bezbožništvo i bezakonje ljudi u svim njihovim poduhvatima, da bi time propovedao o neophodnosti dolaska Hristovog.
(1) Reče bezumnik u srcu svome: Nema Boga. Pošto nisu ni pomišljali da postoji Bog Koji nadzire i pravednim sudom sudi ljudskim delima, izvršili su svako nepravedno delo. Samim tim, (2) Gospod s neba pogleda, a to jasno ukazuje na dolazak Gospoda među ljude.
(3) Nema Ga koji čini dobro, nema Ga nijednoga. Kada je došao, Gospod nije našao nikoga ko bi činio dobro, nego se svaki pokazao kao kriv u svakom podlom delu.
(4) Grob je otvoren grlo njihovo. I demoni su u svom grlu držali čoveka kao hranu, ne pomišljajući da Bog ne može da zaboravi Svoju tvorevinu.
Neće li poznati svi koji čine bezakonje? Reč Gospoda trebalo bi čitati posle znaka interpunkcije i uzeti je izvan povezanosti (ostalih) reči, da bi se dobio sledeći smisao: svi su odstupili i učinili to; oni ne poznaju Boga. Gospoda ne prizvaše koji jedu narod moj kao jedenje hleba. Jedu narod Njegov, jer ga ubeđuju da se poklanja tvari a ne Tvorcu. Upravo oni, koji su drugima postali savetnici za zlo, neće prizvati Gospoda. Tako bi umesto prošlog vremena trebalo čitati buduće.
(5) Tamo se ustrašiše straha, gde straha ne beše. Mojsejev zakon je kažnjavao, dok je strah Hristov neporočan (čist), jer nas uči da se plašimo onako, kao što se sinovi plaše oca. Od tog vremena, tj. od vremena dolaska Hristovog, ustrašili su se straha tamo gde straha nema, ali ne zato što preti zakon nego zbog bogobojažljivosti (strahopoštovanja), kakva više dolikuje slobodnima.
Jer je Gospod u rodu pravednih, opravdanih Njegovim dolaskom.
(6) Savet siromaha posramiste. To je rečeno onima, koji će istrajavati u neverju i progoniti one što su poverovali u Hrista.
(7) Ko će dati sa Siona spasenje Izrailju? U tome se sadrži dvostruko proroštvo, jer se ne obznanjuje samo spasenje koje je u to vreme bilo ograničeno, nego i ono spasonosno javljanje našeg Spasitelja sa Siona, do kojeg će doći tek nakon što protekne mnogo vremena.
(8) Obradovaće se Jakov. Misli na svete patrijarhe i proroke, koji se radošću raduju što je Hristos ispunio ona obećanja koja su im predskazana; u tim obećanjima predskazivalo se spasenje svih neznabožaca.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.