TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 145
Psalam. Aliluja. Ageja i Zaharije
 
(1) Hvali dušo moja Gospoda, hvaliću Gospoda u životu mojem, psalmopojaću Bogu mome dokle postojim. (4) Toga dana propašće cve pomisli njegove, tj. u smrtnom času pokazaće se sve, o čemu je mislio, i neće biti skriveno ništa, o čemu je maštao na zemlji.
(7) Koji daje hranu Gladnima, tj. duhovnu hranu gladnima svakoga dobra.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Hvali dušo moja Gospoda, što je slično rečima: Blagoslovi dušo moja Gospoda (Ps. 102.103).
(2) Hvaliću Gospoda u životu mojem, psalmopevaću Bogu mome dokle postojim, tj. hvaliću Boga dok god sam u ovom životu.
(3) Ne uzdajte se u knezove, u sinove ljudske, u njima nema spasenja. Savetuje da se ne uzdamo u knezove i u starešine, tj. u smrtne ljude, koji niti mogu da spasu sami sebe, niti pak mogu samima sebi da pomognu; ako ne mogu da pomognu samima sebi, onda utoliko manje mogu da pomognu drugima. I sam vidiš, čitaoče, u kakvim se opasnostima i smrtnim bolestima nalaze knezovi i starešine; oni nisu u stanju da se izbave od tih opasnosti i od smrtnih bolesti. Neka to čuju i oni kolebljivi hrišćani, koji su sve svoje uzdanje položili na velike ljude, nadajući se da će im oni pomoći u nevolji.
(5) Blažen je kome je Bog Jakovljev pomoćnik njegov, uzdanje je njegovo u Gospoda Boga svojega. Blažen je, kaže, onaj čovek kojem je pomoćnik Bog, u Kojeg se uzdao i patrijarh Jakov, i Koji mu je mnogo puta pomogao.
(7) Koji čini sud onepravdovanima (uvređenima, poniženima), koji dajehranu gladnima. Blažen je, dodaje, onaj čovek koji se nada u Boga, Koji se sveti za uvređene, kako u sadašnjem tako i u budućem životu i Koji, istovremeno, daje neophodnu hranu gladnima duševnog dobra, prema onome što je rečeno: Blago Gladnima i žednima pravde, jer će se nasititi (Mt. 5; 9). Bezbrojno je mnoštvo onih koji su, budući uvređeni, dobili od Boga pomoć i zaštitu u sadašnjem životu, kao i onih gladnih, koje je Bog nahranio u različita vremena.
Gospod oslobađa sužnje, (8) Gospod umudruje slepe. Gospod ne oslobađa samo one, koji su svezani vidljivim (veštastvenim) okovima i žitejskim nesrećama, koji su zatvoreni u mračne tamnice, nego i one koji su svezani okovima svojih grehova. Osim toga, Gospod ne samo da umudruje one, koji su lišeni telesnog vida (tako što nedostatak telesnih očiju dopunjuje davanjem mudrosti od Boga) nego umudruje i one, koji još nemaju duševne oči. Gospod ne vaspostavlja samo one koji su od zdravih postali bolesni, nego i one koji su iz vrline pali u porok. Takvi su bili neznabošci, jer su u pogledu vrline i oni bili svezani.
(8) Gospod ljubi pravednike, Gospod ljubi došljake. Pravednicima David naziva one koji su pre Evanđelja zablistali svojim vrlinama, a došljacima one koji su posle Evanđelja blagočestivo pristupili veri u Hrista. Možda pravednima naziva i one, koji su savršeni u vrlini, a došljacima one, koji su početnici u njoj. Kao nepostojane i nemoćne, Gospod čuva i one koji još nisu iskusili bitku sa demonima.
Sirotu i udovu prima. Gospod, kaže, štiti i pomaže udovicu i sirotu, zbog čega na različitim mestima Pisma zapoveda da se pomaže udovicama i sirotima. Ovo, međutim, možeš da shvatiš i alegorijski. Sirot je i onaj koji, Hrista radi, ostavi oca i majku, ako su oni neverujući. Ili pak onaj koji ostavi oca i majku, čak i ako su oni verujući, i odluči da sledi Hrista monaškim životom. Udovica je i ona, koja, poverovavši u Hrista i postavši pravoslavna, napusti muža nevernika ili jeretika. Sirotim se može smatrati i onaj čovek koji je odbacio đavola, svog pređašnjeg oca i učitelja u zlu. Udovicom se može nazvati i duša koja je odbacila zlo, iako je ranije bila privezana za njega. Dakle, tog sirotog i tu udovicu štiti Gospod i daje im Svoju pomoć: sirotog čini Svojim sinom po blagodati, a udovicu Svojom nevestom posredstvom Svetoga Duha.
Put grešnih pogubljuje. Put grešnika je zlonamernost i lukavstvo, koje Gospod iskorenjuje. O tome se govori i na kraju prvog psalma, gde se kaže da će put grešnika (bezbožnika) propasti.
(10) Zacariće se Gospod do veka. Sin Božiji, Koji caruje kao Bog, i kao čovek će se zacariti u vekove, o čemu govore i Njegove reči: Dade Mi se svaka vlast na nebu i na zemlji (Mt. 28; 18). Ili, jednostavno David želi da kaže da će Bog carevati do veka i da Njegovom Carstvu neće biti kraja.
Bog Tvoj Sione iz naraštaja u naraštaj. Bog Tvoj Sione, carevaće, ili postojaće, iz naraštaja u naraštaj. Reči iz naraštaja u naraštaj označavaju jedne koji umiru i druge koji će ustati iz mrtvih, dok je Sion – Crkva verujućih.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *