TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 137
Psalam Davidov (Zaharijin)
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam sadrži u sebi proroštvo o prizivanju svih naroda. Zbog toga David i blagodari: on nije jedini od careva koji se udostojio božanstvenog bogojavljenja, jer će se toga udostojiti i mnogi neznabožački carevi, što će se dogoditi nakon dolaska Gospodnjeg.
(1) Ispovedaću u slaviti Tebe, Gospode, svim srcem svojim. Tu zapovest je Spasitelj dao bogatašu, govoreći: Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim (Lk. 10; 27)
I pred angelima psalmopevaću Ti. (2) Pokloniću se hramu svetome Tvome. Ove reči kao da izgovara u prisustvu angela, svagdašnjih posmatrača njegovih pobeda po Bogu. I ispovedaću se i slaviti Ime Tvoje radi milosti Tvoje i istine Tvoje. Prineću blagodarenje, kaže, zato što sam se izbavio od senke i bio udostojen istine. Jer si uzveličao iznad svega sveto Ime Tvoje. Govori da blagodarenje uznosi zbog prizivanja neznabožaca. Ne blagodarim samo zbog toga što je prema meni pokazano dobročinstvo, nego što u svemu vidim Tvoju slavu – slavu Tvorca, Dobročinitelja i Onoga Koji kažnjava, jer ne postoji tvorevina koja ne bi propovedala o Tvojoj veličini.
(3) Umnožićeš me u duši mojoj silom Tvojom. Umnožavanjem naziva dugovečnost. Smisao ovih reči je sledeći: silom Svojom preobrazi me od propadljivog u nepropadljivog.
(5) I neka pevaju pesme Gospodnje, jer je velika slava Gospodnja. Pomenuo je pesme Gospodnje, koje treba da psalmopoju svi oni, koji su poverovali iz neznaboštva.
(6) Jer je uzvišen Gospod, i na smirene pogleda. Ne čudi, se, kaže, ako se to ispuni na ljudima, jer dela ljudska nizu nepoznata promislu Božijem. I visine izdaleka poznaje. Prema rečima božanstvenog apostola, Bog je od stvaranja sveta odredio prizivanje neznabožaca i njihovo uznošenje na visinu.
(7) Ako pođem posred nevolje, oživećeš me. To je slično rečenome: U svetu ćete imati žalost, ali ne bojte se, Ja sam pobedio svet (Jn. 16; 33). Na gnev neprijatelja mojih prostro si ruku Tvoju, jer se nad njima nadnosi desnica Očeva, odnosno Sin, Koji nas je i spasao.
(8) Gospod će uzvratiti za mene jer je, osudivši nepravdu koja nam je učinjena, prognao kneza ovoga sveta.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(2) I pred angelima psalmopojaću Ti. Sveti Zlatoust tumači ovaj stih na sledeći način: „Šta znače reči Pred angelima psalmopojaću Ti! Drugi prevodilac kaže: s odvažnošću, Bože, psalmopojaću Ti, a treći: pred bogovima psalmopojaću Ti. Ako on (David) govori o nebeskim angelima, onda njegove reči imaju sledeći smisao: potrudiću se da Ti psalmopojem zajedno s angelima, nadmetaću se s njima i likovaću zajedno s višnjim silama. Iako se od njih razlikujem po prirodi, potrudiću se da se u usrdnosti izjednačim s njima. Ako prihvatimo značenje koje je naveo drugi prevodilac, čini mi se da on govori o sveštenicima, jer je uobičajeno da Pismo sveštenika naziva i angelom i bogom. Zbog toga je rečeno: Bogove ne psuj (2. Mojs. 22; 28) i Usne sveštenikove treba da čuvaju znanje i zakon da se traži od njegovih usta, jer je angeo Gospoda nad vojskama(Mapah. 2; 7).“

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *