NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 142
Psalam Davidov, kada ga gonjaše Avesalom, sin njegov
 
Sadržaj
 
I ovaj psalam ima sličan sadržaj kao i prethodni. Prorok se moli da bude oslobođen od progonitelja, kao što kaže apostol: Sve ovo njima se događaše za primer (1. Kor. 10; 11). Otuda se poučavamo da u iskušenjima pritičemo jedino Bogu. Mora se, međutim, znati, da se ova molitva odnosi i na čovečiju prirodu, koju progoni i ugnjetava satana. Prorok zato moli da se dolaskom Jedinorodnog oslobodimo satane.
(1) Gospode, usliši molitvu moju. Molim se, kaže Psalmopojac, da me usliša Tvoja istina. To je slično kao da kaže: ispuni molitvu moju poslavši Tvog Jedinorodnog, Koji je Tvoja istina i pravda.
(3) Posadi me u tamna mesta, kao mrtve od veka. Tamom označava neznanje, u kakvom je nekada živeo. Tada se, kaže, ni po čemu nisam razlikovao od mrtvih. Mrtvima od veka naziva nekadašnje idoloslužitelje.
(7) Brzo me usliši, Gospode, iščeze duh moj. Priličilo bi da se ova molitva izgovara u najtežim okolnostima, kada strada nečija duša. Time se, međutim, ne bi trebalo koristiti kad su u pitanju ljudska dela.
(8) Čuvši me učini mi ujutro milost Tvoju. Pod jutrom podrazumeva predstojeće vaskrsenje Gospodnje, ili se možda moli da nastupi jutarnje vaskrsenje Hristovo, kojim smo pomilovani.
Kaži mi, Gospode, put kojim da pođem. Moli se da bude udostojen evanđelskog učenja.
(9) Izbavi me od neprijatelja mojih, naravno, duhovnih.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
U mnogim prepisima, i ovaj psalam je bez natpisa. To znači da se ovaj natpis ne nalazi u jevrejskom Psaltiru i da su ga dodali prevodioci. Uostalom, natpis je, prema Teodoritovim rečima, istinit. Ovaj psalam priliči svima, koji se nalaze u nedaćama i iskušenjima.
(2) Neće se opravdati pred Tobom niko živ. Nije jednostavno rekao da se niko živ neće opravdati, nego da se niko neće opravdati pred Tobom, tj. na strogom sudu i iscrpnom ispitivanju… Zbog toga apostol i kaže: Opravdavaju se darom, blagodaću Njegovom, kroz iskupljenje koje je u Hristu Isusu (Rim. 3; 24).
(3) Posadi me u tamna mesta, kao mrtve od veka. Moj čuvstveni (vidljivi) i duhovni (nevidljivi) neprijatelj bacio me je u tamu žalosti i pomračio moj um. Izraz kao mrtve od veka upotrebljen je da bi se pomračenje opisalo u višem stepenu i sili. Nije jednostavno rekao: kao mrtve nego je dodao i reči: od veka, ukazujući time na starinu, kako bi sa posebnom snagom pokazao težinu i veličinu svoje teskobe: ona se, kao drevni mrtvaci zasuti mnoštvom zemlje, nalazi u dubokoj tmini.
(7) Ne odvrati lice Tvoje od mene, jer ću biti sličan onima koji silaze u grob. Ako me ostaviš (odvratiš lice Tvoje od mene), ubrzo ću umreti i upodobiti se mrtvima, jer mrtvi odlaze u grob i uistinu bivaju lišeni Tvoje pomoći i blagodati. Bog Svoje lice odvraća onda, kad zle ljude liši Svog milosrdnog nadzora i promišljanja, nakon čega oni izvršavaju dela nedostojna Božijeg pogleda. Zbog toga je prorok Avakum i rekao da čisto oko ne može da vidi zlo (v. Avak. 1; 13).
(8) Kaži mi, Gospode, put kojim da pođem, jer Tebi uzdigoh dušu moju. Zašto David na ovom mestu traži da mu Gospod otkrije put spasenja, kada ga tome poučavaju i prirodni i pisani zakon? Odgovorićemo ovako: David to traži ili zato, što je prirodni zakon, zapisanu savesti, pomračen i prekriven grehom, zbog čega je potrebno njegovo obnovljenje Božijom blagodaću i Božijom poukom, ili pak zato što su čoveku nepoznate mnoge dušekorisne stvari, zbog čega moli Boga da mu ih otkrije. Iz tog razloga i apostol Pavle kaže: Ne znamo šta ćemo se moliti kao što treba (Rim. 8,26).

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *