TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 12.
(1) Za kraj. Psalam Davidov.
 
Sadržaj
 
David je ovaj psalam ispevao kajući se za greh i istovremeno blagovesteći o našem spasenju. U tom psalmu nam je dat obrazac (uzor) po kojem smo, obitavajući u grehu, dužni da pritičemo Bogu.
(2) Dokle ćeš, Gospode, zaboravljati me do kraja? Kao da je dugotrajni greh posredstvom pokajanja za njega načinio put ka Bogu. Dokle ćeš odvraćati lice Svoje od mene? To lice neprestano gledaju angeli.
(3) Dokle ću se domišljati u duši svojoj? Jadikujem, pomišljajući u duši da ću umreti u grehu, i to mi, više od svega, stvara duševni bol. Mučim se u srcu svome danju i noću – to je svakodnevna briga u srcu.
Dokle će se uznositi neprijatelj moj nada mnom? Ako se naš neprijatelj đavo unižava kad smo pobožni, jasno je da se on preuznosi kada grešimo, budući da čovekovo uniženje znači uzdizanje satanino. Kao što se i o Bogu kaže da se On uznosi našim spasenjem, tako se i o đavolu kaže da se on uzvisuje našom propašću.
(4) Prosvetli oči moje. Ovde misli na oči uma, jer je rečeno: Prosvetlite se svetlošću znanja (Os. 10; 12 – prema Septuaginti).
(6) A ja se na milost Tvoju uzdah. Čvrsto se nadam da ću dobiti oproštaj za greh, uznoseći misao ka milosrđu Tvom, po kojem si svim ljudima podario spasenje. To spasenje raduje moje srce, koje odavno boluje zbog greha.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *