NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 143
Davidov, ka Golijatu
 
(1) Blagosloven Gospod Bog moj. Početak pokazuje ogromnu radost. Koji naučava ruke moje za borbu. Rukama naziva dela, izvršena u pobožnosti, kojima rušimo satanu.
(4) Čovek se upodobio ništavosti (sujeti). Svaki čovek se upodobio ovom svetu.
(6) Blesni munjom, i razagnaćeš ih. Munjom naziva evanđelsku propoved.
(7) Pošalji ruku Tvoju sa visine, izvuci me i izbavi me od voda mnogih, iz ruku sinova tuđinaca, (8) čija usta govorahu sujetu. Izbavi nas od pomisli, koje su nas okružile usled zlonamernosti demona. Ili, možda, vodama naziva jevrejski narod, koji je okružio apostole da bi ih zadržao i pogubio. Ti isti Jevreji bili su i sinovi tuđinaca, koji govore sujetu. U čemu se sastojala ta sujeta? Zar nije u onome, što su rekli Hristu: Što se Ti, čovek budući, praviš Bog (Jn. 10; 33)?
(9) Bože, pesmu novu pevaću Ti, očigledno evanđelsku pesmu. Te reči izgovara sam David. Sa psaltirom desetostrunim psalmopojaću Ti. Psaltir desetostruni je telo, koje ima pet čuvstava i petduševnih energija (dejstava), i svako čuvstvo ispoljava njemu svojstvenu delatnost.
(10) Koji daješ spasenje carevima našim – svetim apostolima,koje je Hristos postavio za naše kneževe. Koji izbavljaš Davida slugu Svoga od mača zloga. (11) Izbavi me i izvuci me iz ruke sinova tuđinaca. Radi Svojih zaveta, pokaži Svoju brigu o nama. Mačem zlim prorok je nazvao mahnitost i zverstvo napadača. Njih, kao bezbožnike, naziva i tuđincima.
(12) U kojih su sinovi njihovi kao mladice posađeni u mladosti svojoj. Sinovi telesnog naroda, kaže psalmopojac, cvetaju, dok su sinovi duhovnog naroda uniženi. To su oni, koji kažu: ako se naš spoljašnji čovek i raspada, ipak se unutrašnji obnavlja (2. Kor. 4; 16).
Kćeri njihove ulepšane, preukrašene kao kip hrama. Ukrašene zemaljskim ukrasima, zbog čega nisu ni postale hram Božiji kao svete duše verujućih, nego podobije hrama. Spolja su pokazivali da žive po Zakonu, dok u sebi nisu imali Reč (Logosa) nego lukavog (zlog) duha.
(13) Riznice njihove napunjene, prelivaju se iz jedneu drugu. Oni nisu sabirali nebesko nego zemaljsko bogatstvo.
Ovce njihove mnogoplodne, koje se množe u izlascima njihovim. Njihova stoka je ugojena i mnogoplodna.
(14) Nema padanja ograde niti kapije. Naslađivali su se velikim blagostanjem, ali ono neće potrajati do kraja, jer je na to ukazao i u drugom psalmu, govoreći: Oborio si ih kad si ih uzgordio (Ps. 72; 18).
(15) Blaženim nazivaše narod kojemu to tako biva; blažen je narod kojemu je Gospod Bog njegov. Onaj, koji ne sudi pravo i ko toliko brine o telesnom, smatra sebe blaženim ako se time mnogo naslađuje. Blaženi se, međutim, ne naslađuju time, nego prizivaju svog Gospoda Boga.

Ključne reči:

9 komentar(a)

 1. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

 2. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 3. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 4. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 5. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 6. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 7. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 8. Pingback: Kakvim to neprijateljima želimo uništenje kada se molimo Bogu pomoću Psalama? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *