TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 142
Psalam Davidov, kada ga gonjaše Avesalom, sin njegov
 
Sadržaj
 
I ovaj psalam ima sličan sadržaj kao i prethodni. Prorok se moli da bude oslobođen od progonitelja, kao što kaže apostol: Sve ovo njima se događaše za primer (1. Kor. 10; 11). Otuda se poučavamo da u iskušenjima pritičemo jedino Bogu. Mora se, međutim, znati, da se ova molitva odnosi i na čovečiju prirodu, koju progoni i ugnjetava satana. Prorok zato moli da se dolaskom Jedinorodnog oslobodimo satane.
(1) Gospode, usliši molitvu moju. Molim se, kaže Psalmopojac, da me usliša Tvoja istina. To je slično kao da kaže: ispuni molitvu moju poslavši Tvog Jedinorodnog, Koji je Tvoja istina i pravda.
(3) Posadi me u tamna mesta, kao mrtve od veka. Tamom označava neznanje, u kakvom je nekada živeo. Tada se, kaže, ni po čemu nisam razlikovao od mrtvih. Mrtvima od veka naziva nekadašnje idoloslužitelje.
(7) Brzo me usliši, Gospode, iščeze duh moj. Priličilo bi da se ova molitva izgovara u najtežim okolnostima, kada strada nečija duša. Time se, međutim, ne bi trebalo koristiti kad su u pitanju ljudska dela.
(8) Čuvši me učini mi ujutro milost Tvoju. Pod jutrom podrazumeva predstojeće vaskrsenje Gospodnje, ili se možda moli da nastupi jutarnje vaskrsenje Hristovo, kojim smo pomilovani.
Kaži mi, Gospode, put kojim da pođem. Moli se da bude udostojen evanđelskog učenja.
(9) Izbavi me od neprijatelja mojih, naravno, duhovnih.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
U mnogim prepisima, i ovaj psalam je bez natpisa. To znači da se ovaj natpis ne nalazi u jevrejskom Psaltiru i da su ga dodali prevodioci. Uostalom, natpis je, prema Teodoritovim rečima, istinit. Ovaj psalam priliči svima, koji se nalaze u nedaćama i iskušenjima.
(2) Neće se opravdati pred Tobom niko živ. Nije jednostavno rekao da se niko živ neće opravdati, nego da se niko neće opravdati pred Tobom, tj. na strogom sudu i iscrpnom ispitivanju… Zbog toga apostol i kaže: Opravdavaju se darom, blagodaću Njegovom, kroz iskupljenje koje je u Hristu Isusu (Rim. 3; 24).
(3) Posadi me u tamna mesta, kao mrtve od veka. Moj čuvstveni (vidljivi) i duhovni (nevidljivi) neprijatelj bacio me je u tamu žalosti i pomračio moj um. Izraz kao mrtve od veka upotrebljen je da bi se pomračenje opisalo u višem stepenu i sili. Nije jednostavno rekao: kao mrtve nego je dodao i reči: od veka, ukazujući time na starinu, kako bi sa posebnom snagom pokazao težinu i veličinu svoje teskobe: ona se, kao drevni mrtvaci zasuti mnoštvom zemlje, nalazi u dubokoj tmini.
(7) Ne odvrati lice Tvoje od mene, jer ću biti sličan onima koji silaze u grob. Ako me ostaviš (odvratiš lice Tvoje od mene), ubrzo ću umreti i upodobiti se mrtvima, jer mrtvi odlaze u grob i uistinu bivaju lišeni Tvoje pomoći i blagodati. Bog Svoje lice odvraća onda, kad zle ljude liši Svog milosrdnog nadzora i promišljanja, nakon čega oni izvršavaju dela nedostojna Božijeg pogleda. Zbog toga je prorok Avakum i rekao da čisto oko ne može da vidi zlo (v. Avak. 1; 13).
(8) Kaži mi, Gospode, put kojim da pođem, jer Tebi uzdigoh dušu moju. Zašto David na ovom mestu traži da mu Gospod otkrije put spasenja, kada ga tome poučavaju i prirodni i pisani zakon? Odgovorićemo ovako: David to traži ili zato, što je prirodni zakon, zapisanu savesti, pomračen i prekriven grehom, zbog čega je potrebno njegovo obnovljenje Božijom blagodaću i Božijom poukom, ili pak zato što su čoveku nepoznate mnoge dušekorisne stvari, zbog čega moli Boga da mu ih otkrije. Iz tog razloga i apostol Pavle kaže: Ne znamo šta ćemo se moliti kao što treba (Rim. 8,26).

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *