NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 13.
Za kraj. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu sasvim jasno ukazuje na bezbožništvo i bezakonje ljudi u svim njihovim poduhvatima, da bi time propovedao o neophodnosti dolaska Hristovog.
(1) Reče bezumnik u srcu svome: Nema Boga. Pošto nisu ni pomišljali da postoji Bog Koji nadzire i pravednim sudom sudi ljudskim delima, izvršili su svako nepravedno delo. Samim tim, (2) Gospod s neba pogleda, a to jasno ukazuje na dolazak Gospoda među ljude.
(3) Nema Ga koji čini dobro, nema Ga nijednoga. Kada je došao, Gospod nije našao nikoga ko bi činio dobro, nego se svaki pokazao kao kriv u svakom podlom delu.
(4) Grob je otvoren grlo njihovo. I demoni su u svom grlu držali čoveka kao hranu, ne pomišljajući da Bog ne može da zaboravi Svoju tvorevinu.
Neće li poznati svi koji čine bezakonje? Reč Gospoda trebalo bi čitati posle znaka interpunkcije i uzeti je izvan povezanosti (ostalih) reči, da bi se dobio sledeći smisao: svi su odstupili i učinili to; oni ne poznaju Boga. Gospoda ne prizvaše koji jedu narod moj kao jedenje hleba. Jedu narod Njegov, jer ga ubeđuju da se poklanja tvari a ne Tvorcu. Upravo oni, koji su drugima postali savetnici za zlo, neće prizvati Gospoda. Tako bi umesto prošlog vremena trebalo čitati buduće.
(5) Tamo se ustrašiše straha, gde straha ne beše. Mojsejev zakon je kažnjavao, dok je strah Hristov neporočan (čist), jer nas uči da se plašimo onako, kao što se sinovi plaše oca. Od tog vremena, tj. od vremena dolaska Hristovog, ustrašili su se straha tamo gde straha nema, ali ne zato što preti zakon nego zbog bogobojažljivosti (strahopoštovanja), kakva više dolikuje slobodnima.
Jer je Gospod u rodu pravednih, opravdanih Njegovim dolaskom.
(6) Savet siromaha posramiste. To je rečeno onima, koji će istrajavati u neverju i progoniti one što su poverovali u Hrista.
(7) Ko će dati sa Siona spasenje Izrailju? U tome se sadrži dvostruko proroštvo, jer se ne obznanjuje samo spasenje koje je u to vreme bilo ograničeno, nego i ono spasonosno javljanje našeg Spasitelja sa Siona, do kojeg će doći tek nakon što protekne mnogo vremena.
(8) Obradovaće se Jakov. Misli na svete patrijarhe i proroke, koji se radošću raduju što je Hristos ispunio ona obećanja koja su im predskazana; u tim obećanjima predskazivalo se spasenje svih neznabožaca.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *