NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 137
Psalam Davidov (Zaharijin)
 
Sadržaj
 
Ovaj psalam sadrži u sebi proroštvo o prizivanju svih naroda. Zbog toga David i blagodari: on nije jedini od careva koji se udostojio božanstvenog bogojavljenja, jer će se toga udostojiti i mnogi neznabožački carevi, što će se dogoditi nakon dolaska Gospodnjeg.
(1) Ispovedaću u slaviti Tebe, Gospode, svim srcem svojim. Tu zapovest je Spasitelj dao bogatašu, govoreći: Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim (Lk. 10; 27)
I pred angelima psalmopevaću Ti. (2) Pokloniću se hramu svetome Tvome. Ove reči kao da izgovara u prisustvu angela, svagdašnjih posmatrača njegovih pobeda po Bogu. I ispovedaću se i slaviti Ime Tvoje radi milosti Tvoje i istine Tvoje. Prineću blagodarenje, kaže, zato što sam se izbavio od senke i bio udostojen istine. Jer si uzveličao iznad svega sveto Ime Tvoje. Govori da blagodarenje uznosi zbog prizivanja neznabožaca. Ne blagodarim samo zbog toga što je prema meni pokazano dobročinstvo, nego što u svemu vidim Tvoju slavu – slavu Tvorca, Dobročinitelja i Onoga Koji kažnjava, jer ne postoji tvorevina koja ne bi propovedala o Tvojoj veličini.
(3) Umnožićeš me u duši mojoj silom Tvojom. Umnožavanjem naziva dugovečnost. Smisao ovih reči je sledeći: silom Svojom preobrazi me od propadljivog u nepropadljivog.
(5) I neka pevaju pesme Gospodnje, jer je velika slava Gospodnja. Pomenuo je pesme Gospodnje, koje treba da psalmopoju svi oni, koji su poverovali iz neznaboštva.
(6) Jer je uzvišen Gospod, i na smirene pogleda. Ne čudi, se, kaže, ako se to ispuni na ljudima, jer dela ljudska nizu nepoznata promislu Božijem. I visine izdaleka poznaje. Prema rečima božanstvenog apostola, Bog je od stvaranja sveta odredio prizivanje neznabožaca i njihovo uznošenje na visinu.
(7) Ako pođem posred nevolje, oživećeš me. To je slično rečenome: U svetu ćete imati žalost, ali ne bojte se, Ja sam pobedio svet (Jn. 16; 33). Na gnev neprijatelja mojih prostro si ruku Tvoju, jer se nad njima nadnosi desnica Očeva, odnosno Sin, Koji nas je i spasao.
(8) Gospod će uzvratiti za mene jer je, osudivši nepravdu koja nam je učinjena, prognao kneza ovoga sveta.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(2) I pred angelima psalmopojaću Ti. Sveti Zlatoust tumači ovaj stih na sledeći način: „Šta znače reči Pred angelima psalmopojaću Ti! Drugi prevodilac kaže: s odvažnošću, Bože, psalmopojaću Ti, a treći: pred bogovima psalmopojaću Ti. Ako on (David) govori o nebeskim angelima, onda njegove reči imaju sledeći smisao: potrudiću se da Ti psalmopojem zajedno s angelima, nadmetaću se s njima i likovaću zajedno s višnjim silama. Iako se od njih razlikujem po prirodi, potrudiću se da se u usrdnosti izjednačim s njima. Ako prihvatimo značenje koje je naveo drugi prevodilac, čini mi se da on govori o sveštenicima, jer je uobičajeno da Pismo sveštenika naziva i angelom i bogom. Zbog toga je rečeno: Bogove ne psuj (2. Mojs. 22; 28) i Usne sveštenikove treba da čuvaju znanje i zakon da se traži od njegovih usta, jer je angeo Gospoda nad vojskama(Mapah. 2; 7).“

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *