TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 141
(1) Poučan, Davidov, kada beše u pećini. Molitva
 
Sadržaj
 
Iako ovaj psalam nije ništa drugo do molitva, potrebno je razumevanje da bismo se i mi poučili kako da, nalazeći se u iskušenju, izbegnemo zlo.
(2) Glasom mojim ka Gospodu vikah, glasom mojim ka Gospodu pomolih se. (3) Izliću pred Njim molitvu moju. Psalmopojac kaže: kao da sam sve svoje misli posvetio Bogu. Žalost moju pred Njim objaviću. Podvizavajući se na spasenju duše, prinosim Ti prozbe i molim Te da ublažiš žalost, jer Ti je poznato da me nepravedno progone.
(4) Kada iščezava duh moj od mene. Učinio sam to videvši prekomernost nedaća, jer sam se našao blizu same smrti. Ti si poznao staze moje. Reči: Ti si poznao staze moje svojstvene su samo onome, koji se čvrsto uzda u ispravnost izabranog životnog puta i u svoja dela. Videvši kako su duhovni neprijatelji ustrojili da Saul dođe u pećinu i da uhvati Davida, pravedno je rekao: (u tajnosti) mi postaviše zamku, koju je ova molitva učinila ništavnom. Naime, ljudski rasuđujući, onome koji je zatvoren u pećinu bili su zatvoreni svi putevi ka izlazu, i niko nije mogao da izbavi njegovu dušu.
Na putu ovome po kojem hodih oni mi postaviše zamku. Ako neko zamisli Davida u pećini, videće da je ovo sasvim umesno rečeno. Gledah sa desna i razgledah, i ne beše nikoga koji me poznaje. Onome, koji se podvizava u vrlini postavljaju na put takve poroke od kojih je teško da se odbrani, kao kad bi onom koji ide ka mudrosti postavili zamku, tj. mudrost koja nije od Boga, i kad bi onome, koji ide ka znanju, postavili na put lažno znanje. Ova izreka ima neke sličnosti s onim što je rečeno: Pri stazi mi postaviše sablazni (Ps. 139; 6). Zamka u koju upada neoprezan može se shvatiti i u prenesenom smislu, zbog čega kaže: sa desna razgledah, jer su častoljubivima zamke postavljene sa desne strane.
Nestade utočišta za mene, i niko ne mari za dušu moju. Nije bilo mogućnosti da se iz pećine spase bekstvom, jer je ulaz u nju zauzeo Saul. Niko, kaže David, ne traži spasenje moje duše.
(6) Vikah tebi, Gospode, i rekoh: Ti si nada moja, jer samo u Njega polaže nadu u svoje spasenje.
(8) Izvedi iz tamnice dušu moju. To kaže kao da u vidu ima pećinu. Da se ispovedam Imenu Tvome. Pošto si me oslobodio od ove nevolje i iz ove tamnice, uzneću blagodarno psalmopojanje. Mene čekaju pravednici, dokle mi ne uzvratiš. Ako me izvedeš odatle, nagradivši me za moja dobra dela, onda će i ostali pravednici, imajući pred očima moj primer i zaključujući iz onoga, što se meni dogodilo, o onome šta će se dogoditi njima, priteći Tebi i uzneti Ti prozbe.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(2) Glasom mojim ka Gospodu vikah, glasom mojim ka Gospodu pomolih se. Nalazeći se u pećini, David je u to vreme bio u smrtnoj opasnosti. Sigurno je da u tom trenutku nije mogao da zavapi usnama, jer bi ga Saulovi vojnici uhvatili i pogubili, zbog čega ovde pod glasom treba podrazumevati napregnuto (=usredsređeno) stanje srca, koje se bez reči uznosi i misaono se moli Bogu.
(3) Žalost moju pred Njim objaviću. Umesto molitve, kaže, pred Njega ću izneti svoju žalost, koja Ga može prikloniti na milost. Žalost ne čini ljude samo pažljivijima i brižljivijima nego ih istovremeno, ukoliko je podnose s blagodarnošću, čini neobično odvažnima pred Bogom. Pomoću nje čovek zadobija pravo da bude uslišan.
(6) Ti si nada moja, udeo si moj na zemlji živih. Ti si jedini sva moja nada i, dok se nalazim na zemlji živih, tj. dok sam živ i dok se nalazim meću živim ljudima, samo ću Tebe imati kao čast, bogatstvo i riznicu, nemajući nikakvog drugog zemaljskog nasleđa. Ili se, možda, može protumačiti i ovako: Ti si moje nasleđe i moje bogatstvo na nebesima, jer je nebo – zemlja pravednih, koji svagda žive i nikad ne umiru.
(7) Slušaj molitvu moju, jer se ponizih veoma. Slušaj, Gospode, molitvu moju, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog mog stradanja, jer David, prema Teodoritovim rečima, poniženjem naziva svoja stradanja i nesreće.
Izvedi iz tamnice dušu moju. Tamnicom.David naziva onu pećinu u kojoj je bio zatvoren, dok dušom naziva život i samoga sebe. U višem smislu, pod tamnicom treba podrazumevati telo, s kojim je povezana i u kojem je zatočena duša.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *