TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 140
Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
I ovaj psalam je sličan prethodnom, osim što je poučniji od njega.
(1) Gospode, Tebi zovem, usliši me, čuj glas moljenja moga kada vapim Tebi. Vapaj, nesumnjivo, označava napregnutost (= usresređenost) misli. David kaže: Vladiko, blagonaklono primi moje moljenje.
(2) Neka se uzdigne molitva moja kao kađenje pred lice Tvoje. Pomisli upodobljuje miomirisnim isparenjima, jer su one istančane i prinose se Bogu isključivo umom. Uzdizanje ruku mojih, žrtva večernja. Dela, koja predstavlja u vidu ruku, upodobljuje žrtvi, jer se čini da ona imaju veću odvažnost u poređenju sa duhovnim (misaonim, umnim) prinošenjem (tj. darom). Kaže: žrtva večernja, jer se u dobrim delima moramo podvizavati do samog kraja.
(3) Postavi, Gospode, stražu ustima mojim, i dver ograde oko usana mojih. Budući da zna da je čuvanje jezika veliko delo, moli Boga da mu podari uzdržan jezik.
(4) Ne dopusti srce moje u reči lukave. Tj. ne dopusti da se moj um, koji je jednom dobro pripremljen, prikloni onom protivnom, i da prihvati bezakonite misli.
(5) Karaće me pravednik sa milošću i izobličiće me. Rado ću prihvatiti svako urazumljenje koje dolazi od pravednoga, dok od grešnika neću prihvatiti ni blagoslov ni laskanje kojim, kao jelejem, pomazuje moju glavu.
Jer je još i molitva moja protiv volje njihove. (6) Rasuše se niz kamenje moćnici njihovi. Nalazeći se pored kamenja, oni će biti progutani. Pod tim podrazumeva da će ih Sam Hristos zbaciti u bezdan. Čuće reči moje kao ugodne. Usled predskazane kazne, reči moje biće prihvaćene kao istinite i dolične.
(7) Kao što se Grumen zemlje prosu po zemlji. Raskinuli smo sve, što je u nama bilo zemno, i Tebe radi toliko smo se unizili da je sva naša snaga sve do ada uništena. To je slično rečenome: Tebe radi usmrćuju nas sav dan (Ps. 43; 23).
(8) Jer Tebi, Gospode, Gospode, upravih oči moje. Ja se ne uzdam ni u šta ljudsko i samo od Tebe očekujem pomoć, i molim Te da te pomoći ne lišiš moju dušu. U Tebe se uzdah, ne odbaci dušu moju, tj. ne liši je tog uzdanja, koje imam u Tebe.
(9) Pašće u mrežu svoju grešnici. Neka, kaže, grešnici upadnu u svoju mrežu. A ja ostah sam, dokle ne prođoh. Bez straha i bezbrižno proći ću tek onda, kad grešnici upadnu u svoju zamku. Ja ću živeti daleko (odvojeno, razlučeno) od njih, dok ne okončam svoj život.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Gospode, Tebi zovem, usliši me. Ja sam Te prizivao, kaže, glasom i vapajem srca, rasplamsanog i prožetog žalošću, i stoga me usliši. Takvim, misaonim glasom srca Boga je prizivao i Mojsej i bio uslišan, iako su njegove usne ćutale. Takav glas je iz svog srca uznela i celomudrena Ana, žena Elkanova, iako se nije mogao čuti glas njenih usana. Zbog toga je, i pored svoje neplodnosti, rodila proroka Samuila. Takvim, misaonim glasom srca, zavapio sam Ti i ja, glasom koji čuju Tvoje uši, a ne čuvstvenim glasom usta, kakvim su se molili i umnožavali svoja moljenja Jevreji, koje nisi uslišao. Naime, onaj koji priziva ustima čuvstveno napreže celo svoje telo prema spoljašnjem i tako iscrpljuje svu svoju snagu. Onaj, koji priziva srcem, misaono usredsređuje sav svoj um i svu svoju dušu ka unutrašnjem i sabira svu svoju snagu, zbog čega i biva dostojan da ga Bog usliši.
(2) Da se uzdigne molitva moja kao kađenje pred lice Tvoje… U drevnom Božijem hramu nalazila su se dva žrtvenika. Jedan je bio zlatan, a drugi bakarni. Zlatni žrtvenik je bio određen za paljenje tamjana, a drugi za ostale žrtve. Prema Zakonu, kađenje se pripremalo od skupocenog i čistog veštastva, zbog čega je i bilo ugodno pred Bogom, kako iz tog razloga, tako i stoga, što je predizobražavalo novo, blagodatno i evanđelsko bogosluženje.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *